NIEUWS

Miljoen nieuwe Video on Demand kijkers

Redactie HiFi.nl | 05 januari 2014

Het aantal Video on Demand gebruikers in Nederland is in 2013 met ruim een miljoen toegenomen. Waar eind 2012 dik anderhalf miljoen mensen gebruikmaakten van VoD, waren dat er op 1 januari 2,7 miljoen. In het laatste kwartaal van 2013 nam het aantal huishoudens dat VoD gebruikt zelfs met 200.000 toe. Dat blijkt uit de eerste Marktmonitor Video on Demand in Nederland van Stichting Video on Demand.

Televisie blijft verreweg het populairste medium voor Video on Demand, liefst 93 procent gebruikt daarvoor de tv. Van de 2,7 miljoen huishoudens die gebruikmaken van de dienst, doet 19 procent dat ook met behulp van computer of laptop, terwijl 18 procent de tablet ter hand neemt.

Tweederde van de huishoudens kijkt Video on Demand via de kabelprovider, een derde van de 2,7 miljoen VoD-huishoudens doet dat via online diensten als Pathé Thuis, iTunes, Ximon en Netflix. Binnen het aanbod van de verschillende VoD-aanbieder blijken vooral Nederlandse films populair. Verliefd Op Ibiza (eerste plaats), Alles Is Familie (plek 3) en Alleen Maar Nette Mensen (4) staan hoog in de Top 10. Alleen Skyfall wist zich daartussen te wurmen.

Analisten verwachten dat Nederlandse consumenten in 2014 in totaal 25 procent méér aan VoD-diensten zullen besteden. Was de totale omzet in 2013 zo’n 97 miljoen euro, in 2014 wordt dat naar verwachting 120 miljoen euro zo voorspelde PriceWaterhouseCoopers afgelopen september al.

Bekijk hier de Marktmonitor Video on Demand in Nederland.


EDITORS' CHOICE