ARTIKEL

Luisterbezoek Marcel Donk - Mag het iets meer zijn?

Max Delissen | 27 december 2011

Heb je de lezersfavorieten van 2011 al gezien? Één van de meest populaire artikelen is het luisterbezoek bij lezer Marcel Donk, die een grote passie heeft voor zelfbouw. Nu nog een keer in the picture voor degenen die het destijds gemist hebben - de originele publicatiedatum was 25 juni 2011. 

Dit luisterbezoek brengt me naar een rustige buitenwijk van Amsterdam, waar mijn gastheer Marcel Donk met zijn vrouw en kinderen een gezellig huis aan een groot en verkeersvrij grasveld bewoont. Marcel meldde zich bij de redactie van HiFi.nl met een mailtje dat ieders belangstelling trok omdat op de begeleidende foto van zijn luisterruimte minstens zes verschillende luidsprekers te zien waren. Of we zin hadden om daar eens over te komen babbelen? Reken maar!

Toen ik het bewuste mailtje kreeg doorgestuurd van de hoofdredacteur en de foto nog eens goed bestudeerde viel me overigens niet alleen op dat er zo veel luidsprekers in zijn luisterruimte staan, maar ook dat ze stuk voor stuk zelf gebouwd zijn. Een spekje naar mijn bekje, want ik heb zelf ook een redelijk lange lijst van zelfbouwluidsprekers achter mijn naam staan. De uitnodiging van Marcel leek me een mooie gelegenheid om het plezier van het zelfbouwen weer eens onder de aandacht te brengen, maar ook om te bepalen of het nog steeds zo is dat sommige zelfgebouwde luidsprekers beslist niet onder hoeven te doen voor commerciële ontwerpen, en soms zelfs aanzienlijk beter kunnen klinken tegen vergelijkbare kosten.


Foto: Marcel Donk

Ik benadruk dat omdat ik weet dat er nog steeds een waas van minderwaardigheid rondom zelfbouw hangt. En het is ook waar; er zijn veel knutselaars die maar wat aanrommelen. En als je zonder kennis van zaken aan een zelfbouwproject begint is de kans op succes minimaal. Daarom zijn er zo veel kant-en-klare ontwerpen te koop bij de diverse zelfbouw-leveranciers. Compleet met keurig op maat gezaagde houtpakketten en indien gewenst zelfs gemonteerde filters. Het zelf bouwen is dan eigenlijk meer een soort "thuis assembleren". Niet zo bij Marcel Donk... 


EDITORS' CHOICE