Musicmask: zeker geen 1 april-grap

Redactie HiFi.nl | 01 april 2011

Vorige week vrijdag werd op een bijeenkomst bij Chattelin Audio Systems in Den Haag het Musicmask onthuld. Door de ogen te bedekken zonder ze te hoeven sluiten, zorgt dit masker er voor dat de drager er van de zintuigelijke functie ‘zien’ blokkeert, waardoor het luisteren naar muziek een nieuwe dimensie krijgt. Het Musicmask, een uitvinding van Corly Bedacht, zorgde op de bijeenkomst voor verbaasde, maar vooral positieve reacties van luisteraars. In de vele reacties onder het verslag kwam dit goed naar voren, al werden er ook sceptische comments neergezet. Sommigen vroegen zich af of het geen 1 april-grap was, dat Musicmask. 

Het is een wetenschappelijk onderbouwd feit dat het blokkeren of uitsluiten van een zintuigelijke functie er voor zorgt dat andere zintuigen alerter worden. Dus wanneer je bijvoorbeeld de ogen sluit, zullen de oren zich beter spitsen. Het sluiten en dichthouden van je ogen kost echter energie en bovendien zal er in een (ver)lichte ruimte altijd toch licht doorschemeren. Het Musicmask voorkomt beide zaken, waardoor er een betere luisterervaring ontstaat. Een greep uit de ervaringen, zoals die onder het artikel beschreven werden:

“Een erg verrassende effect!”, schrijft Jeroen. “Met het masker op kon ik het koor uit de muziek in gedachten zien staan. Je moet het effect wel even ‘toelaten’, maar dat ging al vrij snel en thuis is het effect nog veel intenser. Erg blij mee, ik ben om!” Ook mensen die terughoudend waren, lieten zich verrassen. Zoals Sanne: “Ik was aanvankelijk best sceptisch, maar heb gemerkt dat ik met de Musicmask op de muziek veel ruimtelijker beleef. Alsof ik er midden in sta. Heel bijzonder! En tja, voor het geld hoef je het niet te laten...” Bart had een vergelijkbare ervaring, schrijft hij: “Omdat ik altijd al met de ogen dicht luisterde had ik niet verwacht dat de MusicMask zoveel meer zou kunnen toevoegen aan mijn muziekbeleving. Maar instrumenten zijn afzonderlijk beter te duiden en klinken realistischer (idem voor stemmen). Hierdoor wordt het gevoel in een verdonkerde concertzaal aanwezig te zijn duidelijk versterkt. Onderscheid met/zonder MM is voor mij het best te omschrijven als het bijwonen van een concert in een verduisterde zaal (met MM) waar tijdens de voorstelling het zaallicht aangaat (zonder MM).”

Overigens plaatste Bart ook nog wat kanttekeningen: “MM is natuurlijk geweldig voor de serieuze luisteraar, maar ik denk ook voor hen die misschien wat te ongedurig zijn intens naar muziek te luisteren. Met de MM op kunnen zij stukje bij beetje (begin met één favoriet nummer, dat zal waarschijnlijk gaan smaken naar meer) ook serieus muziek-luisteraar / liefhebber worden. Nadeel is de promotie voor streaming-apparaten met het argument snel en kriskras door de muziekcollectie te kunnen bladeren en maar ‘lukraak’ wat af te spelen (dus ook zonder het vooraf samenstellen van een playlist). Is men hier gevoelig voor, dan is een MM natuurlijk niet zo geschikt daar het masker dan om de haverklap op en af moet.” 

“Na bekendmaking dat het om een bril ging, was ik ook sceptisch en legde uiteraard snel de link naar luisteren met ogen dicht”, schrijft Ronald. “En dat is ook allemaal deels waar. Toch zit er iets meer achter: totale verduistering terwijl je ogen open kunnen blijven. Met je ogen dicht verlies je concentratie, met de MM dus niet, of minder snel. En met alleen je ogen dicht komt er toch licht binnen. Ik ben geen getraind luisteraar of audiofiel, maar verschil was merkbaar. Voor de audiofiel die toch al gewend is aan dat gat in z’n hand, is 32,95 euro verwaarloosbaar en letterlijk een blinde aanschaf waard”, voegt hij daar aan toe.

Ook Vince, tenslotte, ervoer het luisteren met een Musicmask als iets dat een positief effect had. “Het is heel merkwaardig, maar allerlei kleine gebreken die ik in de weergave constateer zijn niet meer waarneembaar op het moment dat ik met de MusicMask luister. Ik weet nu in ieder geval een goed cadeau voor een aantal van mijn audiofiele/muziek vrienden”, schrijft hij. 

Tenslotte, om de theorie van de 1 april-roepers definitief te ontkrachten: nee, het Musicmask is geen grap. Er is een website waar de ‘verduisterde skibril’ besteld kan worden, MyMusicmask.com. Daarnaast is Musicmask inmiddels ook actief op Facebook en Twitter. Tegen de sceptici zouden we willen zeggen: geef het een kans en probeer de bril zelf. De ervaringen van degenen die het ding opgehad hebben, spreken voor zich. Leest u zelf het verslag van de avond en de reacties eronder hier maar eens na. Ook onze eigen bevindingen met het Musicmask zijn positief te noemen. Wie weet komt u ook in focus with the music.


UPDATE 06/04/2011
Vanaf vandaag gaat de Musicmask internationaal! What Hifi heeft een artikel geplaatst over de Musicmask. De schrijver opent met: "OK, let`s get the elephant out of the corner and slap-bang into the middle of the room right now: the Musicmask works". Benieuwd naar de rest van het artikel? Klik hier.

Noot van de redactie: Onder het verslag van de luisteravond is een levendige discussie ontstaan. HiFi.nl vindt het uiteraard prima dat er mensen sceptisch zijn over de werking van het Musicmask. Die reacties laten we daarom net zo goed toe. Ons vriendelijke verzoek aan zowel voor- als tegenstanders is echter wel om de discussie op beschaafde toon te voeren. Comments onder dit artikel zijn uitgeschakeld.


EDITORS' CHOICE