REVIEW

Rodrigo Y Gabriela – Area 52 (2LP)

Eric de Boer | 30 januari 2012

Het verhaal van Rodrigo Sánchez en Gabriela Quintero is hier op Hifi.nl inmiddels niet vreemd meer. Hun vorige studioalbum 11:11 verraste namelijk velen hier in Nederland en werd een klein succes. Vanwege de bevlogen manier van akoestische gitaarmuziek spelen met een vette knipoog naar het thrash metal verleden van beide artiesten. Nu, een live album en een filmscore later, brengen de twee een album uit met Cubaanse invloeden.

Area 52, zoals de nieuwste langspeler van de twee flamencogeoriënteerde gitaristen heet, is namelijk opgenomen in Cuba. Hiervoor werden dertien jonge Cubaanse artiesten bijeengetoverd om een begeleidend orkest te vormen en boden vele artiesten hun medewerking aan de twee uit Mexico stammende gitaristen. Hieronder groten, zoals de Zwitserse pianist Alex Wilson, die medeverantwoordelijk was voor de arrangementen. Drummer John Tempesta (o.a. The Cult/ White Zombie) drumt twee tracks mee, Anoushka Shankar speelt sitar en Carles Benavent (o.a. Chick Corea en Miles Davis) zorgt voor begeleidende basgeluiden op weer twee andere tracks.

De kou van Ierland, waar Rodrigo en Gabriela nu wonen, moet de hang naar warmere oorden hebben aangewakkerd. En hoewel hun werken van weleer geheel op zichzelf staan, lenen ze zich vrij goed voor de Cubaanse of Latijns-Amerikaanse interpretaties die op Area 52 ten gehore worden gebracht. U leest het goed, alle negen tracks op deze nieuwe opname zijn herbewerkingen van de albums 11:11 en het album Rodrigo Y Gabriela. En het moet gezegd worden dat de twee met hun flinke hoeveelheid gastmuzikanten zich er niet gemakkelijk vanaf maken. Het album straalt namelijk een flinke dosis warmte af en is ook zeker dansbaar.

De twee claimen zich niet vast te hebben gehouden aan één enkele stijl en melden dat ook in de toekomst zeker niet te gaan doen. Ik denk ook niet dat dat zou moeten, maar met deze plaat spelen ze zich weer flink in de kijker. Letterlijk. Alle geluiden die je zou verwachten van een muzikale plaat uit die streek is vertegenwoordigd op Area 52, variërend van Santana-achtige gitaar tot aan wilde percussie en fluitmuziek. En de opname mag er ook zeker zijn. Music On Vinyl heeft dat in ieder geval begrepen en brengt het hoogoplossend klinkende album uit op een luxe 180 grams dubbel-lp in een 45-toeren versie. Luistervoer, dus. Voor de liefhebbers van hifi, muzikanten en niet te vergeten mensen die zich alweer verheugen op de warmte van komende zomer.

Aanvullende informatie:
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 53:57 minuten
Website


EDITORS' CHOICE