REVIEWDevialet

Recensie Devialet 170 – de toekomst van high-end

René Smit | 04 november 2013 | Fotografie Fabrikant | Devialet

Ongeveer drie jaar geleden introduceerde het toen nog onbekende Franse merk Devialet haar eerste product: de D-Premier. Een tot dan toe unieke combinatie van versterker, D/A converter, streamer en phonotrap in één prachtige verpakking.

Niet alleen de combinatie was uniek, maar ook de gebruikte techniek en toekomstige upgrade-mogelijkheden. Nadere uitleg over de gebruikte techniek is elders op de site terug te vinden in de recensie van de originele D-Premier. De innovatieve techniek bleek bijzonder goed te zijn, getuige de enorme hoeveelheid lovende recensies over de gehele wereld. Zelf werd ik destijds bij het recenseren van het eerste exemplaar in Nederland volledig uit mijn luisterstoel geblazen; de D-Premier bleek over enkele unieke eigenschappen te beschikken.

Zo klinkt deze uitzonderlijk schoon en transparant op een manier die lastig te omschrijven is, maar die desalniettemin tijdens een korte luistersessie al direct duidelijk wordt. De al eerder genoemde kostenloze upgrade-mogelijkheden zijn door de gebruiker zelf uit te voeren. Inloggen op de website, de nieuwste softwareversie downloaden op een SD geheugenkaart, meegeleverd bij de D-Premier, terugplaatsen in het apparaat, et voila – de nieuwe software wordt automatisch ingelezen en je beschikt weer over een nieuwe D-Premier.

Devialet streeft ernaar ten minste twee maal per jaar een grote update beschikbaar te hebben en zorgt tussentijds voor kleine aanpassingen. Dat deze upgrades niet onderschat moeten worden, blijkt uit de verhalen van gebruikers en recensenten die soms spreken over wezenlijke klankmatige veranderingen! Naast de software upgrades kun je op de site bovendien een account aanmaken waarmee je als eigenaar het apparaat volledig naar eigen inzicht kunt configureren.

Dit behelst onder andere het benoemen van de ingangen, het afregelen van de phonotrap, het maximale uitgangsvermogen, et cetera. De conclusie die ik na het recenseren van de D-Premier trok, was dat het apparaat ondanks de pittige prijs van circa 12.000 euro eigenlijk te goedkoop was. De geboden kwaliteit in combinatie met de mogelijkheden en fantastische afwerking zorgde voor een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding. Nu claimt Devialet met de komst van de nieuwe types 110 en 170 eenzelfde geluidskwaliteit tegen een aanmerkelijk lagere prijs... Voorwaar een boute bewering die nader onderzoek vraagt.

Devialet 170
Bij het uitpakken van de Devialet 170 die ik voor recensie ter beschikking heb gekregen, zie ik niet direct verschillen ten opzichte van de D-Premier destijds. Gebleven is de mooie verpakking waarin de diverse onderdelen keurig gevat zijn in een blok foam. Het voelt als het uitpakken van een luxe cadeau. De 170 wordt net als de D-Premier geleverd met een fraaie afstandsbediening die in niets lijkt op wat andere merken meeleveren. Naast de afstandsbediening wordt een netsnoer, een set handschoenen, speciale schoonmaakdoek en handleiding meegeleverd.

Gelukkig heb ik tijdens de Triple Musical Days bij Chattelin Audio Systems alle Devialet modellen naast elkaar gezien. Anders zou het me niet opgevallen zijn dat deze 170, en de 110, iets kleiner is dan de 240 (destijds nog D-Premier). De kleinere kast is tevens de reden dat het maximale vermogen op 170Watt per kanaal ligt.

Devialet maakt geen gebruik van een ventilator of andersoortige koeling, de kast moet de warmte afvoeren. De kast wordt net als de 240 vervaardigd uit een stuk aluminium. Door een andere manier van coaten is de krasbestendigheid flink toegenomen. Naast die krasbestendigheid is het nieuwe procedé milieuvriendelijker en bovendien goedkoper. Dit is één van de redenen waarom Devialet de nieuwe 110 en 170 tegen een lagere prijs kan aanbieden. Een andere belangrijke reden is het sterk verkorten van de assemblage tijd.

Natuurlijk is er ook een aantal technische verschillen tussen de diverse modellen. Zo kun je de 240 'Daisy chainen' en tot maximaal acht xemplaren koppelen om bijvoorbeeld te bi-ampen of in een multi-room systeem te integreren. De 240 is ook voorzien van een ander, groter display en extra aansluitmogelijkheden. Tussen de 110 en 170 zijn ook diverse verschillen aan te wijzen die het onderlinge prijsverschil verklaren. Zo is de 110 net als de 170 en 240 voorzien van een instelbare phonotrap, echter uitsluitend geschikt voor MM elementen. Dit heeft te maken met een eenvoudiger opzet van de analoog naar digitaalconversie. Deze gaat iets minder 'diep', iets wat wel nodig is voor het omzetten van signalen van een MC element.

Verder ontbreekt op de 110 een (instelbare) subwoofer uitgang, een (instelbare) digitale uitgang en een AES/EB digitale ingang. Was de D-Premier ten tijde van de introductie een revolutionair product, dan zijn de nieuwe 110, 170 en 240 evolutionair te noemen. Alle drie de modellen maken gebruik van de door Devialet ontwikkelde ADH versterkertechnologie. De HDMI aansluiting, destijds de verwachte standaard voor hi-res audio, heeft plaats gemaakt voor een USB ingang. De 240 is standaard voorzien van Devialet’s 'Air'Wifi streamer module, bij de 110 en 170 kan dit als extra besteld worden. Hiermee is het mogelijk draadloos hi-res muziek naar de versterker te streamen. Een laatste belangrijke aanpassing ten opzichte van de D-Premier is het toepassen van een nieuw ontwikkeld Duet moederbord. Hiermee zijn alle modellen voorbereid op de toekomst. Deze board is zo krachtig dat op termijn ook DSP toegepast kan worden.


EDITORS' CHOICE