NIEUWS

Recensie Fujifilm X-Pro1

Ulco Schuurmans | 14 september 2014

De spiegelloze systeemcamera met verwisselbare objectieven begint steeds meer een concurrent voor de spiegelreflexcamera te worden. Een compacte bouw, grote sensor en hoogwaardig optiek brengen het summum aan kwaliteit voor de foto- en videograaf. Fuji zet met haar systeemcamera de Fujifilm X-Pro 1 meteen een dijk van een toestel in de markt. 

Er zijn systeemcamera’s en systeemcamera’s: van relatief simpel tot camera’s die de topmodellen bij de spiegelreflex (DSLR) naar de kroon steken. Tot deze laatste categorie behoort de Fujifilm X-Pro1. Een waar topklasse model dat niet onder doet voor de DSLR’s van Nikon en Canon in dezelfde prijsklasse.

Als je voor het eerst een systeemcamera in de markt zet moet je dat meteen ook goed doen is de visie van Fuji. In deze tijden van economische recessie toch enigszins een waagstuk want wie geeft nu rond de € 1.600,- uit voor de camera zelf en nog eens gemiddeld € 500,- per stuk voor de aanvullende objectieven? Het antwoord luidt: de ware kenner. En die zal zeker niet teleurgesteld worden plus veel waar voor zijn of haar geld krijgen.

Het cameraconcept
De Fuji X-Pro1 bestaat uit een gedegen body van een gegoten magnesium legering gebouwd om een 16 Megapixels APS-C CMOS sensor en een opto-elektronische (hybride) zoeker. Met name de bodemplaat, bajonet voor de objectieven en de dekplaat met instelknoppen maken een professionele indruk zoals bij een Leica M-systeem. De opschriften zijn duidelijk en fraai vormgegeven. Dat deze systeemcamera ook veel manuele instelmogelijkheden heeft wordt direct duidelijk aan de hand van de twee comfortabele draaiknoppen rechts bovenop het camerahuis. De eerste knop is voor de keuze van de sluitertijden (1 t/m 1/4000 seconde) en de instellingen voor automaat, sluitertijden- en diafragmavoorkeuze. En de tweede draaiknop is voor de belichtingscorrecties van -2 tot +2 in 1/3 diafragmastoppen. Verder een robuuste aan/uit knop, ontspanknop en flitsschoentje.

Aan de achterzijde vindt de gebruiker het heldere 3 inch LCD touchscreen met 307.500 RGBW-dots  (= 1.230.000 pixels) en de overige bedieningsknoppen. Dat zijn de toetsen muiswiel & macro, Drive, AE, AF, DISP Back, afspelen, ViewMode, AE-L, AF-L en Q van Quick-menu plus een instelwieltje. Aan de voorzijde de solide bajonet voor de verwisselbare objectieven en een schakelaartje voor optische of elektronische zoeker. Momenteel zijn er de XF 2/18 mm, 1,4. 35 mm en een 2.4/600 mm lichtsterke en optisch zeer hoogwaardige objectieven leverbaar. Er is geen ingebouwde flitser. Wel zijn er zeer goede losse systeemflitsers leverbaar. Het camerahuis ligt ergonomisch goed in de hand en heeft een aangenaam voelende bekleding met ribbels. De beschikbare interfaces zijn HDMI en USB2. Het opslagkaartje is SD.

Sensor en zoeker
Op het eerste gezicht lijkt een 16,3 Mps CMOS sensor wat gewoontjes doch schijn bedriegt. Het gaat immers om de grote en kwaliteit van de photosites en niet om de pixelpuntjes. APS-C is groot en 16 MPs maakt de lichtgevoelig photosites groter en geeft minder storingen en afwijkingen in het beeld. Het eigen ontwerp X-Trans CMOS-sensor met een speciaal kleurenfilter bestaande uit 6 x 6 pixeleenheden waarvan de kleurpixels onregelmatig geordend zijn. In de praktijk levert zulks een hoge beeldscherpte en minder moiréfouten op. De sensorreiniging is van het ultrasone type.

De hybride zoeker herkent welk wisselobjectief er in de bajonet steekt. Een speciaal bewegend lenselement past daarop de weergave in het zoekerbeeld aan. In de optische stand kijkt de gebruiker door de glazen zoeker met het inbranden van gegevens over de AF, (velden en scherptevlakken), sluitertijd, diafragma en horizon. In de elektronische stand gaat het om 100% beeldweergave in 480.000 RGB pixels. Het elektronische zoekerbeeld valt zeer goed te noemen.

Beeldkwaliteit foto en video
Binnen het ISO-bereik van 100 tot 3200 is het fotografisch beeld perfect en tot 6400 nog goed. Het dynamisch bereik is hoog en de beeldruis heel gering. De kleuren ogen heel natuurlijk. Kortom op het niveau van een Full Frame DSLR-camera. Bij de (motor-)drive is er keuze uit 3 of 6 fps. Bij video gaat het om het MOV H.264 formaat in Full HD (1920 x 1080p) op de filmische snelheid van 24 beelden per seconde. Ook het videobeeld kan zich volledig meten met de betere klasse camcorders. Met name de prima onderdrukking van het Moiré-effect. Het geluid in stereo vanuit de ingebouwde microfoon is van goede kwaliteit. Een ingang voor een externe microfoon ontbreekt helaas. Er is een optionele handgreep leverbaar die ook bij video de grip verbeterd. 

Conclusie
Samenvattend behoort de Fujifilm X-Pro1 tot de top der systeemcamera’s. Het enige smetje is de wat minder snelle AF. Daar staan echter de superieure beeldkwaliteit en vele handmatige instelmogelijkheden tegenover. Aanbevolen voor de veeleisende fotograaf die daarnaast ook fraaie video-opnamen wil maken en geen externe microfoon nodig heeft. 

Prijs
Fujifilm X-Pro1 (Body) € 1699,-
Website Fujifilm 


EDITORS' CHOICE