NIEUWS

Veelbelovend: Canon EOS 70D

Ulco Schuurmans | 30 november 2014

De Canon EOS 60D was geliefd bij de foto/videograaf die echt ‘professioneel’ buiten het budget zag vallen, doch wel degelijk hoge eisen aan beeldkwaliteit, mogelijkheden en duurzaamheid stelde. Voor hen is er nu een veelbelovende opvolger. De Canon EOS 70D met 20,2 MP APS-C CMOS-sensor, kantelbaar touchscreen, hoogwaardige Dual Pixel CMOS AF scherpsteltechnologie, draadloze verbindingen, HDR en een burstmodus van 7 beelden per seconde. En op de ergonomie en degelijkheid werd duidelijk niet bezuinigd.De opvolger van de EOS 60D werd al enige tijd verwacht omdat de concurrentie duidelijk inliep. Canon gaat echter niet over één nacht ijs en als je een nieuw model spiegelreflex voor foto en video in deze gebruikersklasse neerzet moet je het als fabrikant ook meteen maken. En dat is met de EOS 70D zondermeer gelukt. Een moderne camera met hoogwaardige foto- en videokwaliteit, lekker degelijk, voorzien van de moderne snufjes die er echt toe doen en goed ogend.

Wat het nieuwe AF-systeem met Dual Pixel CMOS AF, spreekt de pers over het heruitvinden van de AF op het gebied van snelheid en nauwkeurigheid. Daar doet Canon de gevorderde hobbyist en semiprofessionele gebruiker ongetwijfeld een groot plezier mee. Verder verliest de EOS 70D de creativiteit en social media niet uit het oog. Er zijn tal van creatieve foto- en videofuncties en het via WiFi delen van beelden is beschikbaar.Het nieuwe talent
Uiterlijk lijkt de Canon EOS 70D nog behoorlijk op diens voorganger de EOS 60D. Zowel de stilering en het bedieningsconcept ogen heel vertrouwd. Er zijn echter heel wat belangrijke verschillen. De EOS 70D maakt gebruik van een nieuw type CMOS-beeldsensor met 20,2 Megapixel aan boord. Voorheen was dit 18 MP. Het eerdere enigszins trage sensorbased AF-systeem is vervangen door het nieuw ontwikkelde Dual Pixel CMOS AF. De AF is instelbaar voor het type onderwerp. Bijvoorbeeld focus tracking bij sport en actie.

U kunt de 19 cross-type AF-punten afzonderlijk, in kleine groepen of als breed actief vlak voor onderwerpen die zich onvoorspelbaar gedragen gebruiken. Een handig naast de ontspanknop geplaatste knop voor het selecteren van het AF-punt maakt een snelle omschakeling tussen de diverse modi mogelijk terwijl de camera gewoon voor het oog blijft.
De beeldbewerking gaat via de 14-bits DIGIC 5+processor.

In de burstmodus schiet u maar liefst zeven beelden per seconde in de volledige fotoresolutie. De opslag in JPEG heeft daarbij plaats voor 65 beelden en bij het RAW-formaat zijn dat er 16. Er is wel een speciale USH1 snelle geheugenkaart nodig. Het native ISO-bereik voor de lichtgevoeligheid van de ‘elektronische film’ gaat van ISO 100-12800. De prestaties bij weinig licht zijn relatief goed en er zijn snellere sluitertijden mogelijk.Dual Pixel CMOS AF
Elke beeldsensor kent een groot aantal lichtgevoelige plekken, de zogenaamde photosites of fotodiodes. De leek en ook de meeste advertentieteksten spreken van pixels doch deze ontstaan pas later in het omzettingsproces van fotostroompjes naar digitaal. Bij het nieuwe superieure Dual Pixel CMOS AutoFocus scherpstelsysteem geeft de term Dual Pixel CMOS al aan waar het in feite om draait. Er zitten tweemaal zoveel fotodiodes op de CMOS-chip. 20,2 megapixel voor de beeldvorming en net zoveel voor de scherpstelling (samen 40,3 miljoen).

In feite gaat het om een op de CMOS-sensor gebaseerd fasedetectie AF-systeem. Dual Pixel CMOS AF is met name geschikt voor het snel volgen en scherp houden van zowel foto- als videobeelden met Live View en in Full HD. Ook pull-focus, het onderwerp blijft scherp op de kijker afkomen waarbij de achtergrond onscherp (blurred), blijft gaat dit AF-systeem prima af. Het scherpstellen gaat niet alleen op het beeldcentrum maar tot ongeveer 80% van de hoogte en breedte van het totale beeld op de camerasensor. Ook bij het videofilmen en fotograferen onder verschillende creatieve hoeken met behulp van vari-angle (kantelbare) LCD-schermpje vormt geen enkel probleem.

Elke photosite (pixel) bestaat uit twee afzonderlijke fotodioden. Zij zijn zowel te gebruiken als beeldpixel en fasedetectie AF-pixels. Bij andere AF-systemen is er achteraf een extra beeldverwerking voor sensorbased AF nodig. Bij de Dual Pixel CMOS AF gaat dat direct waardoor het systeem bliksemsnel de scherpte kan corrigeren. Ook treedt er geen verlies van beeldkwaliteit op doordat er van meet af aan duidelijk is welke informatie bij het beeld en welke bij de AF behoort.

Voor de fasedetectie AF leest de Canon EOS 7D CMOS-sensor de linker en rechter fotodiode onafhankelijk uit en berekent vervolgens het verschil in fase tussen de beide parallaxbeelden. Het AF-systeem kan nu de scherpstelpositie van de lens vrijwel exact voorspellen en beweegt het objectief om deze stand te bereiken. Dat werkt veel sneller en soepeler dan eerst de lens heen en weer te bewegen om het juiste focus te vinden.|

Zet de gebruiker object tracking en gezichtsherkenning aan dan volgt Movie Servo AF als het onderwerp zich beweegt of de cameraman de opname opnieuw in- of uitzoomt. Dual Pixel CMOS AF is compatibel met meer dan 100 bestaande Canon EF-objectieven. Voor 40 objectieven kan de EOS 70D kleine focuscorrecties op basis van het serienummer bewaren.

 


EDITORS' CHOICE