REVIEW

The Pineapple Thief - Tightly Unwound (2LP)

Eric de Boer | 24 januari 2014 | Fotografie Gastauteur

In 2008 was the Pineapple Thief nog niet zo heel erg bekend bij het grote publiek. De band had inmiddels zes studioalbums uitgebracht en kon rekenen op een kleine, maar zeer trouwe achterban. Totdat een bekende artiest uit de progressieve wereld ervoor zorgde dat een groter platenlabel met een betere marketingafdeling interesse kreeg in de band uit Yeovil, Somerset. Tightly Unwound zag het levenslicht onder de vlag van KScope Records. Het bewuste album is nu opnieuw uitgebracht op vinyl.

Het was oprichter en The Pineapple Thief frontman Bruce Soord zelf die het album van zijn band uit 2008 opnieuw masterde en mixte, speciaal voor een uitgave op 180 grams doorzichtig oranje vinyl. Bij mijn weten is dit ook meteen de eerste keer dat het album op vinyl verkrijgbaar is. Deze heruitgave is dan ook onderdeel van de viering het vijfjarig bestaan van label KScope (in 2013). In 2008 was het niemand minder dan Porcupine Tree frontman Steven Wilson die deze band wist te pluggen bij KScope Records, dat toen onder Snapper Music werd opgericht. Voordien werden albums van de progressieve rockers uitgebracht op het Cyclops label.

Het was niet onlogisch dat The Pineapple Thief indertijd positief opviel. De toen al sterke vocalen van Soord, het toegankelijke gitaarwerk en de dynamische wisselingen in de muziek van de band spraken toen al aan en Tightly Unwound heeft enkele flinke knipogen naar de muziek van Porcupine Tree. Vooral het zwaardere gitaarwerk doet hieraan denken. Luister bijvoorbeeld maar naar een track als My Bleeding Hand of de lijvige afsluiter Too Much To Lose.

Ook de keyboards en het gebruik van akoestische gitaren doen af en toe aan het werk van Wilson terugdenken, maar The Pineapple Thief was zeker geen kopie van eerdergenoemde band. Dat wilden ze ongetwijfeld ook niet zijn, hoewel Tightly Unwound af en toe best even heftig klinkt. De atmosfeer die het vierkoppige gezelschap indertijd wist te scheppen, de tempowisselingen en de hoge mate van harmonie worden af en toe prettig verstoord door die meer hoogdravende progressieve en licht industriële rock. Wat het album afwisselend en toch toegankelijk maakte voor een breed publiek.

Inmiddels heeft The Pineapple Thief een veel grotere internationale fanbasis opgebouwd, natuurlijk ook dankzij hun contract bij KScope. Bruce Soord mag zelf ook terugkijken op een succesvol jaar, getuige het goed ontvangen album dat hij samen met Jonas Renkse maakte (Wisdom Of Crowds). Deze oranje dubbel-LP heeft een prima persing meegekregen (in Duitsland) en de geremixte en geremasterde versie klinkt over het algemeen redelijk, zij het met een lichtelijk overdreven hoeveelheid laag dat soms de kop opsteekt. Wat af en toe helaas ten koste gaat van de dynamiek, die toch al niet overheerst. Een wellicht bewuste keuze van Soord, om de krachtiger delen van de composities kracht bij te willen zetten. Fans van de band zullen het album waarschijnlijk sowieso aanschaffen en wie twijfelt moet gewoon een keer luisteren.

Muziek: 7
Klank: 6
Kwaliteit persing: 8
Label: KScope Records/ Snapper Music
Speelduur: 59:28 minuten
Website


EDITORS' CHOICE