NIEUWSLyra

Lyra Etna-element geïntroduceerd

Redactie HiFi.nl | 04 november 2013 | Lyra

Afgelopen weekend werd het allernieuwste Lyra element, de Etna, voorgesteld in Duitsland. Aspera Audio was er als Lyra-distributeur, samen met Stig Bjorge en Jonathan Carr van het merk zelf, om een heel bijzonder element te ontdekken.

"Het is altijd een uitdaging om een waardige opvolger te ontwerpen voor een succesvol product," zo leest de verslaglegging van Aspera Audio. "Voor de Lyra Etna was de uitdaging echter tweemaal zo zwaar als normaal. Aan de ene kant was het primaire doel om de populaire Titan vervangen. Aan de andere kant, had het Etna-project een tweede doel: de best mogelijke prestaties te bereiken. Als dit zou betekenen dat de Etna concurrentie zou betekenen voor ons vlaggenschip Atlas, dan weze het maar zo..."

Ontworpen om tegen een aanzienlijk lagere prijs dan de Atlas in de markt gezet te worden, maar toch met soortgelijke aspiraties naar prestaties toe, werd er speciaal de nadruk gelegd op technische efficiëntie en innovatie. Ook al deelt de Etna de designfilosofie achter de Atlas, toch is het concept nogal verschillend uitgevoerd.

De Etna gebruikt een vaste titanium kernstructuur bewerkt met niet-parallelle oppervlakken, om waar mogelijk interne reflecties af te remmen, maar in tegenstelling tot de Atlas (en de Titan i dáárvoor), is deze gekoppeld aan een iets te klein asymmetrische duralumin buitenlichaam dat zo gemaakt is dat het de 'core' als het ware omarmt, "als ware het een zeer strak gesneden puzzel".

Jonathan Carr & Stig Bjorge van Lyra

De kern en het lichaam werden aangevuld met bronzen en roestvrij stalen resonantie regelstaven. Vervolgens is alles onder druk samengeperst in een voorgespannen, solide, holtevrije structuur die bestaat uit meerdere materialen en complexe interne vormen. "Het 'constrained-layer' karakter van deze constructie reduceert de resonante karakteristieken van elk materiaal en zorgt voor een veel meer neutraal klinkende 'body', terwijl de hogere body tekent voor stijfheid, dynamiek en resolutie."

"Op alle mogelijke manieren hebben we ons uiterste best gedaan om met de Etna de hoogste prestatieniveaus te bereiken. Terwijl de Etna de tweede in rij is in Lyra's elementen lijn kan een eenvoudige luistersessie aantonen dat zijn prestaties de top van om het even welke andere cartridge lijn minstens zal evenaren en quasi altijd beter presteert!"

De verwachte retailprijs is € 6395,- euro, meer informatie via de website.


EDITORS' CHOICE