ARTIKELAccuphase

Passie voor muziek: Interview directie Accuphase

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 16 augustus 2014 | Fotografie Werner Ero | Accuphase

Accuphase, gourmet high end zonder weerga. Stijlvol, uiterst kwaliteitsbewust en voorzien van een voorname terughoudendheid aangaande de nieuwste waan van de dag. Bij dit Japanse elitemerk is het al sinds 1972 evolutie in plaats van revolutie en daarbij zijn de collega-merken die net zo consistent opereren als Accuphase, op slechts enkele vingers te tellen...

Onlangs bood zich tijdens de openingsshow met typisch Japanse invloeden van de nieuwe Alpha High-end winkel in het Belgische Brasschaat een werkelijk unieke kans aan, die ik dan ook niet kon laten gaan: als eerste audiojournalist in de Benelux zou ik namelijk in staat worden gesteld om niet alleen de complete Accuphase bedrijfstop te ontmoeten, maar ze ook te interviewen! Oftewel een unieke kijk in de bedrijfskeuken van dit doorgaans erg gesloten en conservatieve bedrijf.

Wie aan Accuphase denkt, ziet waarschijnlijk meteen een reeks chique, goudkleurige apparaten met een topafwerking voor zich. Componenten waarbij niet alleen van de best mogelijke materialen gebruik wordt gemaakt, maar die zeker ook elektrisch tot de meest betrouwbare en storingsvrije apparaten van de branche behoren. Maar naast alle kwaliteit behoort deze Japanse firma ook tot de meest ondoorgrondelijke. Enerzijds zit er wel een duidelijke logica in de programmasamenstelling en worden er alleen maar nieuwe producten uitgebracht wanneer er daadwerkelijk echte verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Maar wanneer het tijd is voor echte koerswijzigingen of er sprake is van totaal nieuwe ontwerpen zoals streaming audio, lijkt het net of er geen beweging bij het bedrijf te bespeuren is. Een uitgelezen kans om nu eens wat meer te weten te komen over de denkwijze en vooral de mensen achter dit prestigieuze en eigenlijk ook wel enigszins mysterieuze merk.

Thema Japan
Wanneer de datum van de openingsshow in Brasschaat nadert, word ik vooraf door Accuphase-importeur Paul Hattink bijgepraat over de Japanse gebruiken en beleefdheidsnormen. Niet alleen een teken van respect voor mijn gasten, maar ook een gegeven wat mijn nieuwsgierigheid eigenlijk nog meer weet te prikkelen. En dan breekt de zondag aan waar ik al zo lang naar uit heb gekeken. In het zeer ruime en werkelijk prachtig aangeklede nieuwe winkelpand van Alpha High-end, is alles in gereedheid gebracht om de te verwachten grote stroom aan belangstellenden, in goede banen te kunnen leiden. Bij binnenkomst is het meteen duidelijk dat het vandaag allemaal Japan is wat de klok slaat. Niet bepaald onterecht want niet alleen word ik al bij de ingang visueel verwelkomt door een prachtig aangeklede pop met een authentieke tenue van een tot in het kleinste details aangeklede Japanse samoerai krijger, maar ook worden op veel plaatsen typische voedsel specialiteiten, versnaperingen en sake aangeboden.

Op audiogebied is het deze dag qua elektronica voornamelijk het (uiteraard) Japanse Accuphase wat de klok slaat. Samen met de optredens van de Belgische percussieschool met Japanse invloeden, Tatake - Taiko, is er deze dag dan ook geen beter decor te bedenken voor een interview. Na eerst alle winkelopstellingen met gebruikmaking van deze prachtige high-end elektronica eens aandachtig te hebben bewonderd, krijg ik niet veel later Paul Hattink met in zijn kielzog mijn vier gasten voor vandaag in het oog. De begroeting is vanaf het eerste moment over en weer respectvol en vriendelijk en het gezelschap voelt zich duidelijk in zijn sas met zo veel aandacht voor zowel hun land als de vele aanwezige Accuphase configuraties.


EDITORS' CHOICE