ARTIKEL

Woonbeurs 2010 – meer aandacht voor Hifi en AV

Max Delissen | 28 september 2010 | Fotografie Paul Vermeulen

De Woonbeurs 2010 in de Amsterdamse RAI is nog in volle gang op het moment dat dit verhaal wordt opgetekend. Veel lezers van HiFi.nl zullen wellicht de wenkbrauwen fronsen. Woonbeurs? Wat heeft dat met hifi te maken? Die vraag is eenvoudig te beantwoorden. Op een enkele (gefortuneerde of fortuinlijke) uitzondering na zullen de meeste hifi- en muziekliefhebbers geen `dedicated` luisterruimte hebben, en zullen ze binnen hun dagelijkse inrichting een plekje moeten vinden voor hun hobby. Dat dit behalve praktisch ook mooi kan wordt dit jaar groter dan ooit getoond op de woonbeurs.

In de `designhal` van de beurs zijn dit jaar maar liefst 18 bedrijven aanwezig die zich bezighouden met beeld en geluid, en met de integratie ervan in het interieur. Vijftien daarvan hebben zich verzameld in een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen en gebouwd belevingspaviljoen dat Musica É heet, een door architect Eric Kant ontworpen `huis` dat in een volledige inrichting laat zien hoe elektronisch entertainment op een fraaie en leefbare manier kan worden toegepast.

Importeurs Audiac en Loewe hadden elk een eigen stand, net als Artyx Interieurproducties, waarover we onlangs een Hi-Visit publiceerden.


(Foto - Paul Vermeulen ©2010)

Bij Audiac gaat de aandacht vooral uit naar gemakkelijk plaatsbare en daarom flexibel in het interieur te integreren design-apparatuur van Tivoli Audio, Geneva en Arcam, en de one-box streaming oplossingen van Olive.


(Foto - Paul Vermeulen ©2010)

Met name de zeer draagbare Arcam Cube trekt veel bekijks


(Foto - Paul Vermeulen ©2010)

Maar ook de in fraaie retrostijl vormgegeven apparatuur van Tivoli-Audio en de onverwacht groots klinkende en strak vormgegeven all-in-one apparaten van Geneva in hun felle kleuren mogen zich in veel belangstelling verheugen.


(Foto - Paul Vermeulen ©2010)

Op de in fraai spierwit hoogglans gelakt meubilair gestoken stand van Loewe zijn natuurlijk vooral veel televisies te zien, maar ook de ultraplatte (in Nederland ontworpen) elektrostatische luidsprekers.


(Foto - Paul Vermeulen ©2010)

Hoewel bij Loewe naar verhouding veel aandacht uitgaat naar het design van de televisietoestellen (ook mooi om naar te kijken als ze niet aan staan) is te technologie van het hoogste en meest up-to-date niveau.(Foto - Paul Vermeulen ©2010)

Musica É

Met de É van Emotie. Dat is de insteek die toparchitect Eric kant voor ogen had bij het ontwerpen van dit paviljoen. Zijn invulling is het die als bindende kracht fungeert. In de aanloop naar de beurs was op HiFi.nl al een uitgebreid verslag te vinden over de bouw van deze unieke stand. Vijftien merken bundelen op een tot op heden ongekende wijze hun krachten om aan het publiek te tonen waartoe moderne techniek in staat is binnen een prachtig interieur. Een unieke samenwerking tussen bedrijven die eigenlijk elkaars concurrent zijn, maar die hier overduidelijk een gezamenlijk doel nastreven. Laten we eens door het paviljoen lopen...

De Woonkamer

[woonkamer]

Hier worden de nieuwe, slechts 9 centimeter diepe B&W 700 inbouwluidsprekers gedemonstreerd met een televisie van Sony en geluidsapparatuur van Marantz. Bedieningselectronica is van Crestron, maar ook de iPad van Apple wordt veelvuldig ingezet.


(Foto - Paul Vermeulen ©2010)


De Werkkamer

[werkkamer]

In het kantoor staat op het schitterende bureau een set MM1 luidsprekers van Bowers & Wilkins, en voor het grotere luisterwerk staat er een set Bowers & Wilkins 804D luidsprekers en een Marantz TT15 platenspeler.


(Foto - Paul Vermeulen ©2010)

Een kleinere set in de zithoek (NAD Viso 2) wordt geflankeerd door een setje witte DALI IKON 5 mk2 luidsprekers.


(Foto - Paul Vermeulen ©2010)

De Slaapkamer

[slaapkamer]

Het bed is omringd door een DALI FAZON 5.1 set, en voor optimale stereoweergave kan gebruik worden gemaakt van de Mordaunt Short Performa 2 luidspreker.


(Foto - Paul Vermeulen ©2010)

Een Sony NX7 full led backlight televisie zorgt voor het kijkplezier.

De Patio

[patio]

Een fraaie huisboom geeft het idee van een binnentuin, een set van Rotel en Bowers & Wilkins verzorgt de muziek, als de Bowers & Wilkins Zeppelin niet wordt gebruikt tenminste.


(Foto - Paul Vermeulen ©2010)

In een andere hoek van de patio worden de draadloze plug-en-play streaming oplossingen van Sonos getoond, met een setje actieve S5 zoneplayers in stereo configuratie, de fraai vormgegeven Sonos bedieningssoftware op een iPad en online muziek via de muziekservice Spotify.


(Foto - Paul Vermeulen ©2010)


EDITORS' CHOICE