Twee Ferrari’s op de testbank – FS1 & GT1

Stel: je krijgt de toezegging dat de invoerder een nieuwe Ferrari bij je thuis komt afleveren voor een uitgebreide test. Als het zover is, blijkt dat de invoerder zelfs twee Ferrari's meegebracht heeft! De Scuderia FS1 en de Cavallino GT1, in dit geval.

OK, deze twee speakerdocks zijn dan wel iets minder exclusief als de wagens van hetzelfde merk, maar desondanks wil die kamerbrede glimlach op ons gezicht van geen wijken weten...

We grijpen eerst naar de contactsleuteltjes doos van de Scuderia FS1. Naast het speakerdock zelf zit er ook een infrarood afstandsbediening in de doos, en een gewone stroomkabel. Dat laatste is belangrijker dan het lijkt. Want maar al te vaak wordt bij speakerdocks en dergelijke gebruik gemaakt van een externe voeding: zo'n lompe, zwarte blok dat altijd wel in de weg ligt. Maar deze keer dus niet.

Nog even terug naar de infrarood afstandsbediening. Dat is geen anoniem zwart bakje, maar een fraai apparaatje, dat uitgevoerd is in Ferrari-stijl. Daarbij zijn de bedieningsvlakken – ze gedragen zich als gewone knoppen, maar ze zien er veel beter en vlakker uit – buitengewoon groot. En dus buitengewoon praktisch. En ja, we weten ook wel dat een app tegenwoordig meer en vogue is qua bediening, maar wat ben je ermee als het apparaat waarop die app draait gedockt zit bovenop de FS1? Of als je er mee aan het telefoneren bent? Juist. Voor de volledigheid vermelden we maar even dat er sowieso wel een iOS app in de iTunes store beschikbaar is.

Mogelijkheden
De Scuderia FS1 biedt enerzijds een fysieke docking-mogelijkheid voor een iPhone of een iPod, en anderzijds kan je er ook muziek naar streamen via Bluetooth. Wat het docken aangaat moet je het stellen met een 30 pins-connector. Als je dus een nieuw Apple apparaat hebt, dien je eerst nog een Lightning/30 pins-omzetstukje te kopen. Dat heb je voor € 29. Die prijs is niet onoverkomelijk, maar het is wel vervelend dat het opzetstukje 3 cm hoog is, waardoor een gedockt iApparaat weinig elegant boven de Scuderia uit torent. De hefboomwerking op de connector onderaan wordt daardoor ook wel weer een stuk groter.

Over de Bluetooth-functie hebben we het zo meteen, maar eerst geven we nog even mee dat de Scuderia ook over een stereo mini-jack ingang beschikt. Heel 1992 inderdaad, maar je weet maar nooit of het niet een keertje van pas komt. Het apparaat beschikt ook nog over een USB-ingang, maar die dient enkel om software upgrades te installeren. Een composiet video-uitgang zit er ook. Die gebruik je om video content van op een iApparaat door te sturen naar een tv. We hebben nog nooit iemand ontmoet die dat daadwerkelijk doet, maar goed.

Vormgeving
Ferrari's (de auto's) variëren qua looks van eerder schreeuwerig (een knalgele, bijvoorbeeld) tot meer classy en ingetogen. De Scuderia F1 behoort gelukkig veeleer tot de laatste groep dan tot de eerste. De voorzijde is in een lichtgrijze tint uitgevoerd, met daaronder zwart luidsprekerdoek. Daartussen zit een subtiel, rood lijntje. Heel fraai, ook voor niet-Ferrari fans. De achterzijde vinden we wat minder geslaagd. Hier bevinden zich twee luidspreker drivers – achter grilles – in een grijs vlak. Aan de onderzijde valt ook nog wat te beleven. De eerder opgesomde aansluitpoorten tref je hier aan, evenals een downfiring luidspreker driver voor de lage tonen.

Luisteren
Het is niet geheel onlogisch om de bedenking te maken dat het bij een speaker dock waar een steigerend paard op staat – 'Il Cavallino Rampante' hoor je volgens de kenners te zeggen – oallicht eerder om het Ferrari imago gaat dan om goed geluid. En we bekennen: die bedenking hadden wij voor onszelf ook gemaakt.

Maar vanaf wanneer we Damien Rice 'The Blower'sDaughter' horen zingen op de Scuderia is meteen duidelijk dat het apparaat veel beter klinkt dan we hadden durven hopen. En dat onze vooroordelen volkomen fout bleken te zijn. Maar het wordt nog gekker. Want wie associeert het merk Ferrari nu met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding? Niemand. Deze Suderia F1 is natuurlijk geen Ferrari, het is een apparaat van het merk Logic 3. Hoe dan ook: wat deze knaap aan geluid – en dan hebben we het zowel over kwaliteit als over kwantiteit – produceert, gaat normaal niet over de toonbank voor € 379. Deze dus wel.


EDITORS' CHOICE