REVIEW

Luzazul - Canvas (cd)

Eric de Boer | 05 januari 2014 | Fotografie Gastauteur

Vermeng Flamenco met Fado en Latijns-Amerikaanse invloeden en een warm klinkend resultaat lijkt voor de hand liggend. Luzazul combineerde de stijlen al zo’n zeven jaar geleden en wat begon als een studioproject groeide al snel uit tot een live-act. Dat Nederland ook op het gebied van wereldmuziek terecht op de internationale radar verschijnt, bewijst het gezelschap wederom met hun tweede album Canvas.

 

Luzazul - de naam is niet enkel een goed gevonden palindroom, maar betekent letterlijk vertaald ‘blauw licht’ - staat volgens de groep zelf voor passie, vreugde en melancholie. Oprichter, muzikant en producer Martijn Morselt werkt al van meet af aan samen met de Portugese zangeres Magda Mendes, wiens vocale bijdragen en gitaarspel het geluid van Luzazul ondersteunen. Maar de kwaliteit van de muziek die de band live en ook op deze tweede cd zo fraai weet neer te zetten wordt vooral gekenmerkt door een gelukkige combinatie van meer dan deze twee factoren binnen het collectief dat Luzazul heet.

Zo speelt Alain Labrie (bekend van zijn eigen studio en het wereldmuziekproject Labryénco) zeer verdienstelijk mee op flamenco-gitaar, toetsenist Emiel van Rijthoven (onder andere Sensual en Waylon) en percussionist Udo Demandt (onder andere Monsieur Dubois) vullen het rijtje van vaste artiesten aan. De laatste komt overigens erg positief in de opname naar voren, het ritme en de vele instrumenten worden door Demandt meesterlijk bespeeld. Op enkele tracks van Canvas speelt de Antilliaan Roël Calister als gastpercussionist mee en weet de Kaapverdische invloeden feilloos te laten passen binnen de klanken van Luzazul.

De tracks op Canvas vertellen elke een eigen verhaal en weten de luisteraar te vervoeren. Het eerste dat opvalt is het enorme gemak van de zang, waarmee zangeres Mendes je meeneemt. Haar stem doet bij tijd en wijle erg denken aan die van Bebel Gilberto, maar dan met een meer deemoedige ondertoon. Het doet de muziek op Canvas goed, want samen met de composities en verschillende tempo’s maakt het de cd spannend, intens en her en der zelfs sprankelend.

Luister bijvoorbeeld maar eens naar het ingetogen, door piano ondersteunde Segredo. Of de melancholie van een track als Amor, waarop de flamenco-gitaar weer vervoert.  Andere nummers zoals het titelnummer, De Maas of Ondas doen weer verlangen naar een dansvloer. Of bieden een vrolijke noot, zoals het nummer Amstardão; een warme ode aan onze hoofdstad die wordt ondersteund door vogel- en kindergeluiden van IJburg Birds & Kids.

Dat er enkel echte instrumenten worden gebruikt door Luzazul is goed hoorbaar op Canvas. De productie is een tikje warm, maar zeker open en fris. Over dynamiek hoort niemand me klagen en aangezien alle elf tracks weten te vervoeren kan ik Canvas enkel warm aanbevelen. Het blanke doek is voor elke luisteraar gespannen en wacht op een warme inkleuring, die Luzazul graag en met veel kundigheid vervult. Elke luisterbeurt weer.

Klank: 9
Muziek: 8,5
Label: MunDoRecords
Speelduur: 50:50 minuten
Website


EDITORS' CHOICE