ARTIKELMarantz

Huisshow Marantz en Boston

Eric de Boer | 01 september 2011 | Fotografie Eric de Boer | Marantz

Zoals elk jaar weet importeur D&M na de zomervakantieperiode de landelijke vakpers en haar dealernetwerk weer te vinden om alle nieuwtjes uit de doeken te doen. Ditmaal speelde de huisshow zich af in het luxueus ogende Hilton Royal Park in Soestduinen, dat een centrale ligging heeft in het midden van het land. Het was Paul Haex die namens de importeur de aanwezige journalisten op een wat druilerige woensdagmorgen ontving en uitleg gaf.

Alvorens de aanwezige pers alle nieuwe producten en innovaties van het merk kreeg voorgeschoteld in de mooie ruimte van het Hilton hotel blikte Paul graag even terug. Marantz kan terugblikken op een succesvol jaar. Hoogtepunten van het afgelopen seizoen zijn de compacte Melody Series die zeer veel verkocht schijnen te zijn. Het alles-in-één concept samen met de grote diversiteit spreekt de consument dus aan. Ook de diverse vakbladen zijn erg lovend over de serie. Daarnaast zijn de netwerkproducten van Marantz erg in trek en ook hier is de journalistiek in ons land weer lovend geweest. Denk maar aan de NA7004 netwerkspeler of de netwerkreceivers van het merk. Ook de nieuwe Blu-ray spelers vinden gretig aftrek.


Foto: Een blik in de zaal

Op speakergebied heeft importeur D&M niets te klagen als het gaat om succes. Na het afstoten van het merk Mordaunt-Short eerder dit jaar is de focus volledig op Boston Acoustics gelegd. En met succes, het Amerikaanse merk luidsprekers heeft met name dankzij de Europesche divisie van Marantz en niet in de laatste plaats de bemoeienissen van tuning- en ontwerpgoeroe Ken Ishiwata uit datzelfde huis hoge ogen gegooid met de A-serie. Ook hier op Hifi.nl zijn de recensies lovend en terecht.

Stereo
Maar dan het nieuws. Allereerst het stereosegment van het merk Marantz. De bekroonde 6003-reeks is vernieuwd en vindt binnenkort zijn weg naar de winkels. Zowel de versterker als de cd-speler hebben een transformatie ondergaan en zijn meer verfijnd in de weergave van voornamelijk het laag- tot middengebied. Nieuw is dat de versterking in de PM6004 nu volledig discreet is opgebouwd, zowel de voor- als de eindversterking. Geen gebruik van Opamp IC’s, dus. Gebleven zijn de grote ringkerntrafo, de speciaal geselecteerde hoofdcondensatoren en de krachtige transistoren. Ook de phonovoorversterking en drievoudige geluidsregeling zijn weer vertegenwoordigd. De grote veranderingen in het loopwerk CD6004, die eigenlijk opnieuw is ontwikkeld om gelijk te blijven aan de kwaliteit van de versterker in dezelfde serie. Nieuw zijn ook de bodemplaat van metaal en een gecentraliseerd cd-mechanisme voor optimale eliminatie van trillingen. De usb-aansluiting laadt de iPod of iPhone die is aangesloten nu ook op, dit had de voorganger niet aan boord. Beide componenten zullen een prijs van 449 euro meekrijgen.


Foto: de Marantz Stereo Lineup

De wat luxere 15S2 serie in het stereosegment van Marantz krijgen enkele gelimiteerde uitvoeringen. Gelimiteerd omdat alle hoogwaardige componenten die Ken Ishiwata heeft gebruikt voor het ontwerp van deze Limited Editions niet veelvuldig voorradig zullen blijven en een bepaalde mate van kwaliteit gewaarborgd moet blijven. Zo heeft de versterker PM-15S2 SE een nieuwe constructie gekregen, nieuwe 20,000μF Audio Condensatoren (iso 15.000μF) en een betere stroomvoorziening moeten gaan zorgen voor een meer verfijnde weergave van mid- en treble, een betere controle over het laag, een opener soundstage en een gedetailleerde imaging, aldus Marantz. Ook de ingangs- en bedieningsfuncties van de strak vormgegeven versterker zijn onder handen genomen. Het bijpassende loopwerk is ook best ingrijpend gewijzigd, Ken Ishiwata wilde een opener geluid creëren en haalde de overkapping van het loopwerk/ mechanisme weg en voegde extra demping toe aan de speler. Uit de hogere Premium-reeks afkomstige componenten vonden hun weg ook nog naar de binnenzijde van de speler.


Foto: PM-15S2 SE

Home Theater
Op het gebied van Home Cinema hebben de technici van het huis Marantz natuurlijk ook wat nieuws te melden. Allereerst werden de ‘instappers’ van de AV-serie onder handen genomen. De nieuwe versies heten logischerwijs SR5006 en SR6006 en hebben nu ook het kenmerkende uiterlijk van Marantz meegekregen. In het midden van de voorzijde prijkt nu namelijk het iconische blauwomrande Marantz-display met oplichtende ster. Hierdoor is de line-up van de receiverlijn qua uiterlijk gelijk aan de SR7005 geworden. Het symmetrische M1 design met de rustig ogende voorzijdes zonder veel logo’s (die zijn bovenop geplaatst) biedt rust in de luisterruimte en het het gebruikte audiomeubel. Marantz noemt dit principe ‘Simple & Clean’ en onderscheidt zich hiermee van de concurrentie.


Foto: De Marantz NR-serie

Ook de Slimline receivers van Marantz hebben een vernieuwde versie gekregen. De NR1501 wordt opgevolgd door de NR1402 en de luxere NR1601 wordt de NR1602. De belangrijkste verschillen met de voorgangers in zowel de Slimline NR1602 als de nieuwe SR5- en SR6000-serie is de toevoeging van netwerkfunctionaliteit. Het merk heeft nu dus vrijwel het gehele home theatersegment voorbereid op streaming van vele audioformaten zoals Flac, MP3, AAC, Flac-HD en WMA. Verder zijn online muziekdiensten bereikbaar, is er verbinding mogelijk met de Flickr Online fotoservice en kunnen firmware updates nu ook online geschieden. Ook Airplay is mogelijk, wat betekent dat direct streamen van een iPhone/ iPod/ iPad mogelijk is met ondersteuning van alle afspeelapplicaties die op het portable apparaat zelf geïnstalleerd zijn. Denk maar aan Spotify, Deezer of Last.fm. Ook iTunes wordt natuurlijk ondersteund en via de Apple Remote App kunnen meerdere zones onafhankelijk worden bediend. Airplay is vanaf nu dus standaard aanwezig op alle nieuwe Marantz netwerkproducten.


Foto: Airplay

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE