ARTIKEL

De favorieten van… rock-’n-rollschrijver Kluun

Dieter van den Bergh | 12 mei 2011

Hij wordt verguisd, maar bovenal aanbeden: Raymond van de Klundert (1964), alias schrijver Kluun. De geboren Tilburger is een muziekliefhebber pur sang. Hij voegde een soundtrack toe bij een van zijn succesromans en de komende maanden is hij wekelijks gelegenheids-dj bij het internetradiostation van Rob Stenders. Tijd voor De Favorieten van… Kluun. “Literatuur en muziek lopen zo in elkaar over.” 

Het verhaal is bekend: succesvol marketingman wordt nóg succesvoller schrijver. Zijn spraakmakende autobiografische ‘schandaalroman’ Komt een Vrouw bij de Dokter (2003) is inmiddels meer dan een miljoen keer verkocht en hiermee het beste verkochte Nederlandse debuut aller tijden. Onlangs werd het boek met groot succes verfilmd.

Ook zijn verse roman Haantjes, gebaseerd op een waargebeurd zakelijk fiasco, gaat als zoete broodjes over de toonbank. Tijdens het schrijven van Haantjes was de muziek van 538 Dance Department een belangrijke inspiratiebron. 

Soundtrack
Want behalve (zelfbenoemd) schrijvert is Kluun een groot muziekfreak en warm pleitbezorger voor ‘goeie muziek’, zoals acts als Johan, Bruce Springsteen, Paul Kalkbrenner, Fleet Foxes, Moke en Snow Patrol. De laatste, Iers/Schotse band stond zelfs een keer op een door hem geïnitieerd schrijversfeestje. 

Bij zijn roman De Weduwnaar (2006) stelde Kluun een soundtrack samen, met songs van onder meer Moby, Fun Lovin’ Criminals, Roger Sanchez, The Troggs, De Dijk, Jackie Wilson, Doe Maar en Snow Patrol. 

Wramples
Zijn boeken zijn doorspekt met zelfbenoemde ‘wramples’, written samples, tekstcitaten die boven elk hoofdstuk te vinden zijn, vaak afkomstig uit de popmuziek. 

Zo begint De Weduwnaar met een fragment uit Run van Snow Patrol, volgens Kluun ‘de mooiste single van de 21e eeuw’: Light up light/As if you have a choice/Even if you can not hear my voice/I`ll be right beside you dear. “De zin stond voor mij voor het gevoel dat mensen die er niet meer zijn, er tóch nog zijn. Tot op de dag van vandaag krijg ik kippenvel van Run, soms afhankelijk van mijn hormonale cyclus, tot tranen toe.” 

Rock-’n-rollschrijver
Kluun mag met recht een rock-’n-rollschrijver worden genoemd. “Ik ken maar vier akkoorden, maar kan daarmee wel mensen in hun hart raken”, zei hij in een eerder interview met ondergetekende. “Mijn Amsterdamse buurman AFTh van der Heijden is een echte schrijver, de Mozart van de literatuur. Ik niet, ik ben de Stones.”


EDITORS' CHOICE