TIP

Zelf televisie maken met BoinxTV


Ulco Schuurmans | 24 augustus 2014 | Fotografie Fabrikant

Er altijd al eens aan gedacht om zelf tv-uitzendingen te gaan maken? BoinxTV biedt daartoe op de Windows- en Apple-computer alle mogelijkheden. Voor nog geen vier tientjes zit je met een fraaie zenderopmaak al op internet, en kan het zelfgemaakte programma of nieuwsitem via de kabel of draadloos bekeken worden. Video Emotion legt uit hoe.

Webcasting, het zelf uitzenden van tv op internet, is heel populair. Iedereen kan zijn of haar eigen tv-station beginnen. En wie zelf in de spotlights wil staan, behoeft niet meer te wachten tot de traditionele media interesse tonen. Ook is men niet meer afhankelijk van journalisten met een eigen kijk, die anders redigeren dan je het voor ogen had. Verder is webcasting ook heel interessant voor het onderwijs; zet de eigen educatieve programma’s en colleges online.

BoinxTV kan gezien worden als een opname- en montageprogramma in de vorm van een virtuele tv-studio. Je kunt er zowel videoclips mee monteren, tv-opnamen samenstellen, online uitzenden en Podcasts mee maken. Opvallend is de aanpak in grafische beeldlagen in plaats van een tijdlijn. Met die lagen bouwt de tv-maker zelf een fraai grafisch opgemaakte tv-uitzending. Je kunt eigenlijk wel spreken van eenvoudig doch doeltreffende ‘Photoshoppen met video.’

BoinxTV
Een goed voorbeeld van relatief eenvoudig en voor weinig geld gaan webcasten is de mobiele of vaste videostudio BoinxTV voor zowel Windows- als Mac-computers. Wat doet BoinxTV? De volgende snelle, logische en vooral eenvoudige praktische HD-zaken, waaronder: het opzetten van een studio met eenvoudige middelen. Je hebt niet meer nodig dan een groen achtergrondscherm, een zitgelegenheid of tafel waaraan de gasten zitten, de interne webcam van de computer of een camcorder/converter met FireWire-aansluiting, microfoon en rustige omgeving. Dat opzetten van de studio kan in een mum van tijd of u kunt deze tv-studio permanent laten staan.

Ontwerp vervolgens een opmaak voor je tv-programma. BoinxTV heeft daar tal van ontwerpen of standaard templates voor in huis, die je desgewenst ook zelf aan kunt passen. Dan die groene achtergrond. Daarmee kun je 'key-en'. Dat is de achtergrond vervangen door andere videobeelden zonder dat dit de daarvoor staande personen aantast. Tijdens een interview laat je daar bijvoorbeeld zien wat er gebeurt in de situatie waar de geïnterviewden het over hebben. De software verzorgt automatisch het key-en in hoge kwaliteit.

BoinxTV informeert u op het monitorscherm van de Mac-computers over hoe de uitzending er uit ziet en wat er gebeurt. De gemaakte opname kun je vervolgens uploaden naar YouTube. Maak je gebruik van een provider met streaming service, dan kan de kijker de uitzending vrijwel direct live zien. Je kunt daar bijvoorbeeld USTREAM voor gebruiken.

EDITORS' CHOICE