REVIEWSimple Audio

Gebruik

Thomas van den Bossche | 29 december 2014 | Simple Audio

User interfaces van streaming audio apparaten zijn in de meeste gevallen – de uitzonderingen zijn echt op één hand te tellen – gewoon niet goed genoeg. Kennelijk is het bijzonder moeilijk om een user interface op een zodanige manier te ontwerpen dat deze logisch, overzichtelijk en intuïtief is. Simple Audio is er vlag en wimpel in geslaagd om zich bij de uitzonderingen te scharen, waarvoor hulde. Alles werkt vloeiend en logisch en daarbij oogt de grafische presentatie van de app erg aantrekkelijk. Ook zijn we tevreden met de naadloze integratie van internetradio, Deezer, Qobuz en Wimp Hifi. Ook de multi user/multi library aanpak is een niet te onderschatten extra. Zo kun je het systeem met het hele gezin te gebruiken, zonder dat je steeds doorheen de deadmetal albumcollectie van zoonlief hoeft te bladeren.

Luisteren
In het eerste testluik gebruiken we de Roomplayer+ met Amp puur als een streamer – we takken het signaal af nog voor de D/A-omzetting –, en in een tweede luik gaan we ook de capaciteiten van het versterkergedeelte eens beter bekijken. Voor de eerste testopstelling staat een Meridian 861 IV processor paraat voor de D/A-omzetting. Van daaruit gaat het signaal naar twee McIntosh MC501 versterkers en dan weer verder naar een koppel Klipsch P39F luidsprekers, terwijl het gedeelte onder de 60 Hz wordt overgelaten aan een Velodyne subwoofer.

Omdat we nieuwsgierig zijn naar de precieze betekenis van ‘quasi gapless’, luisteren we eerst naar een album waarvan de tracks in elkaar overvloeien, namelijk Dark Side of the Moon van Pink Floyd. De RoomPlayer+ laat inderdaad zeer weinig pauze tussen de nummers, minder dan een seconde. ‘Quasi gapless’ is dus een correcte omschrijving.

We luisteren hoofdzakelijk naar ‘normaal’ 16 bit/44.1 kHz materiaal. En dat gaat heel erg goed. Zodanig goed zelfs, dat we veilig kunnen stellen dat de kans dat de Roomplayer+ op één of andere manier een limiterende factor is in je systeem heel erg klein is. De kans dat je in een blinde test de geluidskwaliteit van een duurdere streamer in positieve zin kunt onderscheiden van die van de Roomplayer+ is evenzeer heel klein. Wat een andere manier is om te zeggen dat het eigenlijk weinig zin heeft om meer geld uit te geven aan een streamer in de verwachting van daarmee een duidelijk waarneembare betere geluidsweergave te scoren. Want dat gaat gewoon niet gebeuren.

Klank
Zoals te verwachten heeft de Roomplayer+, als je het signaal aftakt aan de digitale uitgangen, nauwelijks of geen ‘eigen’ klankkarakter. En zo hoort het ook. Het kan gewoon maar een idee zijn, maar het lijkt er toch echt op dat de klanken van ‘Antarctica Echoes’ van klaviertijger Vangelis de temperatuur in de kamer met een graad of twee doen dalen. Het klinkt alleszins uiterst fraai. ‘Bird 1’ uit het album ‘Barking’ van Underworld heeft een retestrakke – want door een sequencer aangestuurde – baslijn met ditto basdrum. En dat is exact hoe de Simple Audio deze track neerzet: uiterst strak en hoekig. In de liveversie van ‘Children’s Crusade’ uit ‘Bring on the Night’ van Sting speelt Branford Marsalis de sterren van de hemel. De Roomplayer+ heeft niet de minste moeite om het spel van Marsalis tot in de kleinte nuances weer te geven.

We gaan verder met de (sort of) unplugged versie van The Division Bell van David Gilmour . Nu kan eigenlijk is het nummer van Pink Floyd, maar het enige groepslid dat meedoet is David Gilmour. Hoe het ook zei: het klinkt hemeltergend goed. Vloeiend, organisch, dynamisch en buitengewoon levensecht. Dat is zeer zeker niet de verdienste van de Roomplayer+ alleen – het begint al met de opnametechnici die kennelijk up to the job zijn -, maar het is hiermee wél duidelijk bewezen dat de Roomplayer+ op geen enkele manier een limiterende factor is in deze set. Waarvan de overige componenten en de speakers een veelvoud kosten van de Roomplayer+.

Hoge resolutie
En wat gebeurt er als we hi-res materiaal voeden aan de RoomPlayer+? Tja, grotendeels hetzelfde als met 16 bit/44.1 kHz materiaal, eigenlijk. Het klinkt inderdaad allemaal wel nog iets beter, maar dat is toch echt vooral omdat het gewoon heel goede opnames zijn, en niet omdat ze in een hogere resolutie gegoten zijn. Feit is: als je houdt van hi-res, dan heb je aan de Roomplayer+ een prima partner.

Tijd om de Roomplayer+ met Amp aan de tweede testopstelling te koppelen. In deze situatie gebruiken we de Roomplayer + met Amp als geïntegreerde totaaloplossing – streamer, DAC en versterker -, waarbij we enkel twee luidsprekers – Dali Mentor 1 - toevoegen. In vergelijking met de Onkyo Integra M-508 eindtrap die in deze set gewoonlijk de dienst uitmaakt trekt de Roomplayer+ met Amp aan het kortste eind. Het opgebouwde klankbeeld is koel, dun en veel minder gespierd/gefundeerd dan wat de Onkyo Integra M-508 neerzet. Maar goed: de Integra is een potige 2 x 200 watt machine uit een veel hogere prijsklasse, en is ook zes keer zo groot. Een oneerlijke vergelijking, derhalve.


EDITORS' CHOICE