ARTIKEL

Alcons cinema systeem bij Universal Pictures

Redactie HiFi.nl | 10 maart 2011

Een fonkelnieuwe screening room is laatst geopend in het Londense hoofdkantoor van Universal Pictures. Hier wordt gebruik gemaakt van een Alcons geluidsyteem.

Foto: de luisterruimte

De screening room moest een geluidsysteem hebben dat voldeed aan specifieke eisen, waaronder een zeer gedetailleerde weergave. Geluidsconsultant Laurence Claydon van Cinefilm Ltd vertelt hierover. “UPI werkt met zeer veel buitenlandse talen. Om te kunnen bepalen of een dialoog acceptabel is of niet is zelfs op de beste systemen moeilijk. Soms is het slechts een kleine verandering in de achtergrondgalm op de opname waarmee gewerkt moet worden.”

Laurence legt uit waaraan een goed geluidsysteem moet voldoen. “Kwaliteitscontrole voor digital cinema heeft ook zo zijn eigen vereisten. Digital Cinema Packages worden opgedeeld in 20 minuten spoelen van beeld en geluid met daarbij een ‘Composition Playlist’ dat onderdeel is van het pakketje. Het is aan het afspeelsysteem om deze samen te voegen. Sommige systemen crossfaden het geluid, maar sommige doen dit middels een harde wissel. Als het geluid niet zero-crossing gemastered is bij het samenvoegen van de spoelen, kan je klikjes krijgen. Sommige van deze zijn op een zeer laag geluidsniveau en als zodanig moeilijk te onderscheiden van de andere geluiden die in de mix behoren te zitten.”

Foto: CR1

“Om de vereiste resolutie te krijgen was eigenlijk een zeer hoge kwaliteit studiomonitor nodig, met een geluidsdruk groot genoeg om achter een cinemascherm te kunnen werken. Dit stelt zijn eigen eisen. Spreiding / afstralingscontrole beïnvloedt de waargenomen geluidskwaliteit. In het bijzonder de tonale balans. Het moest dus klinken als een cinemasysteem, maar met veel lagere vervorming en veel hogere resolutie.”

Na veel testen met systemen van drie fabrikanten werd een systeem samengesteld dat bestaat uit: drie Alcons CR1 ultra-ondiepe 3-weg cinema frontsystemen, één BF181 enkele 18 inch subwoofer en zes CCS8 2-weg co-axiaal surroundkasten. Dit allemaal aangestuurd en gecontroleerd door twee stuks ALC2 amplified loudspeaker controllers. 


EDITORS' CHOICE