ARTIKELHifidelity

Op pad met Leo & Ricky

Popkenner, schrijver en radiomaker Leo Blokhuis en zijn eega, actrice en zangeres Ricky Koole toerden afgelopen jaren met de theaterprogramma’s Harmonium en Laagland door het land. Hifi.nl mocht een dagje meedraaien met Harmonium. Vanaf 13 januari tot 4 april toert het duo met de reprise van Laagland door Nederland. Daarvoor is Blokhuis nog veelvuldig op tv te zien met De Top 2000 a gogo, te beginnen vanavond met de Top 2000 Quiz.

Vrijdagmiddag, 17.30 uur. Theater De Kattendans in het Brabantse Bergeijk, drie uur voor de voorstelling. “Ik moet nog even mijn frutseltjes doen hoor”, zegt Leo Blokhuis.  “Ja, doe jij nog even je frutseltjes”, zegt zijn artistieke en persoonlijke partner Ricky Koole liefdevol. Leo schuift op het podium achter zijn Apple-laptop, zijn bijbel, zijn altaar, vol muziek. Precies, die laptop waarachter popprofessor Don Leo zich verschuilt tijdens de Top 2000 a gogo. Bezoekers kunnen in het online gastenboek verzoekjes doen voor de show van vanavond. “Ik moet snel nog even checken welke nummers ik niet heb, kan ik ze nog even kopen bij iTunes of opzoeken op YouTube.” Ook moet hij nog wat feitjes checken voor de rubriek: ‘wat gebeurde er vandaag, zoveel jaar geleden’. Een handig hulpmiddel: vandaagindemuziek.nl van radiocollega Tom van Draanen.

Ondertussen wordt het decor uitgeladen. Een oud Mannborg-harmonium, een ‘kerkraam’, rookmachine, transistor, platenkasten- en koffers en een usb-draaitafel van Lenco, met een geïmproviseerd muntje op het element voor het gewicht. De kasten worden door Leo en Ricky zelf ingericht. “Het komt nogal nauw”, zegt Leo, “maar dat zul je tijdens de voorstelling wel zien.” Her en der op het podium worden elpees gestald. Platen van onder meer Robert Johnson, Beach Boys, Prince en Boudewijn de Groot. Ricky legt een aantekenblaadje op iedere stoel, waar de bezoekers tijdens de voorstelling aantekeningen op kunnen maken. 288 zetels, ze zijn vanavond allemaal bezet. Want Leo en Ricky zijn hot.

Vergeten liedjes
Het succesconcept van het intieme Harmonium: mooie, vergeten liedjes met een verhaal. Vaak ‘americana’-liedjes uit de singersongwriter-, folk- of bluestraditie, van componisten als Karla Bonoff, Cat Stevens, John Prine, Nick Lowe. Ook wordt er een lans gebroken voor nieuw talent. “Ik heb een enorme drang om vergeten liedjes te redden”, zegt een bevlogen Ricky. “Leo is de uitgelezen persoon om er de verhalen bij te vertellen. Een mooi liedje in de context is nog mooier. Dat we van dezelfde muziek houden is niet onbelangrijk.” Vrolijke popverhalen worden afgewisseld met tragische. “Al zijn de zielige vaak mooier”, vindt Ricky. De zangeres wordt muzikaal ondersteund door gitarist Eric van Dijsseldonk en afwisselend door de gitaristen Wouter Planteijdt en Marcel de Groot. En door Leo Blokhuis niet te vergeten, op harmonium en op bas, een paar nummers. “Puur praktisch”, zegt hij, die bas, “dan kan ik bij de toegift ook iets vastpakken. Ik ben net genoeg voor deze nummers.” Zo speelt Leo mee met That’s The Way That The World Goes ‘Round een catchy countrysong van John Prine. Het harmonium (en hiermee Leo’s gereformeerde achtergrond) speelt een bijrol. De predikantenzoon speelt op de ‘psalmenpomp’ een paar hymnes uit het liedboek.

 

Radio Bergeijk
De wisselwerking met de zaal is enorm belangrijk. Bezoekers wordt gevraagd om muzikale herinneringen en anekdotes. Ricky: “Hele ontroerende anekdotes soms.” “Maar ook hele beroerde liedjes soms”, vult Leo aan. “Iemand wilde Fly van Celine Dion horen. Dat is niet mijn smaak, maar daar gaat het dan niet om. Voor haar was het een heel belangrijk nummer, want het was gedraaid bij de begrafenis van haar zus, een paar maanden geleden.” Harmonium ging drie maanden lang in reprise. Leo: “We doen nu ook de minder voor de hand liggende plekken aan, zoals Delfzijl en Bergeijk. [met een stalen gezicht] Ik wist niet eens dat Bergeijk echt bestond. Ik kende alleen Radio Bergeijk. Wouter Planteijdt: “Het is ook een grap, maar een heel goed uitgewerkte.” Ricky: “Oh, hoe heette het hier eerst dan?” Radio Bergeijk blijft de running gag van de avond. “Komt er een bietje volk vanavond, Naat?” vraagt Leo op z’n ‘Bergeijks’ aan de toermanager. “Uitverkocht? Wow, gezellig man!”

EDITORS' CHOICE