Metrum Acoustics AuriX hoofdtelefoonversterker

Redactie HiFi.nl | 24 januari 2014 | Metrum Acoustics

Metrum Acoustics laat ons weten mee te gaan in de vaart der volkeren door als high end-merk ook met een eigen hoofdtelefoonversterker te komen. "Er staat hier nu niet alleen hoofdtelefoonversterker, maar ook een volledig nieuwe manier om de zuiverheid van het analoge signaal te behouden."

Dat is eigenlijk geen nieuws natuurlijk; we spotten de AuriX immers op de X-fi show afgelopen september (zie onder). Wat wel nieuws is, is dat we 'm nu op de markt mogen verwachten.

Klik hier voor onze volledige X-fi verslaggeving

"Bij de ontwikkeling was het onmogelijk compromissen te sluiten als onze ontwerpers één van de bestaande technieken zou gebruiken", zo luidt de duiding nu het apparaat daadwerkelijk gaat verschijnen. "Daarom is hier van af gezien en is een ontwerp bedacht waar spanningsversterking wordt gerealiseerd met behulp van een zogenaamde step-up transformator, in plaats van transistors of buizen. Slechts twee FET -ransistoren worden gebruikt om het signaal uit de step-up transformator in stroom om te zetten, en dit is juist de sterke eigenschap van genoemde halfgeleiders."

Door het gebruik van genoemde methode is de versterker een compromisloos ontwerp geworden, wat de zuiverheid van klank van buizenversterkers combineert, mét de compactheid van transistors, echter zonder hun inherente nadelen.

De AuriX is een 100% Klasse A-versterker met een zeer hoge signaal-ruisverhouding en lage vervorming. "Omdat geen gebruik wordt gemaakt van tegenkoppeling heeft de Aurix geen enkele last van vervlakking en zorgt het dat het signaal zijn oorspronkelijke dynamiek en doorzichtigheid behoudt. Al met al is de Aurix een product geworden waar de klank vooral wordt bepaald door het bronsignaal."

Om de AuriX flexibel en toepasbaar te maken op een reeks van hoofdtelefoons is deze voorzien van twee versterkingsfactoren om zowel laagohmige als hoogohmige hoofdtelefoons te kunnen aansturen. Ook is de AuriX standaard voorzien van twee schakelbare analoge ingangen die, indien geen hoofdtelefoon is aangesloten, weer via een set uitgangen kan worden doorgelust naar de hoofdinstallatie waardoor de AuriX in alle systemen permanent geïnstalleerd kan blijven.

De AuriX is qua vormgeving ontwikkeld om te gebruiken in combinatie met de Octave MKII dac, maar sluit aan bij het gebruik van andere componenten – zoals bijvoorbeeld de Hex dac of andere analoge bronnen. Tevens is de AuriX als een interessante “package deal” aan te schaffen met zowel de Hex als de Octave MKII. De AuriX is vanaf eind januari verkrijgbaar voor €975,-. De combi-deal met de Octave MKII bedraagd €1950,-. Meer informatie via de website.


EDITORS' CHOICE