ARTIKELKharma

Watertanden op Kharma Experience

Het gerenommeerde high-end merk Kharma hield vorige week, het bijzonder zonnige eerste weekend van oktober, thuis in Breda twee dagen open deur tijdens de Kharma Experience. Met elegante speakers voor fijnproevers en een adembenemende thuisbioscoop, die zelfs een loopje neemt met je muzieksmaak. HiFi.nl was erbij. 

Aan de voet van de rode loper buiten pronken twee elegante speakers in de blakende zon. Binnen klinkt koele jazz van saxofoniste Tineke Postma. Je zult het maar treffen: je show valt precies in waarschijnlijk het warmste oktoberweekend ooit. “We vreesden voor het ergste”, zegt Jamy Vodegel, marketingmanager van Kharma in Breda. “Maar het is gewoon twee dagen volle bak, we komen handen tekort.”

Naar een Kharma Experience kom je dan ook met voorbedachten rade: watertanden bij de puurste high-end. Zelfs de koopjesmarkt - voor demomodellen en inruil - is bij Kharma op stand. Een Ongaku-versterker van Kondo? 65.000 euro. Een platenspeler van Continuum, type Caliburn, zonder versterker of speakers? 80 mille. Koopjes zijn het, maar wel voor de happy few.

Fijnproever
Ook het eigen spul van Kharma is voor fijnproevers. De nieuwste pronkstukken van het gerenommeerde Nederlandse luidsprekermerk zijn de speakers uit de Elegance-lijn, de dB9 en haar kleinere, maar net iets oudere broer de dB7, opvolgers van de gerespecteerde Ceramiques. In een van de Bredase luisterzaaltjes presenteert salesmanager Peter Bats de dB9, volgens hem de standaard van alle komende modellen van Kharma. De typische vorm is onveranderd, want het design is nog steeds volledig functioneel aan de sound. Waarom we hier dan toch met iets bijzonders te maken hebben? De units van een speciale samenstelling, de Kharma Composite Driver, zijn helemaal in eigen huis ontworpen, en de tweeter is gemaakt van het kostbare beryllium, het op een na hardste (en beste) materiaal na diamant. “En dat hoor je dus”, aldus Peter, “de weergave is nóg realistischer.”

Deze foto is klikbaar, waardoor je de volledige ruimte te zien krijgt

Ruimtevaart en Formule 1
Het idee om deze speciale samenstelling te gebruiken is geïnspireerd op de ruimtevaart en Formule 1, waar materialen extreem licht én extreem sterk moeten zijn. De Elegance dB9 kost 27 duizend euro per paar. De Elegance dB7, zo’n 20 duizend euro per stel, wordt in een ander zaaltje gedemonstreerd. Hij ligt vast aan indrukwekkende ‘vette’ kabels en wordt gedemonstreerd met grote zwarte subwoofer. “Maakt het systeem nóg grootser”, volgens Peter.

MERK

EDITORS' CHOICE