ARTIKELHanze Hifi

Hanze Hifi Draaitafeldagen - vinylpret in Zwolle

Hanze Hifi in Zwolle is niet alleen een erg leuke en mooie winkel, hij wordt ook nog eens bevolkt door buitengewoon bekwame en aardige vakmensen die het muzikale hart op de juiste plaats hebben zitten. Hun grote kennis van de techniek wordt altijd in dienst gesteld van een uitstekende en betrokken weergave, en daarom is een winkelshow die om vinyl draait bij Hanze Hifi altijd een feest. De Draaitafeldagen die op 26, 27 en 28 november worden georganiseerd zijn dan ook een uitstekende reden om de lange rit naar de Hanzestad te ondernemen.

Hanze Hifi is zo’n winkel waar je van de ene verbazing in de andere valt. Het begint al als je voor de deur staat, want het enorme pand aan de Oosterlaan (schuin tegenover het Centraal Station) is zeer imposant. Dan: trapje op, deur door, vriendelijk belletje, vriendelijke begroeting. Eigenaar Johan Tiel-Groenestege en zijn team winden er geen doekjes om: hier ben je welkom. De winkel is echt enorm en de ruimtes zijn fraai ingericht. Hiervoor is een intensieve symbiose gecreëerd met interieurspecialist Pelser. 

Meteen na binnenkomst zie je waar het dit weekend om draait. Midden in de centrale winkelruimte staan op een omvangrijke witte displaytafel een aantal snoepjes van draaitafels uitgestald van Garrard, Acoustical en Thorens. Stuk voor stuk grote namen uit de hifi-geschiedenis, en hier te zien in een fantastische staat. Een grote begeerte maakt zich van me meester. Voor ik me in het strijdgewoel werp spreek ik eerst uitgebreid met Johan. Hij blijkt er een eenvoudige maar doeltreffende filosofie op na te houden. “De apparatuur die ik verkoop moet natuurlijk technisch in orde zijn, maar het voornaamste criterium is toch dat het muzikaal moet klinken. Het kan nog zo mooi gebouwd zijn, met de allerbeste materialen en de duurste componenten, maar als het me niet pakt verkoop ik het niet. ”Daarin ligt volgens mij ook een deel van de reden dat Hanze Hifi sinds een aantal jaren onder de naam H.A.T. (Het Audio Team) een eigen lijn van buizen-apparatuur (versterkers en phonotrappen) op de markt brengt. “We bouwen het in kleine oplages, genoeg om aan de vraag in mijn eigen winkel te voldoen. En daar blijft het wat mij betreft ook bij, want als ik er meer moet gaan leveren zal ik de bouw moeten gaan uitbesteden, en dan vrees ik dat dat ten koste zal gaan van de kwaliteit.”  Niet erg commercieel misschien, maar daar draait het ook helemaal niet om. Hoe langer ik met hem praat hoe beter ik het begrijp: snelle verkoop, daar doen ze hier niet aan. 


Johan Tiel-Groenestege toont een prototype kastombouw voor de eigen HAT-apparatuur

Die eigenzinnigheid zie je ook terug in de openlijke liefde voor vinyl en platenspelers die hier beleden wordt. Zonder er gewichtig of elitair over te doen leggen ze je hier haarfijn uit waarom een plaat nog steeds het fijnste klinkt. En als je het niet van ze wil aannemen laten ze het je gewoon horen. Dat kan op een moderne platenspeler, maar liever nog op een klassieker. En omdat die boodschap niet hard genoeg van de daken geschreeuwd kan worden organiseert Hanze Hifi regelmatig shows waarin ‘lekker plaatjes draaien’  centraal staat. En daarmee ben ik weer bij de show van dit weekend aangeland.


EDITORS' CHOICE