Lancering Bowers & Wilkins 600-serie op FWD*HiFi-Dagen


Redactie HiFi.nl | 11 februari 2014 | Bowers & Wilkins

"Bowers & Wilkins bestaat in 2016 vijftig jaar", zo vertelt Erwin van der Putten, in de Benelux verantwoordelijk voor het merk, "en we werken langzaam naar dat voor ons bijzondere jubileum toe." Toneel voor deze presentatie is een fraaie ruimte in het Amsterdamse Amstel Hotel, de gelegenheid is de introductie van de nieuwe Bowers & Wilkins 600 Serie.

 De Benelux-introductie van deze nieuwe lijn vindt plaats op de FWD*HiFi-Dagen, op 22 & 23 februari. Vóór 14 februari kun je je nog gratis registreren

De stevig verbeterde 600-modellen passen precies in dat omlijstende verhaal, waarin Erwin wordt bijgestaan door Bas van Oosten, zijn marketing manager. We beginnen de middag namelijk met een stukje historie, maar al snel blijkt dat de herintroductie van een bestaand succesmodel uitstekend past in de bijna vijftig jaar lange timeline van een merk dat blijft innoveren, zichzelf blijft uitvinden. Ook onderweg naar dat jubileum.

Het technische verhaal bij de introductie wordt vervolgens uit de doeken gedaan door B&W-man Ronald Dijkstra, terwijl de daadwerkelijke demonstratie (van vlagggenschip 683) wordt verzorgd door Classé-CEO Dave Nauber (die we toevallig een week eerder op de ISE spraken). "De hifi- en home cinema luidsprekers uit de bestaande Bowers & Wilkins 600 Serie waren al legendarisch in de combinatie van voorbeeldige audioprestaties voor een uitstekende prijs." Nu is ieder ontwerpelement verbeterd op de lijn een nieuw leven te geven. Het resultaat is een veelzijdige, stijlvolle range, die wordt aangevoerd door een vloerstaand model dat – zo blijkt uit de demo – aardig wat muziek in zich heeft voor deze prijsklasse (€1500 per paar). 

Vlaggenschip 683, de aanvoerder van de nieuwe Bowers & Wilkins 600 Serie

De nieuwe modellen zijn voorzien van zowel bestaande als volledig nieuwe technologieën. Idealiter hadden we ze dan ook graag naast die oude modellen gehoord, voor het beste vergelijk. De '2014-600's' maken gebruik van bewezen Bowers & Wilkins- oplossingen – zoals de Double Dome Tweeters die te vinden zijn in de CM10-luidspreker en de bekende Kevlar conussen. Aan deze technologieën zijn innovaties toegevoegd, ontwikkeld voor deze update, zoals de nieuwe Dual Layer aluminium bas drivers en ontkoppelde tweeter technologie.

Ontkoppelde Double Dome tweeter
Die ontkoppelde Double Dome tweeter bestaat uit twee aluminium domes, waarbij het conusgedeelte uit de tweede dome is verwijderd en aan de achterkant van de eerste dome is bevestigd. "Hierdoor ontstaat er een opmerkelijke mix van lichtgewicht en stijfheid. De volledige tweeter-constructie is ontkoppeld en fysiek verwijderd van de kast door middel van een met gel gevuld kussen. Het resultaat hiervan is een ontkoppelde double dome tweeter die adembenemend helder en natuurlijk geluid levert."

De 683 is zoals gezegd de grootste luidspreker in de serie. Het model bevat de nieuwe ontkoppelde Double Dome tweeter, een FSTTM midrange driver die we kennen uit de 800-lijn, en nieuwe Dual Layer aluminium bas drivers. Zijn kleinere broers zijn de 684 vloerstaanders, en de 685 en 686 monitoren. Verschillen vinden we onder meer in de drivers: 6,5 inch voor de 683 en 685, 5 inch voor de 684 en 686. 

Home Theater
Naast deze vier modellen is er ook voorzien in een center en een sub, zodat behalve stereoliefhebbers ook home cinema-fanaten een samenstelling met 600-modellen kunnen maken. De serie bevat namelijk twee gloednieuwe center luidsprekers, en drie subwoofers met dezelfde afwerking.

De complete Home Theatre-familie

Om het je eenvoudig te maken, heeft Bowers & Wilkins alvast in twee home cinema pakketten voorzien: het 684 Theatre, die bestaat uit 685 voorluidsprekers, een HTM62 middenluidspreker, 686 achterluidsprekers en de ASW610 subwoofer, en de 683 Theatre, die bestaat uit 683 voorluidsprekers, een HTM61 voor het middenkanaal, 686 achterluidsprekers en een ASW610XP subwoofer.

Ook mogelijk mét grille – al zien we ze zelf liever zonder

Beschikbaarheid en prijzen
De stevig opgefriste 600 Serie is verkrijgbaar vanaf maart 2014, vanaf € 450 en in twee uitvoeringen: zwart en wit. De bijpassende grille is gemakkelijk afneembaar. Het vlaggenschip, de vloerstaande 683, is geprijsd op €1500 per paar. Het volledige overzicht, ook van de 600-Center en Subwoofer, vind je hieronder. Meer informatie tot slot via www.bowers-wilkins.com

  • Bowers & Wilkins 686 monitor – €500 per paar
  • Bowers & Wilkins 685 monitor – €650 per paar
  • Bowers & Wilkins 684 vloerstaander – €1050 per paar
  • Bowers & Wilkins 683 vloerstaander – €1500 per paar
  • Bowers & Wilkins HTM62 centerspeaker – €450
  • Bowers & Wilkins HTM61 centerspeaker – €700
  • Bowers & Wilkins ASW 608 sub – €450
  • Bowers & Wilkins ASW 610 sub – €600
  • Bowers & Wilkins ASW 610XP sub – €1000

Benelux Introductie
De nieuwe modellen van Bowers & Wilkins werden voor het eerst gepresteerd op maandag 10 februari aan een een klein groepje hifi-pers, waaronder de hoofdredacteuren van HiFi.nl en Music Emotion, in het Amsterdamse Amstel Hotel. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat je ze zelf ook een keer wil beleven. Daarom halen we de gloednieuwe Bowers & Wilkins 600-modellen naar Radio Kootwijk. Meld je daarom snel (en vóór 14 februari nog gratis) aan via HiFi.nl/kootwijk, waar je ook ons volledige programma voor de FWD*HiFi-Dagen vindt. 

MERK

EDITORS' CHOICE