ARTIKEL

De Stem Gods - Auro-3D, het geluid van de toekomst?

Jochem Geerdink | 12 januari 2014 | Fotografie Gastauteur
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 05 januari 2014

In het Hifidelity Jaarboek 2012-2013 kon je lezen over ons bezoek aan de Abbey Road Studios in Londen. Een studiocomplex dat geen introductie behoeft, en van zichzelf legendarisch is. Dit keer besteden we aandacht aan de Galaxy Studios in het Belgische Mol.

Een studiocomplex dat weliswaar veel minder legendarisch is dan Abbey Road, maar waar met Auro-3D wél een geluidstechniek van legendarische proporties geboren werd. Vanwege die bijzondere ontwikkelingen valt het niet mee om er een afspraak te maken – vooral als we zelf genoodzaakt zijn die een keer te verzetten. Wanneer het Jaarboek op de mat valt, hebben we een onzer droomstudio’s wél bezocht, en dat uitgebreide verslag vind je straks ‘gewoon’ op HiFi.nl. Voor nu schijnen we alvast ons licht op het baanbrekende concept van Wilfried van Baelen – misschien wel dé standaard van morgen. De hele wereld loopt namelijk warm voor ‘zijn’ Auro-3D, een niet minder dan revolutionair 11.1 geluidssysteem waarvan de oorsprong teruggaat tot 2005, maar dat in 2013 tot volle wasdom kwam. 

Bioscoop van de toekomst

Van Bollywood tot Hollywood, iedereen wil aan de slag met het product van Auro Technologies, een spin-off van de Galaxy Studios. Wereldwijd beschikken inmiddels tientallen bioscopen over Auro-3D, waaronder Cinemec in Ede als – vooralsnog – enige Nederlandse filmtheater. Maar ook in de eigen woonomgeving is Auro-3D prima toe te passen, zo bleek in mei.

Onze eerste kennismaking met Auro-3D was namelijk in het Limburgse Tegelen. Het prachtig gerenoveerde luisterkasteel Palazzo van Stassen Hifi had daar een heuse wereldprimeur. Tijdens de feestelijke heropening van het Palazzo, waar we verslag deden dat je elders in dit boekwerk leest, werd namelijk de allereerste thuisbioscoop met Auro-3D geopend. En daarbij hoorde vanzelfsprekend ook een demonstratie van de charmante Van Baelen. Niet alleen zeer interessant, maar zeker ook overtuigend.

Audiogeweld
Met passie vertelde hij over de uitvinding die niet alleen ons, maar eerder ook al George Lucas enthousiast kreeg. De regisseur paste Auro-3D toe in Red Tails, zijn film over een groep gekleurde Amerikaanse piloten van vechtvliegers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Red Tails was de eerste film die gemixt werd in Auro 11.1, meer films – bijvoorbeeld Het Bombardement, Elysium, Oz The Great And Powerful, The Hunger Games: Catching Fire, Ender’s Game, The Croods, Turbo en tal van Aziatische films – volgden snel.

Wanneer je George Lucas weet te overtuigen om een samenwerking aan te gaan, dan kun je wel wat. Hij bezorgde de wereld niet alleen filmseries als Star Wars en Indiana Jones, Lucas is ook de oprichter van het bedrijf dat uitgroeide tot Skywalker Sound. Een geluidsstudio waar een groot deel van de filmproducties uit Hollywood wordt afgemixt. Maar belangrijker: Skywalker Sound is ook het bedrijf achter THX, het geluidskwaliteitlabel voor (thuis)bioscopen.


EDITORS' CHOICE