NIEUWS

Vier topmiddenklasse camcorders: Canon Legria HF G25, Sony HDR-PJ650VE, Panasonic HC-X920 en JVC GC-PX100

Ulco Schuurmans | 23 november 2014

Welke camcorder stijgt nu flink boven de middelmaat uit en is niet al te duur? Voor serieuze hobbyvideo, pretentieuze reportages en zelfs lokale tv is een topmiddenklasser heel geschikt. Dan krijgt u ook handmatige instellingen, grote beeldchips, een beter objectief en goed geluid in huis. Wij zetten vier van deze camcorders in de topmiddenklasse met een prijskaartje van € 800,- tot € 1000,- op een rijtje.

Wat typeert nu een goede topmiddenklasser bij camcorders geschikt voor geavanceerde hobbydoeleinden? Als eerste uiteraard de beeldkwaliteit. Full HD in 25 of 50 P AVCHD behoeft niet echt duur meer te zijn. En de daarmee gemaakte videofilms sprankelen qua scherpte, contrast en kleur van het beeldscherm. Het geluid dient in ieder geval meer dan doorsnee te zijn. Een microfoon die zowel spraak als origineel achtergrondgeluid naar tevredenheid oppikt zonder veel stoorgeluiden. Ook een windkap of -filter komen van pas.
Modern is het ook direct kunnen delen of uploaden van de opgenomen videoclips met familie en vrienden. WiFi en verbindingen met social media heeft de topmiddenklasser vaak al standaard in huis.

Objectief, instellingen en uitvoering
Het zoomobjectief heeft in ieder geval een flink groothoek bereik. Liefst in de buurt van 35 mm tot 28 mm kleinbeeld. Het telebereik is niet zo belangrijk. Tot 10-12 maal zal zeker voldoen tenzij u sport-, actie en/of natuur filmen gaat beoefenen. Zorg in ieder geval voor een goede optische beeldstabilisator want het meeslepen van een statief komt er vaak niet van.
Wat de beschikbare instellingen betreft zijn zeker het overwegen waard: ingebouwde grijsfilters tegen overbelichting. Handmatige zoom, scherpstelling en eventueel ook het diafragma. Ook een handmatige volumeregeling komt voor kritisch geluid in aanmerking. Daarnaast tevens een volautomaat om zonder zorgen te kunnen videofilmen. Gebruiksvriendelijkheid bij alle genoemde instellingen is voor de meer hectische dagelijkse videopraktijk een must. Daar heeft u geen tijd om uit te vogelen hoe de camcorderfuncties in hun werk gaan.
De accu dient lekker lang mee te gaan. Het verdient de voorkeur om een extra accu aan te schaffen. Dan zit u nooit zonder stroom. Als laatste keuzecriterium voor de betere camcorder: de uitvoering van de body. Het camerahuis mag niet te klein doch zeker niet te groot zijn. De grip en bedieningselementen dienen bij de eigen camerahand te passen. Enige robuustheid en afscherming tegen stof, zand, spatten en stoten is gewenst. Bij gebruik in cameravijandige omgeving een beschermende zak/tas of onderwaterbehuizing inzetten.


Canon Legria HF G25
In de Legria-familie van Canon zijn al heel wat camcorders voor de serieuze videohobbyist gepasseerd. Ook het model HF G25 heeft deze pretenties in een nieuw en up to date fraai gestileerd jasje. Prachtige Full HD-beelden in 50i AVCHD vormen met de lichtgevoelige 1/3 inch CMOS-Pro beeldsensor geen enkel probleem. In combinatie met de 10 maal f1.8 lichtsterke zoom gaat video opnemen bij matig licht van een leien dakje. De groothoekwerking van 30,4 mm is voldoende net als het telebereik van dit canonobjectief. Opvallend zijn de goede dynamiek en contrasten waarbij zowel de lichte als de donkere partijen mooi doortekend en kleurrijk blijven. Videofilmen uit de hand vormt zelfs tot de 10 maal zoomstand geen probleem. De optische beeldstabilisator (OIS) doet zijn werk meer dan goed. En aanvullend regelt de IS-technologie naast de scherpte, helderheid en kleur ook het trillingsvrij zijn van de videobeelden. De camera kiest automatische de meest geschikt opnametype voor de beweging van de camcorder en beeldsituatie.
De videofilmer die graag de opname handmatig in beheer wenst te houden komt met de manuele instellingen van de Legria HF G25 prima uit. Scherpstelling, zoomen, diafragma, gain en witbalans kunt u op de eigen maat en smaak instellen. Er zijn twee vrij programmeerbare functieknoppen aan boord.
Heel welkom is de regeling van het geluid. Dat is ruim boven doorsnee voor dit type middenklasser. Naast een goede ingebouwde microfoon beschikt deze camcorder over een equalizer om de toonhoogte(n) te kunnen bijregelen en de eigen Canon Audio Scene Select geluidstechnologie. In de praktijk komt het er op neer dat de HF G25 een vijftal voorgeprogrammeerde geoptimaliseerde opnametechnieken voor geluid biedt. Deze audioscenes houden rekening met het type geluid (spraak, muziek e.d.), ruisreductie en het benadrukken van bepaalde karakteristieken. Zo corrigeert de camcorder het geluid optimaal voor de op te nemen scene. De ingebouwde microfoon zoomt mee met de optiek en past automatisch de frequenties op het achtergrondgeluid aan. Zelfs zwakke klanken klinken nog verrassend helder. Spraak, live muziek en gewoon doorsnee omgevingsgeluid klinken gewoon goed!
Het ontwerp van het camerahuis heeft voldoende ergonomie voor vakantiegebruik en ziet er ook nog eens modern mooi uit. Het 8,8 inch displayschermpje is lekker groot en duidelijk te bekijken. De afscherming is voldoende en de gecombineerde lenskraag-zonnekap en lensdop houdt het objectief in de veilige zone. Handig zijn verder het gemakkelijk kunnen uploaden/delen van de geschoten videoclips en de storycreator voor uw vakantieverhaal.
 


EDITORS' CHOICE