Nieuwe Volvo krijgt 19 B&W speakers

Volvo heeft het audiosysteem onthuld van haar nieuwste Volvo XC90. Dit systeem omvat maar liefst 19 speakers van Bowers & Wilkins. Het bestaat uit zeven Nautilus tweeters, vijf 100mm speakers, twee 80mm speakers, vier conische woofers en de nieuwste 250 mm luchtgekoelde subwoofer die aangestuurd worden door een 1.400 Watt 12-kanaals versterker van Harman.

Er zijn volgens B&W technieken toegepast die ook zijn te vinden in de meest veeleisende geluidsstudio’s ter wereld, zoals de legendarische Abbey Road Studios in Londen. Er zijn aluminium tweeters gebruikt en Kevlar luidsprekerunits voor de middenfrequenties.

Tweeter Bovenop
De Volvo XC90 krijgt als eerste auto ter wereld ook een speciale centerspeaker met de van Bowers & Wilkins bekende ‘tweeter bovenop’-technologie voor een sprankelende en ruimtelijke weergave. Deze technologie biedt een groot voordeel in het interieur van een auto. In de eerste plaats vermindert de geluidsreflectie. Door de plaatsing van de tweeter is het geluid rechtstreeks op de luisteraar gericht, in plaats van dat het eerst tegen de voorruit weerkaatst. Het geluid van het audiosysteem klinkt daardoor heel tastbaar en natuurgetrouw, aldus het merk.

Luchtgekoelde subwoofer
Dit is een van de eerste auto’s met een volledig in de carrosserie geïntegreerde en luchtgekoelde subwoofer. De subwoofer kan hierdoor meer lucht verplaatsen, waardoor hij lage tonen met een frequentie tot aan 20 Hz kan weergeven. In feite fungeert de gehele interieurruimte als een reusachtige subwoofer.

Software
Het audiosysteem van de Volvo XC90 maakt tevens gebruik van de nieuwste en meest geavanceerde sound processing software van het Zweedse audiobedrijf Dirac Research. De software regelt de timing van het geluid en het samenspel tussen de speakers om de akoestische beleving op alle zitplaatsen of juist op één plek te optimaliseren. Ook kan het de akoestiek van bepaalde muziekpodia en concertzalen creëren.

In de nieuwe Volvo XC90 is met behulp van de software de akoestiek na te bootsen van het Concertgebouw van Göteborg, het muzikale thuis van het Nationaal Orkest van Zweden. De optie is heel eenvoudig te activeren via de centrale touchscreen. Andere mogelijke keuzes zijn de akoestiek van een geluidsopnamestudio of van een podium. 

MERK

EDITORS' CHOICE