REVIEW

Rodrigo y Gabriela - 11:11 (LP)


Eric de Boer | 16 februari 2014

Het verhaal van Rodrigo y Gabriela zal ook voor veel lezers van HiFi.nl niet onbekend zijn. De twee Mexicaanse artiesten veroverden in 2009 de wereld min of meer met een album dat duidelijk liet horen dat rock zeker ook toepasbaar was met enkel het bespelen van akoestische gitaren. Het album, dat 11:11 heet, zorgde ook in Nederland voor de nodige aandacht. Wie het album in het hart heeft gesloten en de muzikanten wellicht ook, kan 11:11 nu ook op vinyl verkrijgen.

Music On Vinyl brengt 11:11 van Rodrigo Sánchez en Gabriela Quintero namelijk voor het eerst op LP uit. 11:11 was het vierde studioalbum van het duo, dat elkaar voorheen had leren kennen binnen de thrashmetalband Tierra Acida. Toen de twee een groter publiek wilde bereiken dan het beperkte hoeveelheid metalheads in Mexico, besloten ze naar Ierland te verhuizen.

Hun elektrische gitaren verruilden ze voor akoestische en al snel kreeg het duo bekendheid buiten de pubs in Dublin, waar ze al kleine successen boekten. Het leidde tot meer. Na de albums Foc (2001) en re-Foc (2003), kwam in 2007 het titelloze album uit van Rodrigo y Gabriela, dat mede dankzij covers van Metallica en Led Zeppelin zorgde voor meer internationale bekendheid.

11:11 is niet voor niets voorzien van die titel, want in plaats van het spelen van covers brachten de twee gitaarkunstenaars op hun eigen wijze hommage aan elf grootheden op dit album. Op elf tracks, wel te verstaan. Sánchez was zelf grotendeels verantwoordelijk voor de productie, behalve de aan Pink Floyd opgedragen titeltrack, die hij samen met John Leckie produceerde. Op 11:11 brengen Rodrigo y Gabriela hun unieke mix van snel, rauw gitaarspel met een hoog technisch karakter ten gehore.

Natuurlijk vol Spaanse en Zuid-Amerikaanse invloeden. Aangevuld met alle mogelijke manieren van het bespelen van het instrument in kwestie; de akoestische gitaar. Die ook voor percussie, bas en leadklanken wordt gebruikt, altijd met een hoge mate van energie. Slechts op twee tracks wordt het duo ondersteund. Zo laat de track Master Maqui - opgedragen aan Paco De Lucia - ook nog gitaarsolo’s horen van Ardeshir Farah op het linker kanaal, terwijl uit de rechter speaker de solo van Jorge Strunz klinken. Het nummer Atman laat de enige elektrische gitaarsolo horen dat het album rijk is, uit de handen van Testament’s Alex Skolnick. Wie goed luistert zal ook een ondersteunende piano of de percussie-instrumenten darbuka en cajon horen op één of meerdere tracks.

De muziek is en blijft een heerlijke ervaring en kent een goede productie en mix. De invloeden die Rodrigo y Gabriela hebben geïnspireerd voor de verschillende tracks komen ook voor rekening van Carlos Santana, Paco de Lucía, Jorge Reyes en Jimi Hendrix, om slechts enkelen te noemen. De verkwikkende stijl die doorklinkt op het album - en ook deze LP - is tevens een aanstekelijke. Saai wordt 11:11 namelijk nooit, wat knap is voor een geheel instrumentaal album.

Dan is er natuurlijk ook de vraag of je het album op vinyl moet kopen. Laat ik u zeggen: niet per se. Want beide media - vinyl en cd - doen klankmatig niet voor elkaar onder. Maar wanneer je een betere platenspeler dan een cd-speler in je bezit hebt, is de aankoop op vinyl zeker aan te bevelen. En voor liefhebbers van het medium - daarvoor is Music on Vinyl immers in het leven geroepen - is het verschijnen van 11:11 op zwart goud zeker welkom.

11:11 vult de collectie van het label ook prima aan, in afwachting van het nieuwe album 9 Dead Alive dat op 28 april 2014 uitkomt. De persing van Music on Vinyl is van hoge kwaliteit, vrij van artefacten, volledig vlak en vooral heerlijk dynamisch. Je hoort het aanslaan van of strijken over de snaren, het slaan op de kasten van de gitaren en vooral ook de positionering van de artiesten. Deze LP is dus een verrijking voor eenieder die zowel het medium als de artiesten kan waarderen.

Muziek: 9
Klank: 9
Kwaliteit persing: 8 ½
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 45:39 minuten
Website

EDITORS' CHOICE