ARTIKELCrosley

Crosley-platenspeler: kleuterproof

Mijn dochter (6) draait platen. Sterker nog, ze is er aan verslingerd. Al drie jaar lang. Met dank aan de onverwoestbare Crosley Autorama. ‘Pap, pleaaase, gaan we plaatjes draaien boven?’

Iedereen kent ze wel, die platenspelertjes van Fisher Price. Best geinige dingen, maar natuurlijk niet the real thing. Wél het echte werk en ook kleuterproof is de onbewust kindvriendelijke Crosley Autorama. Ruim drie jaar geleden schafte ik er voor amper 125 euro eentje aan bij de Jukebox Gallery in Leerdam. Een platenspeler met radio en ingebouwde versterker, made in China, jaren 50 retro-stijl, een zwart glanzende ‘authentic reproduction’. Hartstikke light en cheapy, ook letterlijk, maar met een verrassend goed geluid. Een fijn ding voor op de werkkamer dus, want daar was hij voor bedoeld. Lekker tijdens het werk plaatjes draaien. En singletjes digitaliseren, want de Crosley was aan te sluiten op de computer. Maar toen dat digitaliseren wat ging vervelen, en mijn dochter wel erg veel interesse in het apparaat toonde en het bovendien vlekkeloos kon bedienen, verhuisde de Crosley naar haar kamer boven. Daar is hij drie jaar lang niet weggeweest.


Foto: De Crosley Autorama

Oude meuk
Uren en uren bracht dochterlief al door op haar kamer, luisterend naar platen die ze zelf had opgezet. Sprookjesplaten, hoorspelen, Kinderen voor Kinderen, Maja de Bij, Pipi Langkous, Barbapapa, TV Hits voor Hippe Kinderen. Oude meuk, afkomstig uit de collectie van pa en ma, maar ook verse aanvoer van de lokale platenboer, die, sinds mijn dochter trots liet ontvallen dat ze een eigen platenspeler heeft, speciaal voor haar soms nieuw tweedehands spul mee brengt. Ook neust ze geregeld in mijn platencollectie, op zoek naar nog een verdwaalde kinderplaat, tussen al die andere ‘saaaaie’ muziek.

Zwarte schijven
 ‘Zullen we boven lekker een plaat gaan luisteren, pap, pleaaase?’ Er waren tijden dat ik het verzoek bijna dagelijks kreeg. Tegenwoordig heeft dochterlief daar vriendjes voor. Al wisten die aanvankelijk niet waar ze het over had. “Kom je bij mij spelen, dan kan ik mijn platen laten zien?” Dat haar platen niet aan de muur hingen, maar dat ze zwart en rond waren en je ze op een ‘platenspeler’ moest leggen om er een verhaaltje uit te laten komen, wekte verbazing én bewondering. Behalve bij één vriendinnetje: “Mijn vader heeft thuis ook van die zwarte schijven.” Maar die vader is dan ook muzikant. Een ander vriendje zei: “Oh, maar dat kan ik ook. Op mijn DS.”


Foto: De Crosley Archiver

Luistersessies
Inmiddels worden er thuis wekelijks luistersessies gehouden met vriendjes van school. Al mag niemand anders dan dochterlief zelf de Crosley bedienen, want dat vergt natuurlijk enige vakmanschap. En stel dat er krassen komen op de picture disc van Rode Schoentjes…Het geheim van de Crosley? Het zal kinderen waarschijnlijk worst wezen, maar de Crosley heeft (voor haar prijs) een verrassend pittig geluid; luister ook eens naar Radio 4! Ook lijkt hij onverwoestbaar - geen centje pijn na duizenden draaiuren - en is ook nog ‘s erg gebruiksvriendelijk, puur door z’n kinderlijke eenvoud. Je zet hem aan en uit, switcht van radio naar platenspeler, van AM naar FM, en je kunt hem op drie snelheden zetten, inclusief 78-toeren! That’s it. Dus wie nog niet weet wat hij zijn kind met kerst moet geven; een PS3 of toch een Xbox 360…? Ga voor de analoge Crosley! En doe er meteen wat oude kinderplaten uit je eigen collectie bij. Nostalgie verzekerd.


Foto: Dochter (6) in de weer met haar platenspeler

Waar koop ik de Crosley?
De Crosley Autorama is te koop bij The Jukebox Gallery. “De Crosley is een hit”, zegt Willem Weijburg van de winkel in Leerdam, de enige echte Nederlandse importeur van de platenspelers. “Er zijn er bij ons meer dan drieduizend van verkocht en zonder klachten.” De retro-pick up loopt zo goed dat de iets duurdere ‘brushed’-versie al een tijdje is uitverkocht. Weijburg: “Aan het einde van het jaar gaan we weer nieuwe bestellen en hopen we dat ze weer leverbaar zijn.” De nieuwste versies hebben overigens allemaal een usb-aansluiting en een automatische lifter voor het armpje.

  • Klik hier voor alle technische info of kijk op www.jukeboxgallery.com.
  • Prijs: in zwart: 125 euro, in chrome brush: 140 euro. Rembourszending Nederland 15 euro. Ophalen in Leerdam kan ook.
  • Zie voor meer modellen: www.crosleyradio.com
MERK

EDITORS' CHOICE