ARTIKEL

De Muziekbeleving van… Michiel Veenstra

Dieter van den Bergh | 08 februari 2014

3FM-deejay Michiel Veenstra heeft een goed gevulde platenkast, maar een nog beter gevulde iPod, iPhone, iPad en harde schijf. De hemel op aarde, volgens de populaire diskjockey? Spotify op Sonos. "Ik kan me de laatste keer dat ik ergens een schijfje in stopte niet meer herinneren." We togen naar 3FM voor De Muziekbeleving van een streaming-adept.

"Candy van Robbie Williams of iets van Taylor Swift. Bij dat soort liedjes veert mijn dochtertje van vier op. Ik herken dat wel, ook ik vond vroeger de makkelijkst in het gehoor liggende popliedjes het leukst. We hadden thuis een radio met van die grote draaiknoppen en zo'n groen display. Ik zocht altijd naar Hilversum 3, want ik wist dat die de nieuwste hits draaiden. De muzikale verdieping kwam pas veel later."

Deze Muziekbeleving is één van de vele redactionele stukken in ons Hifidelity Jaarboek 2013-2014 voor FWD*HiFi Gold-abonnees, dat je nu ook voor een tientje los kunt bestellen.

Doe Maar
"Ik keek Toppop en Countdown, dat begon rond 1986 echt te leven voor mij. Daarvoor had je Stuif 's in, daar kwam Doe Maar optreden, mijn eerste idolen! Ik kocht al hun buttons en sjaaltjes, vond ze vooral erg stoer. Ze vloekten zelfs in hun liedjes, dat was bij ons thuis echt uit den boze. Ik heb Doe Maar één keer live gezien, laatst op dat verschrikkelijke Symphonica in Rosso-ding, maar het optreden was erg goed. Henny heb ik één keer ontmoet, ik mocht hem aankondigen op een avond in Paradiso. Mijn God, dacht ik, Henny Vrienten, bizar."

Draak
"De eerste song die ik me herinner die vanachter die groene display tevoorschijn kwam, was Waarom fluister ik je naam nog? Vond ik mooi, maar was natuurlijk een draak van een plaat. Ik moest altijd rekening houden met mijn ouders en mijn zusje, er werd niet veel muziek geluisterd thuis. Vonden ze snel te druk. Mijn vader vond sowieso alles uit de sixties beter. En dat liet hij dan ook steeds merken. In de auto draaiden ze cassettes van John Denver en The Carpenters. Gedver. Zijn singles uit die tijd, Beatles en Stones enzo, die heb ik later nog wel gedraaid."

Lijn 21
"Mijn eerste single was We are the world en kort daarna Living doll. Kocht ik voor zes gulden van mijn zakgeld. Dat was nog een hele onderneming voor één liedje: op de strippenkaart van mijn ouders met Lijn 21 naar het centrum van Almelo. Daar stonden in een platenzaakje alle Top 40-singles op een rij. Vier planken met elk tien singles.

Alle foto's bij dit verhaal zijn gemaakt door Hans-Peter van Velthoven, www.hanspeter.nl.

Vaak kocht ik de singles ook puur op de hoes, zoals Stuck on earth van ALF featuring Ben Liebrand. Tegen de tijd dat ik meer geld had dankzij een krantenwijk, was de cd-single al in zwang geraakt. Ik heb helemaal geen pick-up meer thuis, maar die eerste singles heb ik bewaard."

Ter Meulen Post
"Mijn eerste eigen installatie kocht ik bij Ter Meulen Post, zo'n lelijk grijze kast met ingebouwde cassetterecorder. Kon ik lekker op mijn kamertje mijn eigen gang gaan en was ik niet meer gedoemd om mee te luisteren in de huiskamer. Bandjes opnemen met nummers, waar je dan na ieder liedje nog even de stem van Lex Harding hoorde. Dat ding heeft het niet lang volgehouden, was snel kapot gespeeld. Daarna kocht ik bij de lokale 'Mediamarkt avant la lettre' my first Yoko, haha. Dacht met die stereo radiootje te kunnen spelen, maar dat ging niet. Was dat een tegenvaller.

Niet lang daarna haalde ik alles, inclusief mengpaneel, in huis om wel radioprogramma's in elkaar te kunnen zetten. Speelde ik bijvoorbeeld Los Vast na. Super no budget allemaal, maar het werkte wel. Ik heb laatst op Marktplaats nog een cassettedeck gekocht, om mijn oude radiobandjes nog 's te kunnen beluisteren."


EDITORS' CHOICE