REVIEWSimple Audio

Recensie: Simple Audio Roomplayer+

Thomas van den Bossche | 29 december 2014 | Simple Audio

De Roomplayer van het merk Simple Audio is niet nieuw. De Roomplayer+ is dat wel. Nu is het zo dat het nieuwe apparaat uiterlijk wel heel sterk aan zijn voorganger doet denken. Maar goed, dat kan je over de nieuwste iPad natuurlijk ook zeggen…


De hardware van de Roomplayer+ is grotendeels gelijk aan die van de originele Roomplayer. Grotendeels, maar niet helemaal. Het blijkt met name dat de rekencapaciteit van de Roomplayer+ zo ongeveer vertienvoudigd is ten opzichte van die van de Roomplayer. Acties waarbij de Roomplayer de limieten van zijn kunnen naderde, vormen voor de Roomplayer+ geen enkel probleem. Daardoor heeft het apparaat alvast enige rekenreserve op overschot om eventuele toekomstige ontwikkelingen te kunnen invullen. Het is natuurlijk prima dat de rekencapaciteit groter geworden is, maar feitelijk was de hardware kant van de originele Roomplayer sowieso al erg goed. Op softwarevlak viel er wel nog één en ander te verbeteren. En dat is precies wat Simple Audio gedaan heeft. Dat zeggen ze, tenminste. En dat geloven we ook wel, maar we willen het vooral tochzelf ervaren.

Het eisenlijstje
Wat we van een streamer verwachten is dat hij goed klinkt, dat hij compatibel is met zoveel mogelijk muziekformaten, computerplatformen en muziekdiensten en dat hij een prettige user experience in petto heeft. Dat eerste is meestal niet zo’n groot probleem, zeker niet als je gebruik maakt van de digitale uitgangen. Dat tweede ligt al wat moeilijker, en dat derde is zelden echt bevredigend.

What’s new?
Voor we overgaan tot het echte testwerk, geven we nog even mee wat Simple Audio zelf aanvoert als nieuwigheden ten opzichte van de originele Roomplayer. Ten eerste is het systeem nu compatibel met hi-res bestanden tot 24 bits/192 kHz. Daarnaast kunnen de Roomplayers nu ook quasi gapless spelen en is er een party mode toegevoegd. En wie vanop een NAS draait, zal opgelucht zijn om te vernemen dat het niet langer nodig is om tegelijk met die NAS ook een pc of Mac te laten meedraaien. Verder is ook de iPad app volledig vernieuwd.

Uiterlijk & aansluitingen
Een fraai afgewerkt, stijlvol ogend zwart apparaat van 20 x 20 x 5 cm. De behuizing is uitgevoerd in geanodiseerd aluminium en is vooraan, achteraan en links en rechts lichtjes gebogen, wat voor een sierlijke uitstraling zorgt. Achteraan zit een stroomaansluiting – je kan hier een losse stroomkabel aansluiten -, een netwerkpoort, een USB-poort, een coaxiale digitale uitgang en een optisch digitale uitgang, een stereo cinch uitgang een subwooferuitgang – ook op cinch – en een stereo cinch ingang.

Vooraan zitten – goed verborgen, weliswaar – nog twee mini-jack poorten: een ingang en een (hoofdtelefoon) uitgang. Die hoofdtelefoonuitgang is wat lastig geplaatst, zeker als je een hoofdtelefoon hebt met een full size jack connector en je dus een mini-jack/jack verloopstukje nodig hebt. En als je voor de Roomplayer+ met Amp kiest, dan zitten er ook nog schroefklemmen achterop – niet van die kleintjes, we hebben het hier over het betere werk – waar je twee luidsprekers op kan aansluiten. Dat kan door gestripte luidsprekerkabels te gebruiken of kabels met 4 mm pluggen. Oh ja, de Roomplayer+ met Amp is een Roomplayer+ met – dit raad je nooit – een ingebouwde versterker.

Installeren
Het installeren van de RoomPlayer+ met Amp is betrekkelijk eenvoudig. Het ultieme ‘plug & play’-niveau van Sonos wordt net niet gehaald, maar veel scheelt het allemaal niet. We zorgen eerst voor de fysieke aansluitingen – stroomkabel, coaxverbinding voor digitaal geluid en netwerkkabel –, waarna we beginnen met de softwarekant van de zaak. Daartoe installeren we het Simple Audio stuurprogramma op onze Mac (die draait op Yosemite, maar het programma werkt vanaf OS X 10.8) en halen we meteen ook de Simple Audio appbinnen die we installeren op onze iPad Air. De software is uiteraard ook beschikbaar voor het pc platform en natuurlijk is de app ook voor Andr… Correctie: er is géén Android app beschikbaar. Nog niet. Maar die komt er waarschijnlijk nog voor het einde van dit jaar. Voor geïnteresseerden is er zelfs al een beta verkrijgbaar op www.simpleaudio.com/support/android-beta.

Eens het programma onze Roomplayer+ met Amp gevonden heeft, moeten we de weg tonen naar onze NAS. En dat is niet evident, want de software wil de naam weten van het pad dat leidt naar de NAS en naar de muziekbibliotheek op die NAS. Mensen die regelmatig spelenderwijs met backslashes omgaan en die zo’n pad achterstevoren uit hun hoofd kunnen debiteren hebben er allicht geen moeite mee, maar bij de man in de straat ligt dat toch wel anders. Eens het pad bekend is, moet de software de trackgegevens synchroniseren. Een operatie die een kleine drie uur in beslag neemt. Toegegeven, in ons geval gaat het om meer dan 12,000 tracks, maar dan nog had het wel wat sneller gemogen. Als we vervolgens een blik werpen op de door het Simple Audio geïmporteerde bibliotheek, blijkt dat er flink wat albumcovers niet worden weergegeven. Allemaal geen ramp, maar de compatibiliteit met iTunes is zo te zien dus nog niet helemaal perfect. Volgens de invoerder (Audiac) kan dat enkel maar voorvallen als je de album-art zelf importeert in iTunes. En zelfs dan bestaat er een oplossing om het probleem te tackelen, en wel door dit programaatje te gebruiken: http://support.simpleaudio.com/customer/portal/articles/581069. Een andere kleine ergernis bestaat eruit dat je bij compilatie albums enkel de namen van de tracks te zien krijgt, niet die van de artiesten.






EDITORS' CHOICE