ARTIKELApple

Gaat Apple hi-res aanbieden?

Jamie Biesemans | 13 april 2014 | Apple

Apple gaat via de iTunes Store op korte termijn muziek in hi-res aanbieden. Dit is geen nieuw gerucht, maar volgens een nieuw bericht in de Apple-pers gebeurt het deze keer echt - en wel in juni.

Er bestaat weinig twijfel over dat Apple muziek in een hi-resformaat kan aanbieden, als het bedrijf dat wenst. De iTunes Store verkoopt nu lossy AAC-bestanden aan 256 kbps, maar die zijn afgeleid van opnames aan studiokwaliteit die door platenmaatschappijen aan Apple worden geleverd. 

De aangeleverde opnames moeten van het niveau 24-bit en minstens 96 KHz zijn. Voor Apple is het dus een koud kunstje om die masters ook rechtstreeks aan te bieden, wellicht in het lossless ALAC-formaat. Dat formaat kan perfect door iPhones, iPads en Macs afgespeeld worden.

Dat muzieklabels veel hogere kwaliteit leveren aan Apple dan aan het publiek verkocht wordt, is geruime tijd bekend. Voor die reden wordt al langer gesteld dat Apple zou starten met de verkoop van hi-resdownloads. Maar nu komt het er echt, beweert muziek-blogger Robert Hutton in een blogpost. De lancering van hi-res via iTunes gaat door in juni. Uithangbord worden hi-res remasters van Led Zeppelin, weet Hutton nog.

Volgens Hutton is dit ook de reden dat bepaalde hi-reswinkels, zoals HDTracks.com, recent weinig nieuw werk aanbieden. Apple zou exclusiviteit hebben geëist van labels rond bepaalde albums. Hij verwijst bijvoorbeeld naar de Blue Note-catalogus.

Maar waarom zou Apple beginnen met hi-res? Misschien omdat de verkoop via iTunes voor het eerst niet meer stijgt (wat op zijn beurt geruchten over een Spotify-kloon van Apple aanwakkert). Of misschien omdat er onverwacht veel enthousiasme is voor het Pono-verhaal van Neil Young? Ook andere merken, zoals het mainstream Sony, gooien zich op hi-res. 

Zoals altijd bij Apple, is de kans op nog meer geruchten in de komende maanden groot - maar is er nooit een garantie dat ze kloppen. Maar als Apple wél hi-res lanceert, dan belooft het nog een taaie zomer te worden voor bestaande diensten.


EDITORS' CHOICE