NIEUWS

Van stofzuiger, grasmaaier en huisvriend tot zorgrobot en drone

Ulco Schuurmans | 19 augustus 2014

De huisrobot rukt op in zowel het slimme huis als de naaste omgeving. Domotica en robotica gaan op vele terreinen goed samen. Stofzuigen, grasmaaien, gezelschaps- en vermaaksfuncties maar ook de actroid, carerobot en drone rukken op. En zeker niet alleen voor de show. Robots zijn nuttig, betrouwbaar, sterk, raken niet gauw vermoeid en de prijs daalt gestadig.

Robots voor het slimme en zorgzame huis worden vanuit verschillende invalshoeken ontwikkeld. Bij de huishoudrobot gaat het om schoonmaak en onderhoudswerkzaamheden binnenshuis. De tuinrobot is veelal een grasmaaier doch er zijn meer mogelijkheden.
Dan het maatje van de mens. Als gezelschap, elektronisch huisdier, gastvrouw en receptionist (actroid) maar ook als de robotzuster van de thuiszorg. Een tak apart vormen de drones. Behalve als vliegende deelnemer bij (augmented reality) games tevens geschikt voor bewaking, observatie en inspectie.


Robotstofzuigers
Wie deze vorm van automatisch stofzuigen niet kent denkt al gauw aan een hebbedingetje waarop de eigenaar snel uitgekeken raakt. Dat is beslist niet waar. Robotstofzuigers zijn heel goed in staat om het vloeroppervlak in het smarthome van stof, kruimels, honden- en/of├Ő kattenharen, zand, binnengelopen gras, schilfers en andere kleinere ongerechtigheden te ontdoen. Wel zijn er vaak verkeerde verwachtingen.
Wat mag u nu dan wel van een robotstofzuiger verwachten:
1. Dat het apparaat redelijk goed schoonmaakt. Wel verdient het aanbeveling om bijvoorbeeld eens per week met een echt grote stofzuiger de vloer grondig te zuigen;
2. Is redelijk tot goed zelfstandig in het ontwijken van obstakels. Kabels en lage smalle drempels kunnen echter lastig blijken. Het reinigen onder voldoende hoogstaande meubels is doorgaans geen probleem. Vaak nog beter dan met een stofzuigerstang;
3. Is (betere modellen) naast gladde vloeren ook geschikt voor tapijt;
4. Weet weg met de haren van huisdieren;
5. Er zijn handige programma├Ľs aan boord voor het invoeren van trajecten en planning voor de schoonmaak.
6. De accu├Ľs gaan steeds langer mee.
Kortom, de robotstofzuiger is prima geschikt voor tussentijdsschoonmaken. Dan behoeft u het zelf niet te doen en het pakt allemaal best schoon uit. Vergeet niet om de robotstofzuiger tijdig op te laden en schichtige of juist aanvallende huisdieren uit de buurt te houden. Beperkingen kunnen zijn een lagere zuigkracht, u moet de vloer wel vrij maken van rondslingerende objecten en de opslagruimte voor stof is vaak kleiner. Sensoren voorkomen botsingen met meubilair en het van de trap storten.
Bekende merken voor robotstofzuigers zijn onder andere Philips, Solac, LG, Dirt Devil, Cleanmate, Neato, iRobot Roomba, Samsung, IT Works, Samsung Navibot, Vileda en Ecovacs.├Ő De prijzen variÔÇśren van net honderd tot enkele duizenden euro├Ľs al naar gelang de mogelijkheden, zuigkracht, intelligente robotica aan boord en accucapaciteit.


Robotgrasmaaiers
Wat de robotstofzuiger is voor de vloer is de robotgrasmaaier voor het gazon. Lekker glad maaien, gaat automatisch volgens een gepast onderhoudsprogramma en u kunt zelf gaan liggen luieren. Ook echter hier eenzelfde soort beperkingen als bij de robotstofzuiger. Een robotgrasmaaier kan geen struiken, al te groot onkruid en lastige obstakels aan. Het gaat om regelmatig en niet al te groot onderhoud van het gazon. Houdt kinderen, huisdieren en obstakels uit het maaiveld.
De robotgazonmaaier wordt steeds professioneler en draait ook voor de grotere grasvlakten (tot meer dan 3.000 vierkante meter) de hand niet om. Het apparaat zoekt zelf grotendeels feilloos zijn weg en valt steeds uitvoeriger te programmeren en sensoren zorgen voor een veilige werkwijze. U behoeft er in ieder geval niet meer achteraan te hollen of op te zitten. Bekende merken zijn onder andere Robomow, Honda, Wolf, Gardena, Husqvarna en Bosch.


EDITORS' CHOICE