ARTIKELEpson

Verslag Epson press event IFA 2011

Op uitnodiging van Epson Nederland reisde er afgelopen donderdag 1 september een delegatie Hollandse en Vlaamse journalisten af naar Berlijn om aldaar op de IFA en het Axica Conference Center de introductie bij te wonen van de nieuwe Home Cinema projectoren van het merk. Je hebt reeds eerder hier op Hifi.nl over deze 7 nieuwe modellen kunnen lezen: de EH-TW480 voor de gamer/sportkijker, de EH-TW5900/6000/6000W voor de kwaliteitsbewuste gebruiker en de EH-TW9000/9000W voor de high-end Home Cinema fanaat. Bijzonder van de 5 laatsgenoemde modellen is hun 3D-mogelijkheid. Je kunt alle specificaties van deze modellen hier terugvinden.

In het Axica Conference Centre – dat zich bevindt in het werkelijk verbluffend mooie gebouw van de DZ Bank in Berlijn, vlakbij Unter den Linden – werden de projectoren aan de journalisten gedemonstreerd, onder het genot van een hapje en een drankje.

In de aan deze demos voorafgaande presentaties werden een aantal interessante feiten opgenoemd. Zo werd verteld dat in 2011 al 12% van de bioscopen een 3D cinema installatie heeft, dat er 45 nieuwe 3D films uit gaan komen dit jaar en dat er 35 nieuwe 3D televisiekanalen zijn bijgekomen. Door de relatief lage prijzen van 3D televisies en Blu-ray spelers, wordt verwacht dat binnenkort 27% van de huishoudens zal zijn uitgerust met 3D. Verder bleek uit onderzoek dat al de helft van de bevolking eens 3D heeft gezien en dat 43% daarvan 3D ook prefereert boven 2D.

Interessante cijfers over Epson zelf, bevestigden ook weer eens de leiderspositie van het merk, met 8000 geproduceerde projectoren per dag en 150.000 exemplaren per maand. Epson heeft een marktaandeel van 27,5% in de home cinema markt is is hiermee marktleider.

Alle journalisten waren hooggespannen naar vooral de 3D prestaties van het nieuwe huidige 3D topmodel: de EH-TW9000(W). Deze werden tijdens de presentatie behoorlijk waargemaakt. Door de nieuwe hoge verversingsfrequentie van 480 Hz, was bij de betere fragmenten de gevreesde `crosstalk` zo goed als afwezig en bleef er met de bril op toch opvallend veel licht over. In 2D vielen de scherpte en het hoge contrast op. De Motion Enhancement is altijd een kwestie van smaak (het kan bewegingen te `video-achtig` maken), maar deze was zelfs op de stand maximaal prettig vrij van artefacten.

De EH-TW6000W gaf een beeld van soortgelijke kwaliteit, met ook een stabiel en rustig 3D beeld. Voor zover dit kon worden beoordeeld in de omstandigheden, leek de EH-TW9000 wel superieur in lichtopbrengst, diepte van het zwart en scherpte. De wireless verbinding die bij deze demo werd gebruikt, werkte perfect. Er was absoluut geen storing te zien en de verbinding zou goed zijn tot een afstand van 10 m. Genoeg om beeld naar een projector te krijgen in iedere gemiddelde woonkamer.

Na een diner, dat de mogelijkheid bood om als journalisten onderling na te praten over de projectoren, de markt en de toekomst van 3D, bracht de bus iedereen terug naar het hotel. De volgende dag stond een bezoek aan de IFA op het programma. Die begon met het bezoeken van de Epson stand, waar nog eens rustig kon worden gekeken naar de diverse nieuwe modellen. De eerdere positieve impressies werden hier nog extra bevestigd.

Voor wie nieuwsgierig is geworden naar deze produkten, is er de mogelijkheid om op de AV-NU van 21, 22 en 23 oktober in de Jaarbeurs Utrecht de nieuwe EH-TW9000 in actie te zien.

Prijzen en beschikbaarheid
De EH-TW6000 en EH-TW6000W zullen waarschijnlijk in oktober beschikbaar zijn voor 1499 en 1799 euro. De EH-TW9000 en EH-TW9000W volgen in november, met prijskaartjes van respectievelijk 2749 en 3049 euro. De MG-850HD zal waarschijnlijk in november beschikbaar zijn voor een prijs van ongeveer 699 euro.


EDITORS' CHOICE