REVIEW

Den fördömde - Seizoen 2 (dvd)


Jan Luijsterburg | 30 maart 2014

Het tweede seizoen van de Zweedse thrillerreeks De verdoemden, van schrijversduo Hjorth Rosenfeldt (Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt), over profiler Sebastian Bergman, bestaat wederom uit twee televisiefilms van anderhalf uur. Privéperikelen van de psycholoog gaan opnieuw hand in hand met het oplossen van moordzaken.

Bergman, die zijn gezin verloor bij de tsunami in Thailand, heeft in de eerste serie ontdekt dat hij een volwassen dochter heeft opgelopen aan een van zijn talloze amoureuze escapades. Sterker nog, ze is zijn directe collega in het politieteam waar hij voor werkt. Deze Vanja weet van niks en dat moet vooral zo blijven. Wanneer Vanja solliciteert op een prestigieuze opleidingsplaats in Amerika raakt Sebastian in paniek. Hij kan het niet laten een smerig spelletje te spelen om te voorkomen dat Vanja bij hem weggaat.

De twee zaken die ondertussen opgelost worden komen soms weer erg dicht bij de persoonlijke sores van Sebastian. Als blijkt dat een vrouw ook haar familie is kwijtgeraakt bij de vloedgolf in Thailand wordt de rol van het toeval wel een stukje over de grens van de geloofwaardigheid getrokken.

Inmiddels is van drie van de afleveringen ook een boekversie in Nederland verschenen. Hoewel de films geregisseerd zijn door een van de schrijvers wijken de boeken opvallend af van de films, ook in de opbouw van de verhalen. In de boeken is Sebastian Bergman een nog veel onsympathieker persoon dan in de films.

Dat was een bewuste keus: een film zet je gemakkelijker af dan dat je een boek, neerlegt. De boeken mogen extremer en rijker aan nuance zijn, de films zijn ook zeer de moeite van het kijken waard.

Aanvullende informatie:
Zweden, 2013
Speelduur: 2 x 90 minuten (2xDVD)
Regie: Hans Rosenfeldt
Scenario: Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt
Met: Rolf Lassgard en Moa Silén
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1 Zweeds gesproken
Uitgave: Lumière


EDITORS' CHOICE