Van Buren Active Cinema System

Werner Ero | 24 september 2014 | Fotografie Werner Ero

Dat bij een overtuigende filmillusie ook een perfect geluid hoort, weten we allemaal. Maar dat er bij een home cinema opstelling door een geheel nieuwe denk- en werkwijze, geluidstechnisch nog zo ontzettend veel blijkt te kunnen worden gewonnen, geeft weer een geheel nieuwe dimensie aan muziek- en filmbeleving. De nieuwe 4k beeldresolutiestandaard, is daarbij natuurlijk fantastisch, maar waar blijven de noviteiten voor eenzelfde soort vooruitgang bij geluidsweergave?

Van Buren Audio Design zegt door de introductie van hun gloednieuwe en revolutionaire ACS (Active Cinema Systeem), de oplossing in huis te hebben. Oftewel een indrukwekkend samenspel van eigenontwerp luidsprekers en een speciale ACS processor, die de weergave van uw home cinema opstelling weet om te toveren tot een verregaand foutloos en super evenwichtig totaalgeheel.

Tijdens mijn vorig jaar gehouden test van de Van Buren Sylva luidsprekers, werd ik bijzonder aangenaam verrast door zowel de eenvoud, vormgeving, afwerkingsgraad, materiaalkeuze als de vrijwel kritiekloze weergavekwaliteit van dit ontwerp. Dus toen Martijn van Buren van Aelivé hi-fi in Bergambacht op zekere dag opnieuw contact met mij opnam, dacht ik op dat moment eigenlijk meteen weer aan een test van een nieuw luidsprekersysteem. Terwijl ik deze vraag aan hem stel, hoor ik echter een nieuw soort toonzetting in zijn stem. Het klinkt als iemand die met een enorm geheim rondloopt en al zijn (positieve) emoties op dat moment nog probeert te onderdrukken, totdat hij het eindelijk met iemand kan delen.

"Werner, wat we binnen Van Buren nu hebben ontwikkeld, zal jouw stoutste verwachting ruimschoots overtreffen." "Bam", die zit. Dat is nog eens een uitspraak uit de mond van iemand die ik inmiddels ken als een heel nuchtere en eerlijke persoon. "Het is een revolutie die zijn gelijke niet kent en de home cinema wereld compleet op zijn kop zal zetten". Wederom ‘bam’ en nu heeft Martijn mij pas echt stil en raak ik zowel geïnteresseerd als geïntrigeerd. Een normaliter nuchter persoon die het nu ineens heeft over revolutie en de wereld op zijn kop zetten? Hier moet daadwerkelijk meer aan de hand zijn. Wat ik in ieder geval weet is dat ze bij Van Buren op het hoogste niveau verstand hebben van geluid. Arnoud van Buren, het technische brein achter alle Van Buren luidsprekerontwikkelingen, bezit ook in de pro wereld grote vermaardheid door deontwikkeling van immense line arrays. Oftewel kennis die tot een doorbraak kan leiden.


Martijn van Buren

Active Cinema Systeem
Omdat Martijn aan de telefoon verder niet veel meer los wil laten, behalve dat ik echt snel een keer moet langskomen voor een demo, maken we meteen voor korte termijn een afspraak om zijn prachtige en bijzondere audiowinkel Aelivé weer met een bezoek te vereren. Voor wie het niet weten; Aelivé beschikt over een zeer modern en sfeervol ingerichte showroom, waar licht en ruimte net zo belangrijk zijn als de integratie van beeld, geluid, domotica en moderne woninginrichting. Wanneer het op zekere dag eenmaal zover is en ik het immer zeer verzorgde pand aan de Pleinstraat in Bergambacht binnenloop, duurt het niet lang totdat een breed grijnzende Martijn van Buren met uitgestoken hand op mij afloopt. "Super dat je er bent Werner, want ik heb dit keer echt iets heel bijzonders voor je. Het gaat om een baanbrekend home cinema systeem, waar we bij Van Buren echt veel tijd in hebben gestoken en dat eigenlijk alle voorkomende problemen die dit soort systemen eigenlijk altijd plagen, zoals een slechte tonale integratie, fase- en tijdfouten, lokalisering van de luidsprekers, etc., etc., daadwerkelijk oplost!"

Op het moment dat de bijzondere betekenis van zijn woorden daadwerkelijk tot mij doordringt, verslik ik mij pardoes in mijn mok hete thee. Terwijl ik al proestend en nog met betraande ogen bijna hijgend mijn gastheer aanstaar, vraag ik hem met hese stem, of ik dat laatste wel goed heb verstaan. "Ja hoor", antwoordt Martijn met onverholen plezier. "Wij zijn er volgens mij misschien wel als eerste ter wereld in geslaagd om eigenlijk alle hoorbare problemen en conflicten binnen dit soort systemen, daadwerkelijk op te lossen". Besef je wel wat voor statement je hier neerzet - zeg ik op mijn beurt?

"Ik besef dat het waarschijnlijk nogal onwezenlijk voorkomt en ik moest er eerst ook aan wennen, maar al tijdens de ontwikkeling van ons Van Buren Active Cinema Systeem, realiseerde ik mij al snel hoe revolutionair dit systeem eigenlijk is en vooral de wijze hoe het eindelijk weet af te rekenen, met al die vervelende problemen en vooral beperkingen waar je bij een home cinemaopstelling eigenlijk altijd en iedere keer weer opnieuw tegen moet vechten. Qua opzet bestaat het ACS systeem in basis uit een vijftal passieve satelliet luidsprekers genaamd Coax LCR, die door hun compacte afmetingen heel gemakkelijk in een kast, of andersoortig meubel zijn weg te werken en die tevens over een hoog belastbare coaxiale unit beschikken. Daarbij hoort heel bewust een passieve maar krachtige en ook weer plaats besparende subwoofer (passief omdat de klankkleur van het laag dan hetzelfde is als die van de satelliet luidsprekers. Iets wat nooit lukt bij een actief systeem). Een surround voorversterker en een of meerdere willekeurige meerkanaals eindversterkers zorgen verder voor de versterking, terwijl onze Sonax ACS unit tenslotte voor de beoogde "magische" weergave eigenschappen zorgdraagt".

"Zoals je misschien al kunt raden is onze ACS processor werkzaam in het digitale domein, maar zo werkt bijna iedere complexe signaalmanipulatie vandaag de dag natuurlijk. Waar onze vinding verder dan alle anderen in gaat, is dat wij aan volledige geluidsmanipulatie doen. Oftewel naast het inmeten van de ruimte en andere bekende zaken, pakken wij vooral ook de andere tekortkomingen aan. Zo kunnen bij ons de luidsprekers gewoon in de op zich altijd ongewenst mee resonerende kast worden geplaatst. Vooral omdat wij heel precies de ongewenste frequenties opzoeken waarop zo’n kast dan gaat meetrillen en vervolgens alleen die ene probleemfrequentie uitfilteren. Omdat dit extreem smalbandig gebeurd, valt dit niet op in de uiteindelijke geluidsweergave en is deze anders zo storende frequentie(s), compleet onhoorbaar geworden! Verder kunnen wij waar de weergevers in een kast (binnen redelijke grenzen) worden geplaatst, de weergave zo sturen, dat het geluid gehoormatig wel perfect vanuit de bedoelde locatie achter het scherm lijkt te komen. Zelfs als de centerspeaker boven, onder of zelfs links of rechts van het scherm wordt geplaatst, komen de dialogen nog steeds keurig uit het scherm".

"Een ander aspect wat ons systeem wezenlijk anders doet dan alle anderen, is dat het geluid met het Van Buren ACS systeem echt overal in de ruimte klopt en qua tijdgedrag en fasereinheid, correct is. Dit klinkt nu we er over praten waarschijnlijk erg onwaarschijnlijk, maar zoals je straks zelf kunt waarnemen, is de weergave overal in de home cinema ruimte volledig evenwichtig, ongekleurd en helemaal in balans. Een ander groot voordeel is dat het complete ACS systeem niet alleen bij de klant thuis volledig wordt ingemeten, maar ook dat u er niets voor hoeft te verbouwen en de module en luidsprekers door hun compacte afmetingen, keurig in bestaande meubelen kan worden ondergebracht. Laatste grote voordeel is dat er in veel gevallen van de reeds bij de klant aanwezige bestaande home cinema versterkers gebruik kan worden gemaakt. Mits deze natuurlijk wel van voldoende kwaliteit zijn. Door de enorme processorsnelheid en speciaal geschreven algoritmes, is onze ACS processor in staat gebleken zelfs een wat lagere kwaliteit voor een belangrijk deel ‘onzichtbaar’ te maken! Ik bedoel daarmee dat we zelfs in belangrijke mate de reeds aanwezige klanksignatuur kunnen elimineren. Hoewel betere gedimensioneerde versterkers van een hogere kwaliteit ook in dit systeem natuurlijk nog beter zullen klinken".


EDITORS' CHOICE