Als we spreken over huisautomatisering is geautomatiseerde raamdecoratie vaak een ondergeschoven kindje. Jammer, want het is een van die dingen die als we het hebben over toegevoegde waarde, hoog scoort.
Regelmatig heb ik als systeemintegrator te maken met situaties waar de woning volledig onderhanden wordt genomen: lichtinstallatie, AV, beveiliging, noem maar op. Maar de gordijnen en blinds doen we met de hand. Als we doorvragen blijkt dit vaak te hangen op de interieurarchitect of onbekendheid met het product. De vooroordelen zijn legio. Zo zou het sneller stuk gaan, lawaai maken en duurder zijn. Bovenal komt het bij dit deel van huis-automatiseren neer op samenwerking tussen de creatieve/decoratieve mensen en wij als techneuten. Uiteraard zijn er uitzonderingen in de markt, maar in de regel blijkt dit een lastige combinatie.
Groen denken
Mijn pleidooi op deze pagina’s is dat wij met z’n allen de voordelen moeten zien van geautomatiseerde raamdecoratie en dat eigenlijk alles mogelijk is, van een rolgordijn tot en met de mooiste ‘Venetians’ en klassieke ‘ophaal gordijnen’.
Laten we als eerste maar eens groen denken. Automatiseren betekent bedieningsgemak en dat sneller de raamdecoratie wordt gebruikt. Als we de zon buiten houden behoeven we niet te koelen in de zomer en houden we de warmte in de winter binnen. Als we dan eenmaal in de kamer zijn is het openen van de gordijnen dezelfde handeling als het licht aandoen, eigenlijk doen we dat ook maar dan het natuurlijke licht van buiten! Onderzoek van een grote Amerikaanse leverancier leerde ons dat er een energiebesparing van 10-15 % kan worden gerealiseerd door slim met de gordijnsturing om te gaan, zonder verlies van wooncomfort.
Bij het toepassen van elektrische raamdecoratie zijn eigenlijk niet zoveel voorzieningen nodig. Een voedingsleiding, eventueel gecombineerd met sturing, is genoeg. Als dit niet mogelijk is dan kan zelfs uitgeweken worden naar batterij gevoede systemen met draadloze besturing. Deze kunnen volledig in het domoticasysteem worden geïntegreerd. De systemen van Lutron zijn hier een mooi voorbeeld van. Deze beperkt zich echter tot de lichtere raamdecoratie zoals rollers en plissé-gordijnen.