NIEUWS

Video en foto’s schieten met draadloze helikopters, drones en uav’s

Ulco Schuurmans | 25 november 2014

Het opnemen van video en foto’s vanuit de lucht geeft extra perspectief en dynamiek. Daarbij heeft de cameraman de keuze uit een hoog gebouw of een hoge berg uitzoeken, een kraanarm inzetten of de camera aan een vliegtuigje of ballon hangen. De draadloos bestuurbare modelhelikopters, drones en andere uav’s uitgerust met een camera zijn momenteel helemaal in. Vanaf enkele tientjes tot € 1.000,- kan ook de videofilmer er als leuk speelgoed tot echt serieuze toepassingen mee aan de slag.

Er heerst momenteel een soort dronegekte. De militairen begonnen er mee. Onbemande toestellen voor observatie en het bestoken van tegenstanders. Al snel zagen de politie en journalisten (idem paparazzi) er wel wat in. Observeren, verkennen, opsporen en elektronische nieuwsgaring. Modelvliegtuighobbyisten en gamers zagen hun hobby en vermaak ineens uitgebreid met heel betaalbare toestelletjes. Luchtvideofilmers en -fotografen die veel duurdere in te huren vliegtuigen, helikopters en ballonnen gewend waren, kunnen nu lekker voordelig aan de slag met leuke pakkende opnamen. Er is keuze uit helikopters, drones, quad- of octopods en andere onbemande aerial-vehikels (uav’s).

Natuurlijk is het niet allemaal goud dat er blinkt bij het er eens lekker op uitvliegen met de camera. Zo eenvoudig als het wordt voorgesteld, is het in de praktijk vaak niet. Is het ook gevaarlijk voor de omgeving? Hoe staat het met toestemming en privacy? En moet er geen aparte wet- of regelgeving voor komen?Helikopter, drone, of octopod?
Een van de eerste uav’s voor het door de gewone man vanuit de lucht laten opnemen van video en foto was de draadloos bestuurbare modelhelikopter. Het gaat hierbij om een (versterkt) kunststof of carbon model met elektromotor en oplaadbare accu plus aanvullende draadloze afstandsbediening (controller). Bouw daar een camera in of bevestig er een minicamcorder of -fototoestel aan en de pret van luchtopnamen kan beginnen. De helikopters moet u leren besturen. Ondanks allerlei extra hulpmiddelen zoals gyroscopen en meerdere stabiliserende rotoren kan het vloeiende vliegen zonder neerstorten knap lastig zijn. Voor het oog ziet de cameraheli er wat realistischer uit en met een aantal modellen kan de gebruiker ook prima stunten. Helikopters met meerdere rotorbladen heten in het jargon multicopters.

Een drone ziet er uit als een futuristisch vliegtuig. De romp is puur functioneel van vorm en lijkt totaal niet op een helikopter of vliegtuig. Aan deze romp zijn de rotorgondels met stangen of cirkelvormige constructies opgehangen. Vaak is er sprake van meerdere rotoren (wieken of bladen). In geval van een opstelling van vier rotorbladen spreekt men ook wel van een quadricopter. En bij 4 x 2 = 8 van een octopod. Het maakt een spinachtige indruk.

Hoe meer rotoren des te stabieler de drone kan vliegen. Heel geschikt voor beginners en video/fotografen die rustige beelden zonder storende bijbewegingen nastreven. Drones en helikopters zijn in hoge mate gecomputeriseerd en vaak ook te programmeren (aansluiting op de USB-poort). Er is veelal een eigen microprocessor, navigatietechniek, vluchtcorrigerende en stabiliserende elektronica aan boord. Een goede drone met ingebouwde video/fotocamera van bijvoorbeeld Parrot koopt u al voor rond de € 300,-. Er komen nog steeds nieuwe uav-varianten op de markt. Zij variëren van eenvoudig speelgoed tot (semi-)professionele draadloze vliegapparatuur voor de video- en fotocamera.

Nog niet zo eenvoudig
Tal van advertenties op internet suggereren dat het vliegen met een uav een eitje is. Gelukkig zijn er ook meer betrokken firma’s die wijzen op de benodigde leercurve, degelijkheid en beperkingen van de aangeboden helikopters en drones. Reken in ieder geval op een uurtje oefenen met een goede drone en meerdere uren met een helikopter. Het stunten, vereist nog meer leertijd en praktische vaardigheden. Koppeling van de besturing en navigatie aan smartphone of tablets kan het op afstand besturen vereenvoudigen. Dat gaat al heel aardig met de iPhone en iPad.

Met behulp van een GPS-module (gaat onder andere in de USB-poort van de uva) zijn er de volgende opties:

  • Opslag van de coördinaten tijdens de opname;
  • Het plannen van de te vliegen route;
  • Het automatisch terugkeren naar de thuisbasis;

Het volgende punt is de camera. U hangt niet zo maar even uw camcorder of fotocamera aan een helikopter of drone. In de pers en thrillers wordt nogal eens de suggestie gewekt dat er gemakkelijk bommen en gascylinders of raketjes aan te bevestigen zijn. De doorsnee speelgoedmodel-uav kan echter niet meer dan een gram of 50 aan extra gewicht optillen. Voor meer gewicht heeft u meteen een zwaarder en duurder type nodig. Die zijn er wel zoals de drones Draganflyer, die van GAUI, REELY-modellen en de DJI-drones. Daar past al gauw een GOPRO actiecamera of een lichte camcorder of fotocamera van 1400 gram in. Reken voor de combinatie Drone en GOPRO op net onder de € 1.000,-. Bij flinke crashes kan de uav beschadigd raken. Let altijd op een stevige constructie en het beschikbaar zijn van reserveonderdelen.


EDITORS' CHOICE