REVIEW

Alanis Morissette Unplugged (LP)

Eric de Boer | 22 december 2013

De jaren negentig van de vorige eeuw. Het lijkt zo kort geleden. Het was onder meer de tijd dat MTV nog muziek uitzond en spraakmakende optredens arrangeerde onder de noemer Unplugged. Eén van de artiesten die participeerde aan het akoestische idee van de muziekzender was Alanis Morissette, wiens album Unplugged nog steeds wordt gekoesterd door muziekliefhebbers over de hele wereld. Wie het album wilde genieten vanaf vinyl moest daar echter diep voor in de buidel tasten, na 1999 werd het album niet meer geperst. Tot op heden.

Music On Vinyl brengt Alanis Morissette’s eerste live-album namelijk opnieuw uit. Wat een geluk mag heten voor wie Unplugged op LP wilde hebben, want de originele Maverick persingen brengen hebben nu vraagprijzen tussen 150 en 250 euro. De heruitgave wordt uitgebracht in twee versies; een gelimiteerde persing op rood/goud gemarmerd vinyl en daarna de gewone ‘zwarte’ versie. Indertijd werd Unplugged middelmatig ontvangen door de critici, die het album uit 1999 beschouwden als een poging om het tweede album van Morissette nog een keer onder de aandacht van het publiek te brengen. Het immense succes van Jagged Little Pill uit 1995 zorgde voor wereldwijde bekendheid van de jonge zangeres. Het tweede album van drie jaar later – Supposed Former Infatuation Junkie – sloeg niet direct aan, ondanks de redelijk succesvolle eerste single van dat album (Thank You).

Morissette’s Unplugged bestond dus uit tracks van haar eerste en tweede album, maar werd aangevuld met drie nummers die het grote publiek buiten haar optredens nog niet eerder te horen had gekregen. Zo kregen de ballad No Pressure Over Cappuccino, de tracks I Was Hoping (dat erg mooi wordt ondersteund door weelderige percussie en cello) en These R The Thoughts een publiek. Maar ook successen zoals You Learn, That I Would Be Good, Ironic en een indertijd erg innovatief benaderde track You Oughta Know staan op de LP. Allemaal meer dan de moeite waard, want de tussen de nummers door nogal introvert klinkende Alanis Morissette wist op 18 september in de Brooklyn Academy Of Music in New York die bijna wanhopige emotie in haar stem goed bloot te leggen.

De nog steeds erg mooie cover van het nummer King Of Pain (The Police) en de waardige afsluiter Uninvited – met wederom erg mooie percussie-zijn nog steeds kenmerkend voor de reden dat de singer-songwriter vanaf het midden van de jaren negentig enorme successen wist te boeken. Helaas voor haar fans werd niet het hele Unplugged concert van Alanis uitgebracht. Het aanwezige publiek werd namelijk ook nog getrakteerd op nummers als Baba, natuurlijk Thank You en de geweldige a capella gezongen hidden track van haar eerste album: Your House. Vooral deze laatste afvaller is wat mij betreft nog steeds een gemis.

Klankmatig is Alanis Morissette nog steeds erg fijn, net als andere Unplugged albums uit de serie van MTV (zoals Eric Clapton, Nirvana en natuurlijk Alice In Chains). De open, dynamische klank van weleer zijn erg goed in de groeven van het Haarlemse vinyl terechtgekomen en gelukkig is er niet getracht om het album harder te laten klinken. Aan de Loudness War doet Music on Vinyl niet mee. De snaren van de strijkers, de bas, het af en toe ijle stemgeluid van Morissette, de fraaie percussie en natuurlijk de akoestische gitaar komen zo (nog steeds) erg goed naar voren in het geluidsbeeld, waardoor de gelaagdheid van de opname prettig waarneembaar is. Alleen al wat dat betreft is Unplugged een aanwinst voor iedere muziekliefhebber van fraaie analoge weergave.

Muziek: 8 ½
Klank: 8 ½

Label: Music On Vinyl
Speelduur: 53:38 minuten
Website






EDITORS' CHOICE