CES 2014 – Bang & Olufsen BeoSound Essence

Redactie HiFi.nl | 13 januari 2014 | Bang & Olufsen

Op de woensdag van CES 2014 waren we (de hoofdredactie van FWD en HiFi.nl) te gast bij Tue Mantoni, de CEO van Bang & Olufsen, die ons op zijn stand in het Venetian een kijkje gaf in de wereld van BeoSound Essence. Op FWDMagazine.be is het verslagje ervan reeds te lezen.

Bij dezen willen we nog even extra stilstaan bij de fraaie designoplossingen van het Deense merk, die bedoeld zijn om (potentiële) Sonos-liefhebbers een alternatief te bieden – al moet je dan niet te gevoelig zijn voor het (verschil in) prijsniveau. 

BeoSound Essence – maar wat is het?
Streamen via AirPlay en DNLA vanaf alle bronnen, met integratie van services als Spotify Connect. Dat is wat het concept in een notendop is, met audio in hoge kwaliteit en eenvoudige bediening middels de control unit die je het beste vergelijkt met de bediening van je verwarming. Of een iCehockeypuck zoals ontworpen door Apple.

"Met de BeoSound Essence ligt digitale muziek, gedownload op telefoon of tablet, binnen ieders bereik. BeoSound Essence is een gebruikersvriendelijk systeem dat de gebruiker met één druk op de knop al in de gelegenheid stelt zijn favoriete  muziek te beluisteren; of de muziek nu in een cloud hangt, op de computer zit, NAS, mobiele telefoon of tablet."


Er zijn twee duidelijke nadelen van de ontwikkeling van de 'overalbeschikbaarheid' van muziek, stelt Mantoni. Consumenten zijn gewend geraakt aan slecht geluid (immers: mobiliteit van muziek brengt vaak compromissen in de weergave mee), en de bediening van multi-room audio lijkt heel handig en vlot, maar is dat vaak niet. "Je moet (bijvoorbeeld) je iPhone pakken, ontgrendelen, de app selecteren, door de muziek bladeren en een nummer selecteren. Bij B&O willen we dat bediening van je muziek nóg eenvoudiger wordt, en zo simpel en gemakkelijk is als bediening van het licht." Niet voor niets plaats je de BeoSound control unit idealiter ook gewoon naast de lichtknopjes in je kamer. 

Overigens is er ook gewoon een app voor de bediening. En een optionele losse bedieningsunit die je niet aan de muur hangt, maar bijvoorbeeld op de koffietafel plaatst. Voor als je echt niet uit de bank wil komen. Het BeoSound Essence-systeem komt in het voorjaar op de markt, bestaat uit een aan de muur te bevestigen control unit en een modem-achtige kastje dat je uit het zicht plaatst, en kost 995 dollar. Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend. Een extra control unit, voor aan de wand in een andere ruimte of als portable, kost 200 dollar.

Form 2 2.0
In ander nieuws lanceerde Bang & Olufsen op CES 2014 ook de nieuwe versie van de Form 2, de langst levende koptelefoon op de markt. Het vernieuwde model heeft een microfoon, afstandsbediening met drie knoppen, en verbeterd draagcomfort, en draagt de naam Form 2i.

"Form 2i is een ultralichte en prachtig gestileerde koptelefoon met een indrukwekkend stereogeluid. De koptelefoon kan bouwen op de populariteit van zijn voorganger; deze is niet alleen als design-object permanent te bewonderen in het Museum of Modern Art in New York, maar kan daarbij steunen op wereldwijde erkenning als iconisch design."

MERK

EDITORS' CHOICE