ARTIKEL

Luisteren

Max Delissen | 27 december 2011

We beginnen met de Audiocell 3, een enorm 3½-weg systeem met dubbele woofer en voorzien van een dikke verchroomde frontplaat. De tweeter is de bekende R2604 uit de Discovery serie van de Deense luidsprekerfabrikant ScanSpeak, waarbij de R in het typenummer staat voor Ring. Want dit is een tweeter van het type ring-radiator, waarbij in plaats van een dome een gewelfde ring - bij dit model zelfs een dubbele - het geluid zeer gelijkmatig afstraalt. De mid- en laagunits in de Audiocell 3 zijn van Intertechnik, uit de MDS-serie die in principe is gebouwd voor car-hifi toepassingen, maar die juist daarom binnen een veel ruimere marge aan extreme omstandigheden perfect functioneren. De geweven Kevlar™ conussen zijn nu eens niet felgeel maar beige van kleur, wat chique oogt.

We luisteren naar een ruime selectie muziek, en al snel blijkt dat de klank van deze luidspreker mij wel ligt. Het laag is diep en strak vanwege de gesloten kast, het middengebied is smeuïg en tegelijkertijd lekker neutraal, en het hoog is gedetailleerd maar loopt nu eens niet door tot in frequentiegebieden waarvan de vleermuizen dood uit de lucht vallen.


Foto: Marcel Donk

Als ik daar een goedkeurende opmerking over maak zegt Marcel: "Dat is een bewuste keuze. Ik vind veel commerciële ontwerpen veel te ver doorlopen in het hoog, het is vaak te prominent afgesteld. Dat klinkt in eerste instantie erg spectaculair en heel ruimtelijk, maar ik word er snel moe van. Ik wil uren naar een luidspreker kunnen luisteren. Muziek is voor mij ontspanning." Wel grappig dat hij dat zegt, want ik hoorde pas geleden van iemand uit "de handel" een zelfde opmerking. Ik mis in elk geval helemaal niks in de weergave, en als Marcel de buizenversterker vervolgens nog een tandje verder opendraait merk ik dat hoge geluidsniveaus met deze combinatie nog steeds erg prettig zijn om naar te luisteren.

De funky jazz van Leonardo Amuedo en Marcel Serierse van hun duettenalbum Duo Conversation zit vol kleine details die met veel snelheid worden weergegeven. Deze luidsprekers zijn alles behalve lui. De opnamesessie wordt intiem weergegeven, met veel natuurlijke kleur en warmte. Ik heb zelf ook wat cd`s meegenomen, en we luisteren eerst naar Hiss & Crackle van het project Lost Moments Orchestra van mijn vriend Danny Wiegers. Deze fraai opgenomen elektronische muziek met jazzy soulinvloeden wordt extreem ruimtelijk weergegeven. Opnieuw valt ook de soepele dynamiekweergave en de hoge snelheid van de luidsprekers op. Omdat het een gesloten systeem is wordt de lage dempingsfactor van de buizenversterker niet te zeer op de proef gesteld, en het laag is dan ook uitstekend in proportie, diep en strak.


Foto: Marcel Donk

Van de Nederlandse jazzgroep White House luisteren we naar de track The Tube. Daar zitten een paar hele rare opnametrucjes in die ook hier uitstekend uit de verf komen. Tijdens het nummer duikt op diverse momenten een soort van lichte ruis op die zeer sterk de illusie geeft dat we buiten in het open veld staan terwijl we tegelijkertijd van dichtbij naar een supervette groove luisteren. Marcel zit met een zeer brede smile op zijn gezicht mee te bewegen op het ritme van het putdiepe laag. Dit is een serieus goede luidspreker!

Wat onderstreept wordt door een aantal jazzrock-opnames die Marcel draait. Meest opvallende is ex-Funkadelic drummer Dennis Chambers, die met Big City een geweldig album heeft afgeleverd waarop explosieve drums en een messcherp afgetekende saxofoon de aandacht opeisen. Ook hier weer een full-range geluid dat een zeer milde mate van hoogafval kent wat nergens tot een gemis aan detail leidt. Knap afgesteld!


Foto: Marcel Donk

Voor we naar de andere luidspreker overschakelen draaien we "nog even" de door mij meegebrachte cd Fully Interlocking van de Groningse band Solution. Bijna drie kwartier later komen we er achter dat we het hele album hebben afgeluisterd. De weergave is zo prettig dat je niet kunt stoppen met luisteren. De afbeelding van het geluid is netjes van formaat en goed geproportioneerd, en dwingt je tot luisteren zonder je bij de strot te grijpen. Ritmisch steekt het allemaal prima in elkaar, en de neutrale, naar mild warm neigende klank zorgt voor een heerlijk ontspannen muzikale onderdompeling.


EDITORS' CHOICE