REVIEWXavian

Review Xavian Bonbonus

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 10 november 2014 | Xavian

De volledig lege luisterruimte wordt sinds afgelopen weekend ingenomen door de bescheiden Xavian Bonbonus mini-monitoren. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar. Eerder deze maand het in het gareel krijgen van een systeem met een winkelwaarde van 1.6 miljoen en vervolgens naar de angstaanjagende perfectie van de TAD Compact Reference, aangestuurd door een authentic period vintage power train uit 1956. 

Het setje rondom de Xavians heeft een winkelwaarde van pakweg 2000 euro. Het leven van een recensent bestaat uit zeer korte projecten en is contrastrijk. Deze luidsprekers hebben een curieuze naam. Het begrip ‘bonus’ zet sowieso hele volksstammen op het verkeerde been. Maar wellicht bedoelt Xavian met deze naam dat de luisteraar een ‘goede’ geluidsmatige bonus ontvangt.
De Bonbonus meet 273 x 160 x 200 mm en beschikt over twee drivers. Een 132 mm mid-bass unit met papier membraan en een 26 mm softdome hf-unit. Beide drivers komen elkaar tegen rond de 3000 Hz en verzorgen een bereik van 59-20.000 Hz tussen de -3 dB-punten, daarbij geholpen door de bass-reflex poorten. De gevoeligheid is 87 dB.

Deze weergevers zijn niet goedkoop gebouwd. De paneeldikte is 16 mm, het cabinet wordt met de hand gemaakt, er is sprake van real-wood veneer, de poorten zijn van aluminium, de drivers worden bij Xavian zelf ontworpen en gebouwd en de woofer heeft een gegoten chassis. Het frontje is magnetisch bevestigd en niet met de zwarte ‘afbreekpennen’ voor eenmalig gebruik. Ook vindt de hele productie plaats in Kladno. Al die kwaliteit vertaalt zich in ieder geval in het aanzienlijke gewicht van zowat 5 kilo. Zo’n luidspreker geeft het gevoel dertig jaar mee te kunnen. In tegenstelling tot veel peperdure high-end spullen, die met betrekking tot geluidskwaliteit en product-lifecycle doorgaans ook ‘fast end’ producten zijn.


Xavian
‘Armonia intesa come la sensibile combinazione di tutti gli elementi creanti un tutt´uno’. Wel, dat betekent zoiets dat harmonie ontstaat door de zorgvuldige combinatie van alle elementen. Typisch bedacht door Roberto Barletto, de Italiaanse eigenaar van dit in Tsjechië gevestigde bedrijf en de benadering achter het ontwerp van de Xavian luidsprekers. Het inmiddels vijftien jaar bestaande bedrijf maakt ook kabels, stands, subwoofers en een zeer fraaie houten LP-box. Daarin passen twaalf langspeelplaten die tegen zon, stof, de NSA en andere elementen worden beschermd. Handig voor de audiofiel die acht elpees bezit, ook handig voor degene die een paar platen meeneemt naar luistervrienden en geen optie voor de echte muziekliefhebber met 80.000+ zwarte schijven op zolder. Xavian heeft drie series luidsprekers en de Bonbonus past in de ‘Dolce Musica’ productlijn.

De Bonbonus wil zich onderscheiden ten opzichte van kleine monitoren, die gebouwd zijn voor kortstondig effectbejag in de ‘geluidsmuur’ van de hifi-knaller. Hier dus geen sissende tweeter en opgefokt lagetonen-gedrag. Xavian zoekt het in waarden als ‘pace and rhythm’, phase-response en de juiste weergave van klanken en stemmen. Daarnaast moet het product ook betaalbaar zijn. Om tegemoet te komen aan welke eis dan ook met betrekking tot kleur en finish binnen het hele autistische spectrum, is de Bonbonus leverbaar in drie handgemaakte fineren van echt hout en negen verschillende pastelkleuren die aangebracht worden op het fineer. Om deze weergever ook fähig te maken voor grotere salons, is de elektrische belastbaarheid flink omhoog geschroefd. Dynamische uitslagen zullen deze weergevers dan minder snel in het gevaarlijke vervormingsgebied van de drivers sturen en er kunnen meerdere kubieke meters van enige behoorlijke geluidsdruk worden voorzien. Het gevaar zit dus eerder in versterkers die te weinig vermogen kunnen ontwikkelen.

MERK

EDITORS' CHOICE