ARTIKEL

Apple plant echte Spotify-kloon


Jamie Biesemans | 23 maart 2014

Apple zou plannen koesteren om volwaardige muziekdienst zoals Spotify te lanceren, schrijft het muziekblad Billboard. Daarnaast wordt er overwogen om de iTunes-muziekwinkel via Android-telefoons toegankelijk te maken. Er circuleren weer heel wat muziekgeruchten rond Apple.

Dankzij de iTunes-winkel is Apple al enkele jaren de grootste verkoper van digitale downloads ter wereld. Maar het toenemende succes van streamingdiensten zoals Spotify en Deezer betekent dat sommige mensen minder muziek aanschaffen dan voorheen. Vorig jaar daalde voor het eerst in bijna een decennium de verkoop van digitale muziekdownloads, zowel in de V.S. als elders ter wereld.

Met iRadio wou Apple al inpikken op de streamingdienst. iRadio, dat vooralsnog niet bij ons beschikbaar is, kan je best omschrijven als een gepersonaliseerd radiostation. Je kan enkel een artiest kiezen, waarna je een selectie van tracks te horen krijgt die volgens de algoritmes van Apple bij die artiest passen. Af en toe wordt een reclamespotje tussengegooid.

De gesprekken met platenlabels zouden volgens Billboard zich nog in een pril stadium bevinden. Maar het einddoel moet een rivaal voor Spotify worden, maar mogelijk aan een scherpere prijs.

EDITORS' CHOICE