REVIEWAVM

Review: AVM Evolution C9

Jan de Jeu | 10 september 2014 | AVM

Jarenlang kon je de echte audiofiel herkennen aan het grote aantal behuizingen dat hij in zijn audio rack had staan. Nu er steeds meer fabrikanten ook voor deze doelgroep ‘all in one’ oplossingen uitbrengen zie je, vaak mede onder invloed van ‘the significant other’, dat ook deze high-end liefhebbers overstappen op componenten waarin meerdere functies verenigd zijn. Complete muzieksystemen waarvan deze C9 er één is. 

Voor wie het nog niet wist; AVM is zo’n typisch Duitse audio fabrikant die bouwkwaliteit koppelt aan design en klankkwaliteit. Het zijn fabrikanten als AVM die Duitsland nog steeds maken tot één van de belangrijkste high-end producerende landen ter wereld. Ontwikkeld en geassembleerd in de plaats Malsch maken de componenten gebruik van onderdelen die voor het grootste deel afkomstig zijn van plaatselijke toeleveringsbedrijven. Producten dus die met recht en met trots het kwaliteitsstempel ‘Handcrafted in Germany’ mogen voeren. 

Handcrafted in Germany
Dat dit ook heden ten dage nog steeds geldt als een kwaliteitsaanduiding blijkt al meteen wanneer ik de C9 uitpak. Hij wordt omhuld door een zwarte stoffen hoes waarvan het nut me pas echt duidelijk wordt wanneer ik hem verwijderd heb. De afwerking is van een dusdanig hoge kwaliteit dat iedere lichte beschadiging van de volledig in aluminium uitgevoerde kast afbreuk zou doen aan het geheel. Bij het uitpakken kan ik geen enkele schroef ontdekken. Pas later, wanneer ik aan de grote bronkeuze knop en de even grote volume knop ga draaien zie ik in allebei een schroef. Het zilverkleurige recensie exemplaar is ook in zwart leverbaar. En AVM zou geen echte Duitse fabrikant zijn wanneer het frontpaneel niet tegen meerprijs in chroom beschikbaar zou zijn. Normaliter geef ik zelf de voorkeur aan zwarte componenten maar soms bekrachtigt de zilverkleur juist het strakke ontwerp, en dat is hier in mijn beleving het geval. De uitvoering in aluminium is niet alleen heel fraai, maar ook heel functioneel; mooie afscherming en geen akelige kastresonanties. Al even fraai is de uitvoering van de vele aansluitmogelijkheden aan de achterzijde, de soepel lopende volumeknop, het duidelijk afleesbare, dimbare in helder blauw oplichtende display en de slanke, prettig in de hand liggende aluminium afstandsbediening. Maar de ware schoonheid bevindt zich binnen in de kast. 

Dat de C9 maar 7.5 kilo weegt dankt hij aan het feit dat hij een klasse D versterker is. Voordeel daarvan is onder andere dat de versterker nauwelijks warm wordt omdat meer dan 90 % van de energie omgezet wordt in signaal voor de luidsprekers. Elk van de beide kanalen heeft een eigen eindversterker met elk een eigen onafhankelijke schakelende voeding. Daarnaast is er een schakelende voeding voor de digitale en analoge secties van de D/A converter en de voorversterker. De eindversterkers leveren tweemaal 180 Watt bij 8 Ohm en tweemaal 300 Watt bij 4 Ohm. Deze moderne versterkertechnologie wordt gekoppeld aan een USB DAC die alle binnenkomende digitale signalen middels een Burr Brown converter omzet naar 24 Bit/192 kHz. Verder is er een verend opgehangen PureCD slot-in cd-speler, een FM-RDS tuner en een phono versterker voor zowel MM als MC elementen. In vele ruimtes ontzettend goed bruikbare zaken als toonregeling en parametrische loudness waren jarenlang ‘not done’ maar de C9 heeft ze gelukkig aan boord. De muziekliefhebber die er geen gebruik van behoeft te maken kan ze eventueel uitschakelen met de bypass-stand. Voor het aansluiten van de externe bronnen zijn er vier analoge lijn ingangen, een phono ingang en drie digitale ingangen beschikbaar; coaxiaal, optisch en USB. De USB ingang is gelimiteerd tot 16 Bit/48 kHz. Voordeel daarvan is wel dat er geen aparte driver geïnstalleerd hoeft te worden. Andere aansluitingen zijn een processor in/uit, een pre out en twee digitale uitgangen, coaxiaal en optisch. Tot slot is de C9 met zijn dubbele luidspreker aansluitingen in staat om één of twee sets luidsprekers aan te sturen. In mijn ogen is dit een zeer compleet muzieksysteem. Al zal er op zeer korte termijn een streaming versie van deze machine verschijnen, de AVM C5.2, die zelfs nog meer mogelijkheden biedt.

MERK

EDITORS' CHOICE