Verslag Analoge Dagen Sneek 2011

De lente staat weer voor de deur, de kieviten hebben hun eerste eieren al gelegd en ook analoog Nederland maakt zich op voor een nieuw seizoen. Met Audio Selectief als vaandeldrager, want dit jaar mocht Sneek als één van de eerste plaatsen in Nederland haar poorten openen voor liefhebbers van analoog geluid. De Analoge Dagen waren er weer. Hifi.nl reisde af naar het hoge noorden en vond muziek, muziek en nog eens muziek.

Het zal de trouwe lezer van dit medium niet ontgaan zijn. De Analoge Dagen bij Audio Selectief in het mooie Sneek is iets waar vinylminnend Nederland naar toeleeft. Importeur en winkelier Henk Niemeijer tracht elk jaar de nieuwste zaken op het gebied van platenspelers en hifi aan de bezoekers te tonen.  De flyer beloofde veel muziek en een gezellig samenzijn voor gelijkgestemden. Niet voor niets is Henk ooit met deze shows begonnen om de toenmalige leden van onder andere het Hifi.nl forum samen te kunnen brengen. Dat het weer zo mooi was zorgde voor een fijne binnenkomst in Sneek, een warme ambiance die in de winkel werd voortgezet. Henk had samen met zijn Aleida en vaste medewerker Marten Jan gezorgd voor een intieme sfeer. Natuurlijk werd ook de inwendige mens goed verzorgd; doorlopend werd er verse koffie geschonken en de schalen met Chinese hapjes waren rijkelijk gevuld. Dit zorgt elke keer weer – samen met de vele draaitafels die staan opgesteld in de vier ruimtes van de winkel - voor een erg huiselijke sfeer die bijna nergens tijdens een luistershow wordt teruggevonden. 


Nutters Audio


Gerrit Nutters van Nutters Audio had dit jaar erg veel vinyl bij zich en een enkele cd, die hij de bezoekers van deze show niet wilde ontzeggen. Hardlopers tijdens mijn bezoek waren de nieuwe Mobile Fidelity Sound Lab Silver Label edities. Vooral Dead Can Dance was erg in trek, gezien de gelimiteerde oplage en erg goede klankeigenschappen. En natuurlijk de ‘nieuwe’ Patricia Barber LP’s op ditzelfde label. Maar liefhebbers van klassiek en jazz konden ook terecht in de erg volle bakken met Speakers Corner Records persingen. Ik heb zelf nog even met een glimlach vastgesteld dat Stockfish records een Allan Taylor album op LP heeft uitgebracht. Een album dat ik dan ook meteen aanschafte. Verder is er op het Japanse Music Lab weer een nieuwe titel van Jheena Lodwick op vinyl uitgebracht en is haar nieuwste album Singing In The Rain op een hoogwaardige cd verkrijgbaar. Ook Diana Krall, een vaak gehoorde artiest tijdens shows, heeft nu twee albums verkrijgbaar op Hong Kong XRCD; All For You en The Look Of Love. Nutters, die erg druk was met het adviseren van bezoekers inzake muziek en bekabeling van Oyaide en Kimber, wist ook nog een primeur aan me toe te vertrouwen. Nutters Audio heeft namelijk sinds kort het mooie label Audio Fidelity leverbaar met titels op vinyl en cd.


Henk Niemeijer van Audio Selectief staat klanten te woord


Monitor Audio Nederland

Helemaal achterin de winkel zit een wat kleinere ruimte die ook dit jaar weer door Monitor Audio Nederland werd voorzien van muziek. Direct bij binnenkomst in deze ruimte vielen de nieuwe Monitor Audio Gold GX luidsprekers op, die werden aangestuurd door een nieuwe Roksan M-series 2 versterker. Deze speakers worden officieel pas tijdens High End München aan het publiek voorgesteld, dus Audio Selectief had een echte primeur! De twee opgestelde draaitafels waren van Transrotor en Roksan. De FatBob Plus van het eerste merk was opgesteld in de standaard uitvoering met een Jelco arm en Transrotor (Goldring) element.


De Monitor Audio GX200

 Door de Agena phonovoortrap van Leema Acoustics in te zetten kon worden overgeschakeld tussen deze draaitafel en de al meermaals geshowde TMS3, die met een Shiraz MC-element was afgemonteerd. Als stroomvoorziening maakte deze importeur gebruik van een IsoTek Sigmas netstroomverdeler en –filter. Helaas was de Transrotor nog maagdelijk op deze show, wat het geluid niet erg ten goede kwam. De TMS3 speelde over de set met de Monitor Audio GX200 vrij vol en ruimtelijk, hoewel het midden zo af en toe een tikje agressief op me overkwam. Een nog iets grotere ruimte had deze speaker geen kwaad gedaan, hoewel de zeer slanke drieweg weergevers erg interessant klonken. In deze serie zijn overigens ook een tweetal monitoren, een subwoofer, twee centerspeakers (eveneens drieweg) en een nog grotere vloerstaander verkrijgbaar. Ook met betrekking tot kleuren biedt het Britse merk genoeg keuze. Naast zwart en wit (hoogglans) kan de koper ook nog kiezen uit donker walnoten, eiken en het chique Bubinga. En de maatvoering van deze weergevers zal ook menig echtgenote aanspreken. Nick Spier van Monitor Audio Nederland wist ook nog te melden dat Transrotor nu ook een TMD-lager heeft ontwikkeld voor hun succesvolle Zet1 draaitafel. Binnenkort vrij goedkoop als upgrade verkrijgbaar en natuurlijk als optie in combinatie met de aankoop van een nieuwe platenspeler uit deze serie. 


De nieuwe Monitor Audio GX100

Ook in accessoires was er nieuws te melden. Blue Horizon heeft namelijk vrij revolutionaire Spike Shoes. Niets meer dan een onderzetter voor spikes van bijvoorbeeld platenspelers, hifimeubels of weergevers. Maar dan met een functie; niet alleen zorgt de behuizing van aluminium voor een draagkracht van 100 kilo per stuk, maar het speciaal gekozen binnenwerk van zorgvuldig gekozen materialen moeten zorgen voor een ideale demping in plaats van een kleuring in het geluidsbeeld. Een leuke tweak voor nog geen 30 euro per vier.

MERK

EDITORS' CHOICE