ARTIKELSony

Vintage: Philips CD100

Eric de Boer | 14 mei 2011 | Fotografie Eric de Boer | Sony | Importeur: Sony Nederland

In een Vintage Special mag de cd-speler natuurlijk niet ontbreken. In 1981 werd het digitale medium voor het eerst geïntroduceerd op de consumentenmarkt en is sindsdien niet meer weg te denken in het gemiddelde huishouden of in de hifiwinkels. Anno nu loopt het tijdperk van de compact disc enigszins ten einde en moet het medium het hoofd bieden aan de nieuwe manier van luisteren; het streamen. Ik mocht van een goede vriend één van de pronkstukken uit zijn hificollectie lenen om te beluisteren: de Philips CD100, de eerste Westerse cd-speler.

Begin 1983 kwam Philips namelijk met een tegenoffensief op marketinggebied, om het Japanse Sony te kunnen beconcurreren. De CD100 cd-speler was een feit. Iedereen kon nu thuis genieten van digitale media, zonder ruis, slijtage, terug- of vooruit hoeven spoelen om een bepaalde track te kunnen luisteren of het benodigde omdraaien van het medium. De cd-speler werd vanwege zijn grote gemak vrijwel direct na de lancering al een succesproduct, niet in de laatste plaats door toedoen van de vele muziekmaatschappijen die veel brood in het nieuwe medium zagen, en met vele titels op de markt kwamen.

Met reclameleuzen als “Van de bedenkers van de Compact Disc” en “Puur en perfect geluid, altijd!” werden potentiële kopers door het marketingmechanisme van Philips bereikt. En de speler was ook mooi! Want het antwoord van Philips op Sony’s eerdere primeur op cd-spelergebied, de CDP-101 die net een paar maanden eerder werd geïntroduceerd, had een ander uiterlijk en mechanisme. De fabriek waar de CD100 werd vervaardigd stond in België, waar een handmatige kwaliteitscontrole na het lopende bandwerk en de plaatsing van de diverse onderdelen - zoals printplaten, voeding en het loopwerk - ervoor zorgde dat een perfect product de consument mocht bereiken.

Degelijk
Waar Sony (en nakomer Hitachi) in haar eerste cd-speler een lademechanisme toepaste om de zilveren schijf in te kunnen laden, maakte het Eindhovense bedrijf gebruik van een zogeheten top-loader. Een klep om de cd in te kunnen leggen, waarbij ook de glazen (!) lens van het loopwerk zichtbaar was. De klem in het deksel moest zorgen voor stabilisatie van de compact disc. Meridian was één van de eerste producenten die deze manier van laden toepaste in hun MCD cd-speler en Philips hierin volgde. Beter goed gekopieerd dan slecht bedacht… De CD100 beschikte over een vast netsnoer (zogeheten after market netvoedingskabels waren toen nog amper toepasbaar) en enkel twee tulpstekker aansluitingen. Philips lichtte de consument voor dat “iedereen die een Aux, Tape, Tuner of een andere lijningang op zijn of haar versterker bezit de cd-speler gewoon kan aansluiten”. De relatief hoge prijs van ongeveer 2000 gulden bleek daarbij voor velen haalbaar, gezien de verkopen uit het begin van de cd-speler.


EDITORS' CHOICE