ARTIKELWilson Audio

Big toys for big boys (and girls)

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 01 juni 2014 | Wilson Audio

Muziek luisteren op een groots en goed uitgewogen high-end systeem, kan voor een bijzonder intense en zinnenprikkelende ervaring zorgen. De illusie om daadwerkelijk door zo’n systeem een optreden van levensechte en soms zelfs al lang geleden overleden muzikanten ‘live’ bij te kunnen wonen, kan voor de nodige verbazing, kippenvel en zelfs flinke emotionele reacties zorgen. Om vooral het plezier en gevoel wat deze audiocomponenten teweeg kunnen brengen weer eens extra onder de aandacht te brengen, geven eigenaar Sammy Feldman en zijn medewerkers ieder jaar een Cost no Object Show. Oftewel naast enkele mooie maar minder extreme systemen, één echte droomset waarbij alles uit de kast is gehaald om bovenstaande illusie zoveel mogelijk te bewerkstelligen.

Het mooie is dat de 13e(!) editie van deze afgelopen najaar gehouden show, ook weer echt is bedoeld als ‘ervaringsevenement’. Oftewel worden de bezoekers niet alleen in staat gesteld om volledig vrijblijvend naar mooie systemen te luisteren. Maar kunnen er ook drankjes worden genuttigd, terwijl er met andere muziekliefhebbers van gedachten kan worden gewisseld. Een verademing vind ik dat de twee showdagen vooral worden gebruikt om een groter publiek vooral eens heerlijk onbekommerd van de kwaliteiten van echte top audiosystemen te laten genieten. En dat zonder de nadruk op technische specificaties, prijzen of andere commerciële blabla te leggen.

The shop
Al bij binnenkomst ontwaar ik weer het mij inmiddels bekende tafereel van een voor Nederlandse begrippen ietwat rommelig aandoende, maar o zo gezellige en ondanks het forse winkeloppervlak, toch bijzonder knusse winkel. Op verschillende plaatsen staan mensen ontspannen met elkaar te praten en uit verschillende hoeken stromen aanstekelijke klanken. Het verschil met de meeste andere (Nederlandse) winkels die ik ken, is dat Alpha in Antwerpen meer een echte ‘rondneus’ winkel is. Dit wordt vooral veroorzaakt door het feit dat ook al staat nergens iets echt heel strak en steriel in het gelid, er verder ontzettend veel merken en modellen te zien zijn. Op het oog zelfs niet logisch gerangschikt, maar gewoon lekker door elkaar.

Voordeel van dit alles is dat er meteen een ongedwongen sfeer ontstaat en je heerlijk kunt dwalen langs de ogenschijnlijk bijna eindeloze schappen, racks en set opstellingen. Wat ik trouwens al wist van eerdere bezoeken, wordt nogmaals bevestigd. Deze winkel heeft gewoon echt heel veel spullen! Niet alleen heeft Alpha praktisch alle merken van enige betekenis in huis, maar voert van veel van die merken ook nog eens bijna alle modellen! En nog is de koek dan niet op, want voor de echte snuffelaar die veel voor weinig zoekt, is er ook nog eens een heerlijk grote voorraad tweedehands spullen. Wanneer ik vervolgens de lange trap naar de eerste verdieping oploop, ontwaar ik naast de eerste echte show set ook gastheer en Alpha eigenaar Sammy Feldman zelf. Na mij meteen gastvrij te voorzien van een drankje naar keuze, wordt mij vooral op het hart gedrukt dat ik het hier opgestelde en overigens ook al bijzonder kostbare high-end systeem, vooral moet zien als ‘opwarmertje’ voor het echt grote werk. Oftewel een zeer ambitieuze set opstelling die nog een verdieping hoger in het pand staat opgesteld. 

EDITORS' CHOICE