REVIEWDALI

Review Dali ZENSOR 3 - Evenwichtig en Lekker

Max Delissen | 01 januari 2015 | Fotografie Fabrikant | DALI
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 28 februari 2014

Toen ik eind vorig jaar voor een andere recensie de DALI ZENSOR 1 mini-monitor te logeren had, kreeg ik ook een kakelvers setje van de nieuwe ZENSOR 3 geleverd, als een soort onverwachte maar aangename bonus. "Luister er eens naar en laat maar weten wat je ervan vindt" was de bijbehorende boodschap. Zo gezegd zo gedaan, en al snel werd duidelijk dat deze kleine en uiterst betaalbare luidspreker genoeg in zijn mars heeft om een eigen recensie te rechtvaardigen.

Deense luidsprekers hebben een ijzersterke reputatie als het aankomt op een neutrale maar muzikale weergave van muziek, en DALI is daar geen uitzondering op. Verpakt in keurig no-nonsense design (dat in de loop der jaren overigens wel wat uitbundiger is geworden) kun je als muziekliefhebber vertrouwen op een eerlijk geluid dat niet vermoeit maar wel alles in zich heeft om luisteren tot een feestje te maken.

ZENSOR Serie - techniek en uitrusting
De ZENSOR serie volgt als het ware de Concept serie op als instap van het merk. De Concept is lange tijd met veel succes op de markt geweest, en heeft talloze ontluikende muziekliefhebbers hun eerste echte hifi-ervaring gegeven. Waar je in mijn tijd begon met een setje van Jamo (overigens ook een Deens merk) kom je tegenwoordig redelijk vaak bij DALI uit als je met de opbrengsten van je krantenwijk of weekendbaantje naar de winkel stapt.

De Zensor serie ziet er met zijn hoogglans zwarte baffle van hoogwaardig kunststof, zijn aluminium frontplaat rond de tweeter en zijn geloofwaardige vinyl-fineer afwerking een stuk luxueuzer uit dan zijn voorganger. Als je liever zonder frontjes wil luisteren heeft het oog in elk geval ook iets om van te genieten. Aan de achterkant van de ZENSOR 3 vind je naast een basreflex-opening een enkel paar luidsprekeraansluitingen. DALI is geen liefhebber van bi-wiring. Bij een enkele aansluiting hoeft het filter in de luidspreker zich maar aan één elektrische karakteristiek van de aangesloten versterker aan te passen, en dan hou je als luidsprekerfabrikant meer controle over het tijd- en fasegedrag van je luidspreker. En laten dat nou net twee van de belangrijkste factoren zijn die volgens DALI-directeur en hoofdontwerper Lars Worre het verschil maken tussen een goede en een geweldige luidspreker.

Een ander aspect is dat de gebruikte units binnen nauwe toleranties aan elkaar gelijk moeten zijn om een goed luidsprekerpaar te vormen. Veel fabrikanten van betaalbare luidsprekers kopen hun units elders in en zoeken dan uit een grote voorraad de beste 'match' bij elkaar, maar DALI slaat die stap over en bouwt al haar units zelf. De voordelen daarvan zijn dat je aan de productiekant al kunt zorgen voor die exacte match, en dat je volledige controle hebt over de gewenste elektrische eigenschappen van de units, zodat je veel meer vrijheid hebt in het ontwikkelen van het filter.

Daarom vind je ook in de ZENSOR 3 de herkenbare roodbruine woofer van het merk, waarvan de lichte en stijve conus is opgebouwd uit zeer fijn gemalen papier, aangevuld met houtvezels. Hoewel het in deze maat en prijsklasse meer gebruikelijk is om een 6,5 inch woofer toe te passen heeft DALI gekozen om een exemplaar van 7 inch te maken. Dat levert een conus-oppervlak op dat 15% groter is, waardoor de unit minder hard hoeft te werken om met zijn onderste laagweergave 53 Hz (+/- 3dB) te bereiken, wat vervolgens weer tot minder vervorming leidt. De tweeter is een zachte, gecoate textiel-dome van 25 millimeter die ook in de ZENSOR 1 zit. Hij wordt ingezet vanaf 2600 Hz en loopt in het hoog (+/- 3dB) door tot 26,5 kHz.

Plaatsing
Omdat de kast met zijn afmetingen van 351 x 205 x 293 millimeter (H x B x D) niet echt 'mini' genoemd kan worden en de basreflex-opening zich aan de achterzijde bevindt is plaatsing op een degelijke standaard eigenlijk verplicht. DALI levert daarvoor de E-600 stand die op het moment van schrijven voor 169 euro per setje van eigenaar wisselt. Het is een eenvoudige maar uitstekende standaard met een zwarte glazen voet en een metalen bovenplaat (op de hoeken voorzien van vierkante rubbers tegen het krassen), waarbij je een niet al te dikke luidsprekerkabel eventueel door de verticale buis kunt laten lopen om hem aan het oog te onttrekken.

DALI levert er bovendien twee lange, dunne én sterke plastic zakken bij die je met droog zand kunt vullen en als een soort dempende worst in de verticale buis kunt stoppen. Een setje zelfklevende aluminium spikes zit er ook nog bij. Door dit voetje te gebruiken bevindt de tweeter zich keurig op oorhoogte wanneer je op een bank of leunstoel zit. DALI adviseert om haar luidsprekers altijd zonder 'toe-in' te plaatsen. Als je ze gaat indraaien krijg je me name in het hoog iets teveel informatie. Dat klinkt onlogisch, maar bij DALI heeft alles een reden. Hun units hebben een 'wide dispersion' ontwerp, wat betekent dat ze 'off-axis' (d.w.z. onder een hoek ten opzichte van de denkbeeldige loodlijn die vanaf het front recht naar voren loopt) wat meer energie afstralen dan veel andere luidsprekerunits. Op deze manier krijg je een veel grotere 'sweet-spot', en ook de ruimtelijke weergave profiteert ervan.

MERK

EDITORS' CHOICE