REVIEWArcam

Arcam SonLink productbespreking

Redactie HiFi.nl | 29 september 2013 | Fotografie Fabrikant | Arcam

Sonos heeft zich het afgelopen decennium bewezen als een betrouwbare, gebruiksvriendelijke en kwalitatief hoogwaardige pionier op het gebied van streaming. Maar de technische ontwikkelingen staan niet stil. Streaming is langzaam de cd-speler van de markt aan het drukken, mede dankzij de opkomst van hoogwaardige 'Sonos-killers' die de draadloze oer-oplossing naar de kroon (proberen te) steken.

Moeten Sonos-gebruikers die een trapje omhoog willen op de ladder van de geluidskwaliteit dringend die nieuwe mogelijkheden gaan overwegen, of is er nog een tussenstap mogelijk en kan een thuisnetwerk met SonosBridges en Zone Players nog een boost krijgen? HiFi.nl sloot de SonLink DAC van Arcam aan op een Zone Player in een betaalbare set en kwam tot de conclusie: ja, je kan met een tussenoplossing je Sonos nog een prima boost in geluidskwaliteit geven.

De set waarop we de Sonlink hebben uitgeprobeerd is qua aanschafprijs een 'beschaafde' combinatie van een NAD C355BEE versterker die twee Dali Ikon 5 zuilen aanstuurt. Een Mac Mini dient als jukebox. Via een Sonos Bridge en een ZP90 Zone Player voert die de bits 'n bytesnaar de versterker, die daarop de Dali's in beweging zet. Bekabeling is basaal: de Sonos zit met de in de verpakking meegeleverde tulpkabels aan de versterker, en van versterker naar speakers loopt een bescheiden koperen lijntje van een paar euro de meter. Een prima huis-, tuin- en keukenset om de DAC van Arcam op uit te proberen, want er is voldoende ruimte voor kwaliteitsverbetering in de output.

Dat blijkt geen onterechte gedachte. Na het aansluiten van de SonLink op de Zone Player is al bij de eerste klanken van een paar oude 128kbps MP3'tjes van een verzamelalbum met volstrekt willekeurige hippiehits uit de jaren '60 een voller, meer gelaagd geluid uit de Dali's te horen. We luisteren een paar van die 60s classics (zoals Itchycoo Park van Small Faces en The Letter van Box Tops) een paar keer achter elkaar met en zonder de SonLink. Gewoon, om zeker te zijn dat we onszelf niet voor de gek houden. Maar nee, het verschil in geluidskwaliteit is écht opvallend. Dat is een veelbelovend begin van de kennismaking met het qua design heel subtiele DAC'je, dat in een soort stapelsysteem boven- of onderop de Zone Player gezet kan worden, waarna de Sonlink met een kort kabeltje in de coaxiale uitgang van de ZP90 geplugd wordt om de audioconversie van de Zone Player over te nemen. Simpel, stijlvol en in dezelfde subtieleafmeting, vorm enwitte tint als de ZP: als een kameleon integreert de SonLink met het Sonos-onderdeel - om vervolgens de muzikale leiding over te nemen.

Of althans, dat deed de SonLink DAC in voorgaand voorbeeld van 'oud en versleten' 128 kbps MP3'tjes met liedje van een halve eeuw oud. Hoor je ook zo veel verschil als je een in Apple Losslessgeripte cd uit 2013 via de SonLink naar de speakers stuurt? We proberen het met de nieuwe van The National, Trouble will find me, en met de ietwat overhypte jongste productie van Daft Punk, getiteld Random Access Memories. Welnu. De Arcam did not get lucky.

 

MERK

EDITORS' CHOICE