Steinway Lyngdorf, Antelope en meer op ISE 2014

Redactie HiFi.nl | 05 februari 2014 | Steinway Lyngdorf

Vandaag weer een greep uit de eerste nieuwtjes vanaf de beursvloer in de Amsterdamse RAI, waar het circus van Integrated Systems Europa zijn tenten opgeslagen heeft.  

Steinway Lyngdorf
Er zijn wel meer high end AV-merken op de ISE te vinden, maar die zien er dan eerder industrieel dan luxueus uit. Steinway Lyngdorf is de prettige uitzondering op die regel. Deze fabrikant introduceert twee nieuwe ‘boundary’ subwoofers op de ISE, de LS-R210 en de LS-R212. Boundary woofers zijn speciaal ontworpen om optimaal te presteren als je ze in de hoek(en) van de kamer neerzet. De twee moeten groot genoeg om een krachtige geluidsweergave mogelijk te maken, maar tegelijk compact en discreet genoeg om je interieur niet om zeep te helpen. Of dat laatste ook geldt voor je bankrekening is – de reputatie van Steinway Lyngdorf kennende – een ander paar mouwen. De twee zijn verkrijgbaar in high gloss zwart en wit.

www.steinwaylyngdorf.com

Antelope
We spotten hem eerder al op de CES, maar intussen heeft hij het Europese vasteland bereikt: bovenstaande Zodiac Platinum DSD. Dat is een hoogwaardige DAC die dubbel dienst doet als hoofdtelefoonversterker. Highlights zijn de 256x DSD upsampling mode en de speciale USB-chip die DSD-bestanden kan verwerken en die ook PCM muziekstukken met een resolutie tot 384 kHz/24 bits aan kan. Kers op de taart is de 10 MHz ingang voor de externe atoomklok. Ja, dat heb je juist gelezen.

www.antelopeaudio.com

Amina
Amina is bekend om z’n inbouwluidsprekers die je niet alleen mag overschilderen, maar waar je zelfs overheen kan stuccen. En die aldus volkomen onzichtbaar in het interieur kunnen weggewerkt worden. Op de ISE maakten we kennis met de nieuwe IQ2. Dat is een ‘dual channel’ luidspreker – het linker- en het rechter geluidskanaal worden door één luidspreker weergegeven – met een inbouwdiepte van 4 cm. Hoogte en breedte zijn respectievelijk 40.5 cm en 30.3 cm. De IQ2 heeft een belastbaarheid van 2 x 15 watt en een rendement van 83 dB/1w/1m. Wat wil zeggen dat je vooral geen trommelvliesscheurende prestaties moet verwachten. Maar dat een ‘fijn om lekker mee te zingen’ volume in de douche – Amina meent dat de IQ2 vooral op z’n plaats is in de badkamer – zeker haalbaar is.

www.amina.co.uk
www.bmbelectronics.eu

Christie
Je zou Christie zo’n beetje kunnen beschouwen als de Amerikaanse tegenhanger van het Belgische Barco. Kort gezegd bouwt Christie topklasse projectie- en visualisatiesystemen voor de professionele sector. Denk aan bioscopen, medische toepassingen, control rooms, dat soort werk. Daarom waren we niet weinig verwonderd toen Christie op de ISE plots bleek uit te pakken met Vive Audio.

Het gaat om luidsprekersystemen, versterkers en processors voor de professionele bioscoop. Dat kan beperkt blijven tot gewone 5.1- of 7.1-toepassingen, maar Dolby Atmos of Auro 11.1 systemen zijn eveneens mogelijk. En omdat de Vive Audio producten onder meer ook bedoeld zijn voor gebruik in post production studio’s, moet het ook mogelijk zijn om ze in je huisbioscoop te gebruiken. Toch zeker als je daar een aparte ruimte voor hebt. De looks zijn namelijk niet meteen woonkamervriendelijk, om het maar eens zacht uit te drukken…

www.christiedigital.com

Basalte
Multiroomsystemen zijn er in overvloed op ISE, maar die worden doorgaand niét ontworpen of gebouwd in de Benelux. Bij het Asano systeem van het in België – Merelbeke, bij Gent – gesitueerde bedrijf Basalte is dat wél het geval. Het systeem is KNX compatibel en omvat vier apparaten: de N1, de P1, de P4 en de A3. De communicatie van het systeem gebeurt door middel van het CobraNet protocol. Dat is een standaard uit de professionele audiowereld waarmee geluidsignalen met een resolutie tot 48 kHz/24 bits over een standaard ethernetverbinding kunnen getransporteerd worden. Voor zover we weten is het de eerste keer dat CobraNet zijn opwachting maakt in een consumerproduct.

Eén van de belangrijkste features van Asano is dat het niet noodzakelijk is om de versterking en de geluidsbronnen bij elkaar te plaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld via CobraNet geluidsbronnen routen naar een versterker op elke verdieping. De N1 is een ingangsmodule, die je kan koppelen aan een traditionele analoge of digitale geluidsbron, of aan een pc via USB. De P1 is een 1-zone versterker, terwijl de P4 een 4-zone model is. Elke zone heeft – zowel in de P1 als in de P4 – de beschikking over een royale 2 x 125 watt vermogen. In het geval van de P4 kun je zelfs twee zones bridgen, zodat je 2 x 250 watt ter beschikking hebt in één zone. De A3 tenslotte, is het nieuwste Asano product. Het gaat om een versterker die onder meer ook over een uitgang op voorversterkerniveau beschikt. En waarmee je dus ook actieve speakers kan gebruiken en/of een eindversterker van een ander merk. Je kan het Asante systeem bedienen door middel van KNX knoppenpaneeltjes of touchscreens, maar er is ook een app voor iOS-apparaten beschikbaar.

www.basalte.be


EDITORS' CHOICE