NIEUWS

De mooiste radio's van weleer op een rij

Redactie HiFi.nl | 10 november 2014

Beeld en Geluid heeft deze maand weer een hele mooie special op de website gezet. Het grootste audiovisuele archief van Nederland (we schreven er twee jaar terug nog een achtergrondstuk over, red.) haalde in oktober verschillende radio's van vroeger uit de depots om te fotograferen.

Voor veel mensen is de My First Sony al een ultiem stukje nostalgie, maar in de collectie zijn bijvoorbeeld ook modellen uit de jaren twintig en dertig terug te vinden. Bekijk hieronder deze blast from the past en bezoek de website van Beeld en Geluid voor nog meer klassieke modellen.

Speciaal voor de mensen die niet zo handig waren in zelfbouwpakketten: één van de allereerste consumentenradio's uit 1922.

Een Duitse volksontvanger uit 1938. Speciaal gemaakt voor het bewind van Adolf Hitler. De radio kon geen buitenlandse zenders ontvangen omdat de Duitsers daar niet naar mochten luisteren.

Om toch radio te kunnen luisteren gebruikten onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog de bovenstaande doe-het-zelf tweekrings radio-ontvanger. Het toestel werd in 1995 weer teruggevonden.

Na de bevrijding verschenen de eerste nieuwe radio-modellen op de Nederlandse markt. De bovenstaande is er zo één en is afkomstig uit 1945.

Een sjieke radio-grammofooncombinatie uit 1955. Bedoeld voor de hogere middenklasse.

Een radio-ontvangercombinatie met spelende cassette-recorder uit 1970. Uitgevoerd in de toen zeer populaire "military look".

Een klassieke draagbare radio. Wordt tegenwoordig verkocht onder de noemer "retro" of "vintage".

Een klassieke wekkerradio uit de jaren zeventig. Bevat een mono-radioontvanger en een klok.

In de jaren negentig zagen we dit speciaal voor Afrika ontworpen model. Het opwindmechanisme zorgt voor stroom en opslag van de stroom. Hij kan dus spelen zonder batterijen of netwerkspanning.


EDITORS' CHOICE